Γράφει ο Βαγγέλης Μητράκος

Ο Ευρώτας αποτελεί ένα σπουδαίο ιστορικό αλλά και περιβαλλοντικό κεφάλαιο για τη Σπάρτη και τη Λακωνία . Παρά ταύτα , στη σύγχρονη εποχή μας , ο Ευρώτας καταστρέφεται συστηματικά κάτω από τα αδιάφορα μάτια της τοπικής κοινωνίας και με την ανοχή (τουλάχιστον) των , θεσμικώς , αρμοδίων .

Είναι , πλέον , καιρός , ο Ευρώτας να πάρει τη θέση που του αξίζει στην ιεράρχηση των λακωνικών θεμάτων και προβλημάτων , να προστατευθεί συστηματικά και αποτελεσματικά , να αξιοποιηθεί και να αναδειχθεί , ώστε να γίνει ένας παράγοντας - σύμβολο για τη ζωή και την ανάπτυξη της Σπάρτης και της Λακωνίας ευρύτερα .

Μέσα στα πλαίσια αυτά προβάλλει , ως αναγκαία προϋπόθεση , η δημιουργία , στον φυσικό χώρο του Ευρώτα , ενός Μουσείου Περιβάλλοντος Ευρώτα , που θα καταδεικνύει την αλληλεξάρτηση , διαχρονικά , του ανθρώπου με το ποτάμι , εστιάζοντας στη ιστορική και αρμονική συνύπαρξή τους μέσα στο διάβα των αιώνων.

Στόχος ενός τέτοιου Μουσείου θα είναι η οικολογική ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τον Ευρώτα και το περιβάλλον του , η προβολή των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος του μοναδικού υδροβιότοπου του Ευρώτα και της ευρύτερης περιοχής , καθώς , επίσης και η διάσωση της γνώσης για την παραδοσιακή τεχνολογία που ανέπτυξαν οι άνθρωποι , από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα , μέσα από τη στενή σχέση ζωής που είχαν με τον ποταμό Ευρώτα .

Σε ένα τέτοιο Περιβαλλοντικό Μουσείο οι επισκέπτες θα βρίσκουν στοιχεία για το πώς ο Ευρώτας συνδέθηκε με την ιστορία και την παράδοση της Σπάρτης και της περιοχής , στοιχεία , επίσης , για το πολύ σημαντικό περιβάλλον του Ευρώτα και τη σημασία του και θα βλέπουν , τέλος , πώς το περιβάλλον αυτό επηρέασε ( κι εξακολουθεί να επηρεάζει) τη ζωή και την παραγωγική δραστηριότητα της λακωνικής κοιλάδας και την ανάπτυξη της δραστηριότητας των ανθρώπων της περιοχής .

Στο εσωτερικό του Περιβαλλοντικού Μουσείου Ευρώτα θα μπορούσαν να αναπτυχθούν εκθέματα που να προβάλλουν το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο του ποταμού (ενυδρείο , μακέτες , εποπτικό – εκπαιδευτικό υλικό , εικαστικά σύνολα , διαδραστικοί πίνακες , ψηφιακές αναπαραστάσεις , ταινίες τεκμηρίωσης , βιντεο- οθόνες , κλπ ) , αίθουσα πολλαπλών χρήσεων , στην οποία θα φιλοξενούνται μόνιμες ή περιοδικές εκθέσεις , θα οργανώνονται εκδηλώσεις και θα αναπτύσσονται δράσεις πολιτισμού και περιβάλλοντος και , τέλος , αίθουσα διαλέξεων και προβολών .

Τέλος , από ειδικά διαμορφωμένα παρατηρητήρια , με ειδικές διόπτρες , θα έχουν τη δυνατότητα οι επισκέπτες να παρατηρούν το περιβάλλον και τη ζωή του ποταμού , ενώ θα είναι δυνατόν , με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό , να διοργανώνονται δράσεις στο περιβάλλον του Ευρώτα , εκτός Μουσείου , ώστε οι επισκέπτες να έρχονται σε άμεση επαφή με ένα σημαντικό , μοναδικό και πανέμορφο υδροβιότοπο .

Η δημιουργία του Περιβαλλοντικού Μουσείου Ευρώτα , εκτός των άλλων , θα δώσει μια σημαντικότατη ώθηση στον τουρισμό της Σπάρτης και της Λακωνίας , αφού έχει καταδειχθεί πως ο λεγόμενος Περιβαλλοντικός Τουρισμός βρίσκεται στην κορυφή του παγκόσμιου τουριστικού ενδιαφέροντος .

Η δημιουργία ενός τέτοιου Περιβαλλοντικού Μουσείου διευκολύνεται σημαντικά από την ύπαρξη δημοτικού χώρου στο λεγόμενο «Πάρκο τένις» , όπου , πριν από αρκετά χρόνια , έγινε από το δήμο μια παρέμβαση για τη δημιουργία ενός παρόχθιου πάρκου , η οποία στην πορεία αποδείχθηκε ατυχής και ο χώρος έφτασε σε κατάσταση που εκθέτει και προσβάλλει το δήμο , τους δημότες και τον Ευρώτα .

Κι αν κάποιοι αναφωνήσουν πως … «αυτά δεν γίνονται» , υπάρχουν στην Πελοπόννησο τρία τέτοια Μουσεία , το Περιβαλλοντικό Μουσείο Στυμφαλίας στο Ν. Κορινθίας , το Μουσείο Υδροκίνησης Δημητσάνας στο Ν. Αρκαδίας , και το Περιβαλλοντικό Μουσείο Φολόης στο Ν. Ηλείας , που αποδεικνύουν πως ΟΛΑ γίνονται , αρκεί οι τοπικές κοινωνίες να είναι διεκδικητικές και οι άρχοντες του τόπου να οραματίζονται , να ιεραρχούν , να σχεδιάζουν και να υλοποιούν .