ΛΑΚΩΝΙΑ. Οι πρόσφατες κακοκαιρίες (Δεκέμβριο 2018 και Φεβρουάριο 2019), με τις χαμηλές θερμοκρασίες, τον παγετό, τις χιονοπτώσεις και τις χαλαζοπτώσεις, έφεραν καταστροφές στα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια). Οι παραγωγοί ζητούν να καταγραφούν από τον ΕΛΓΑ οι ζημιές και να αποζημιωθούν. Από την πλευρά τους οι έμποροι δηλώνουν στον ΑγροΤύπο ότι στο τέλος της εμπορικής περιόδου θα φανεί κατά πόσο επηρεάστηκαν οι εξαγωγές από τις πρόσφατες κακοκαιρίες. Το σίγουρο είναι ότι κάποιες ποικιλίες θα ξεκινήσουν νωρίτερα την συγκομιδή για να καλύψουν το «κενό» στις αγορές. Αρνητικά αναμένεται να επηρεαστούν και οι καλλιέργειες χειμερινών σιτηρών από τις πλημμύρες και τα υψηλά επίπεδα υγρασίας στο έδαφος. Επίσης οι χαμηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν επιβαρύνσεις στο κόστος παραγωγής των θερμοκηπιακών καλλιεργειών.

Αντίθετα στην Κρήτη και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, που τα προηγούμενα χρόνια αντιμετώπισαν σοβαρό πρόβλημα από την ανομβρία, οι βροχές ήρθαν σαν «ευλογία» για τις καλλιέργειες.

Εσπεριδοειδή

Σοβαρά προβλήματα δημιούργησε η κακοκαιρία στην ηρτημένη παραγωγή των εσπεριδοειδών στη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος του «Sparta Orange», κ. Πέτρος Μπλέτας, «ο παγετός και το χαλάζι δημιούργησαν μεγάλες ζημιές στα ελαιόδεντρα και τα εσπεριδοειδή. Πρόβλημα υπάρχει με τις ποικιλίες πορτοκαλιών που το επόμενο διάστημα θα ξεκινούσε η συγκομιδή (Ναβελίνες, Ναβελέιτ και Λανελέιτ). Επίσης υπάρχει πρόβλημα με τα μανταρίνια (ποικιλίες Νόβα και Ορτανίκ), ενώ μεγάλες ζημιές έχουμε και στα λεμόνια. Περίπου το 40% της παραγωγής εσπεριδοειδών στη Λακωνία έχει καταστραφεί. Τέτοιο μέγεθος καταστροφής στα 25 χρόνια που γνωρίζω δεν έχει ξανασυμβεί. Οι χαλαζοπτώσεις είχαν διάρκεια δύο ολόκληρες ώρες. Πρώτη φορά έχουμε τόση μεγάλη έκταση καταστροφής»