ΣΠΑΡΤΗ. Aκροβασία χωρίς δίχτυ είναι ο ελιγμός Βαλιώτη. Ο Δήμαρχος Σπάρτης επιχειρεί μια θεαματική κίνηση προκειμένου να μην απομακρυνθεί από την Δημοτική Αρχή, αυτός και η ηγετική ομάδα του.
Με πλήρη στροφή προς την Ριζοσπαστική Αριστερά καλεί συνεργάτες και πολίτες να αποδεχθούν μια ακόμα πολιτική μετατόπιση του, με στόχο αυτή τη φορά την εκλογή από την Α’ Κυριακή.
Στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό η κίνηση Βαλιώτη απαντά στην πρόταση του Χρήστου Αλεξάκου για ενιαίο μέτωπο της κεντροδεξιάς στον Δήμο Σπάρτης, αλλά ταυτόχρονα είναι και ελιγμός διατήρησης του Δημάρχου στην εξουσία και επαναφοράς σε αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Βαγγέλης Βαλιώτης θα είναι πλέον επικεφαλής του ψηφοδελτίου που συναποτελούν οι εναπομείνατες συνεργάτες του από την Δημοτική Ενωτική Κίνηση Σπάρτης και η ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρώην κοινοτάρχης Κονιδίτσας και πρώην Δήμαρχος Οινούντα, κατόρθωσε, με μία εντυπωσιακή κίνηση το 2014, να αναρριχηθεί στην Δημοτική Αρχή Σπάρτης συνεργαζόμενος, ανεπίσημα με την Νέα Δημοκρατία και με στελέχη της ακόμα και από πολιτικά γραφεία βουλευτών, κι επίσημα με δημοτικές κινήσεις όπως η «Ελπίδα» και η «ΑΝΑΣΑ».
Ανέκαθεν, ο Βαγγέλης Βαλιώτης έβρισκε τον τρόπο να προσεγγίζει δεξιές ομάδες, πρόσωπα και ψηφοφόρους, προκειμένου να διαμορφώνει πλειοψηφίες και να αναδεικνύεται σε θέσεις εξουσίας. Στη συνέχεια εφάρμοζε - στην καλύτερη για τους δεξιούς περίπτωση - την πολιτική των ίσων αποστάσεων ακόμα και σε θέματα ύψιστης εθνικής σημασίας. Λίγη αξία έχουν για τον Βαγγέλη Βαλιώτη οι διαφωνίες των συνεργατών του σε εθνικά ή κοινωνικά θέματα. Προέχει η διαχείριση της εξουσίας και η εξομοίωση όλων, κάτω από μια αριστερόπνοη δημαρχοκεντρική αρχή.

Σήμερα ο Βαγγέλης Βαλιώτης, έχοντας χάσει δεκάδες μαχητικούς συνεργάτες της κομμουνιστικής αριστεράς και της λαϊκής δεξιάς από το ψηφοδέλτιο του 2014, αλλά διατηρώντας σχεδόν όλους τους συνεργάτες του που διαχειρίστηκαν θέσεις εξουσίας, προχωρά ένα ακόμα βήμα: καλεί τους συνεργάτες του και μέσω αυτών τους πολίτες να αποδεχθούν την συνεργασία του με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σκοπός αρχικά φαίνεται να είναι η διεύρυνση της παράταξης που έχει αποδεκατιστεί. Ωστόσο διαφαίνεται ότι είναι ένας ελιγμός διατήρησης του στην εξουσία και ταυτόχρονα κίνηση διάσωσης του ΣΥΡΙΖΑ που μόλις και κατορθώνει μια έδρα του 4% στην πρωτεύουσα Σπάρτη.

Είναι γνωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να διαμορφώνει και να στηρίζει αυτοδιοικητικά σχήματα αυτόνομα, αντιγραφειοκρατικά, που να λειτουργούν με διαφάνεια, συλλογικότητα, ισότητα και αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, χωρίς καμία διάκριση λόγω φύλου, φυλής, εθνικότητας, θρησκείας ή άλλου λόγου. Η στήριξη και δραστηριοποίηση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτοδιοικητικά σχήματα αποφασίζεται από τη συνέλευση των Οργανώσεων Μελών του δήμου, στην οποία επιπλέον μετέχουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκουν σε κλαδικές ή θεματικές οργανώσεις και κατοικούν στον δήμο Σπάρτης, καθώς και τα μέλη της Νεολαίας του δήμου.
Oι Οργανώσεις Μελών έχουν την ευθύνη να συγκεκριμενοποιήσουν τις κεντρικές κατευθύνσεις στο χώρο τους, να παρακολουθούν και να κατευθύνουν τη δράση των κομματικών δυνάμεων στην αυτοδιοίκηση και να λαμβάνουν τις σχετικές αποφάσεις με επιδίωξη να συγκεντρώσουν την ευρύτερη δυνατή υποστήριξη. Στην πρόταση Βαλιώτη φαίνεται ότι οι επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είδαν αν όχι όλα, τουλάχιστον τα περισσότερα προαπαιτούμενα…

Η συρραφή δυνάμεων, θέσεων, ιδεών και αντιλήψεων καθιστά το εγχείρημα Βαλιώτη ακροβασία. Ωστόσο ο Δήμαρχος έχει αποδείξει ότι αντιλαμβάνεται τα δεδομένα και έχει τον τρόπο να μετακινείται είτε με την ανοχή είτε ακόμα και την ενοχή πολιτικών στελεχών κυρίως της Νέας Δημοκρατίας αλλά και της ευρύτερης κεντροδεξιάς παράταξης.
Η κίνηση – πρόταση Βαλιώτη για τον Δήμο Σπάρτης ενδέχεται να λειτουργήσει ως καταλύτης των πολιτικών εξελίξεων.
Η αμαχητί αποδοχή της από την κεντροδεξιά θα σηματοδοτήσει ανάλογη χαλαρότητα του εκλογικού σώματος τόσο στις Περιφερειακές όσο και στις Εθνικές εκλογές με ότι αυτό θα σημαίνει για τα ποσοστά, τις έδρες και τις ψήφους τόσο για τη ΝΔ όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η επιδίωξη Βαλιώτη, ώστε - τουλάχιστον προεκλογικά - ο ελιγμός του να μην αποκτήσει κομματικά ή πολιτικά χαρακτηριστικά είναι προφανώς μάταιη αφού το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές κι έντονο, όσο ποτέ.
Ο Βαλιώτης τείνει χέρι και επαναφέρει, τον ανύπαρκτο στο Δημοτικό Συμβούλιο ΣΥΡΙΖΑ, στο επίκεντρο των εξελίξεων, εκεί που αρμόζει σε ένα κόμμα που κυβερνά, ευελπιστώντας ότι και αυτός θα ωφεληθεί ανάλογα αφού οι υπηρεσίες που προσφέρει είναι εξαιρετικά σημαντικές στην παρούσα πολιτική συγκυρία. Εν τω μεταξύ φαίνεται να έχει εξασφαλίσει τη σιωπή και ανοχή παραδοσιακών δεξιών στελεχών του που λειτουργούν ως αγόγγυστες «γαλάζιες» πατερίτσες συνεισφέροντας χιλιάδες ψήφους.

Για αυτό το λόγο θα έλεγε κανείς ότι στην παρούσα φάση ο Δήμαρχος Σπάρτης Βαγγέλης Βαλιώτης, είναι πιο ΣΥΡΙΖΑ και από τον ΣΥΡΙΖΑ αφού κατορθώνει να στηρίζει την κόκκινη μπαντάνα μιας θρασύτατης, πολιτικά, κεφαλής σε «γαλάζιες» πατερίτσες που κρατούν όρθιο ένα αδύναμο σώμα.