ΣΠΑΡΤΗ. Η Κινηματογραφική Λέσχη Σπάρτης «Ρόδον» συνεχίζει τις προβολές της περιόδου 2018-2019 με την προβολή της ταινίας «Ο Μεγάλος Περίπατος της Άλκης», της Μαργαρίτας Μαντά [ 2017, 88΄], την Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2019, στις 8.30μμ. Η προβολή γίνεται σε συνδιοργάνωση με την Πνευματική Εστία Σπάρτης, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας ημέρας της Γυναίκας (8 Μαρτίου).

«… Ένας κινηματογραφικός περίπατος στην πολυτάραχη ζωή και στο πλούσιο έργο της συγγραφέως Άλκης Ζέη.
Στα 92 της χρόνια η συγγραφέας του «Μεγάλου περίπατου του Πέτρου» και άλλων ευπώλητων βιβλίων κυρίως παιδικής λογοτεχνίας, με έντονες ιστορικές αναφορές («Το καπλάνι της βιτρίνας», «Ο θείος Πλάτων»), αποφασίζει να διηγηθεί στο φακό της Μαργαρίτας Μαντά την πολυτάραχη ζωή της - μια ζωή συνδεδεμένη άμεσα με τα μεγάλα γεγονότα της πρόσφατης ελληνικής Ιστορίας (από την παιδική της ηλικία στη Σάμο, τα χρόνια της μεταξικής δικτατορίας, τη γνωριμία της με τη Διδώ Σωτηρίου και με τον άντρα της, τον θεατρικό συγγραφέα Γιώργο Σεβαστίκογλου, τη συμμετοχή της στην ΕΠΟΝ και την εξορία της στη Χίο μέχρι τη δεκαετή παραμονή της στην ΕΣΣΔ, την επιστροφή στην Ελλάδα, τη χούντα του 1967 και την αυτοεξορία της στο Παρίσι) και ένα συγγραφικό έργο που έχει καταξιωθεί διεθνώς και συνεχίζει να καταξιώνεται, επηρεάζοντας πολλές γενιές ανθρώπων.

Η Μαντά, λιτή και διακριτική, αφήνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο μειλίχιο, γοητευτικά απλό λόγο της σοφής συγγραφέως, μιας γυναίκας που υπερασπίζεται χωρίς στόμφο τις αρχές της, σημείο αναφοράς για ένα θολό όσο και κραυγαλέο σήμερα. Την απολαυστική διήγησή της συμπληρώνουν αρχειακό υλικό κι εξομολογήσεις των αγαπημένων φίλων και συνοδοιπόρων της, του σκηνοθέτη Μάνου Ζαχαρία και του ποιητή Τίτου Πατρίκιου και της αδερφής της, Ελένης Κόκκου. …»
(Πηγές: culturenow.gr - athinorama.gr)

Σκηνοθεσία: Μαργαρίτα Μαντά
Σενάριο: Πέτρος Σεβαστίκογλου, Μαργαρίτα Μαντά
Οι προβολές πραγματοποιούνται και φέτος στο φιλόξενο χώρο της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης (Λυκούργου 82 και Χαμαρέτου), κάθε Πέμπτη, με ώρα έναρξης 8.30μμ.