Δήμος Σπάρτης: Άλλα τα «μάτια» της δημοσκόπησης και άλλα του ρεπορτάζ!

Πάνω από το 30% των δημοτών Σπάρτης περιμένει να δει πρόσωπα και προγράμματα…


ΣΠΑΡΤΗ. Κλιμακώνεται η κινητικότητα γύρω από τις υποψηφιότητες για τον Δήμο Σπάρτης. Σε τρείς μήνες θα αναμετρηθούν όσοι τελικά φθάσουν στην τελική ευθεία, καταρτίζοντας συνδυασμό που θα τους οδηγήσει στη νίκη είτε από την πρώτη είτε την δεύτερη Κυριακή.

Οι συζητήσεις πληθαίνουν ενώ ακόμα δεν έχουν «κλειδώσει» όλες οι υποψηφιότητες. Σε μετρήσεις προχωρούν πολιτικά γραφεία και κόμματα προκειμένου να καταγράψουν την τάση της εποχής.
Πολλές προσεγγίσεις γίνονται και μάλιστα κάποιες εκ του προχείρου αφού τα ευρήματα των μετρήσεων έχουν μεταξύ τους αντιφάσεις ενώ δεν λείπουν και κραυγαλέες εκπλήξεις που προβληματίζουν.
Πριν δούμε κάποια από αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι μεγάλη σημασία για το ποιός δήμαρχος και ποιός συνδυασμός θα πάρουν την νίκη έχει το τι θα πράξουν τα κόμματα (ΝΔ, Χ.Α., ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ) και ποιά θα είναι τα πρόσωπα που θα απαρτίσουν τους συνδυασμούς ως υποψήφιοι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι.

Οι Σπαρτιάτες κρίνουν πλέον αυστηρά κάθε εν ενεργεία Δήμαρχο
Οι προηγούμενες εκλογές έδειξαν ότι ένας εν ενεργεία Δήμαρχος ακόμα και αν συγκεντρώνει την πρώτη Κυριακή 48,5% μπορεί να χάσει τις εκλογές.
Έτσι λοιπόν αξιολογείται το εύρημα ότι ο σημερινός Δήμαρχος Βαγγέλης Βαλιώτης σημειώνει στην παράσταση νίκης ποσοστό 20% περίπου. Είναι ένα ποσοστό που μέσα σε λίγες ημέρες και αφού ανακοινωθούν τα ονόματα των συνδυασμών και οι κομματικές στηρίξεις μπορεί να ανατραπεί άρδην. Σε κάθε περίπτωση είναι ποσοστό κατά πολύ μικρότερο από αυτό της εκλογής του (59%) αλλά και μικρότερο από το ποσοστό που πέτυχε την πρώτη Κυριακή στις εκλογές του 2014 (39%. Φανερώνει φθορά λόγω μη επιτυχημένης διαχείρισης της εξουσίας αλλά και παραταξιακή αποδυνάμωση που έχει ήδη καταγραφεί στις αποχωρήσεις πολλών συνεργατών του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πίσω από τον Βαλιώτη
Ωστόσο όταν ανακοινωθεί ότι ο Βαγγέλης Βαλιώτης εκφράζει τον ΣΥΡΙΖΑ, τις αρχές και αξίες του συγκεκριμένου κόμματος, θα πάρει μεν σύσσωμη τη δύναμη του Σύριζα στον Δήμο Σπάρτης δηλαδή γύρω στο 4%-6% αλλά ενδέχεται να χάσει συμβούλους (Αποστολάκος, Γαλανοπούλου, Μοιράγιας, κ.α.) και φυσικά πολλές ποσοστιαίες μονάδες που του δίνουν οι ομάδες τους και ο δεξιός κομματικός τους χώρος. Αυτός είναι και ο λόγος που μια τέτοια ανακοίνωση - Βαλιώτης υποψήφιος που εκφράζει τον ΣΥΡΙΖΑ - θα γίνει την τελευταία στιγμή προ των εκλογών προκειμένου να μπορέσουν, ΣΥΡΙΖΑ και Βαλιώτης, να συγκρατήσουν όσους ψηφοφόρους διαφωνούν με την πολιτική της Κυβέρνησης και του κόμματος Σύριζα αλλά και δυσαρεστούνται από τον πολιτικό ακροβατισμό Βαλιώτη που ξεκίνησε από ΚΚΕ, στηρίχθηκε από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ και καταλήγει σε ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να διατηρήσει τη θέση του.
Η δεξιά παράταξη σήμερα δείχνει αδύναμη να αντιδράσει και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το φαινόμενο και αυτή την φορά Δήμαρχος να εκλεγεί ο Βαγγέλης Βαλιώτης με τη σημαιά αυτή τη φορά του ΣΥΡΙΖΑ.

Διασπασμένη η δεξιά παράταξη
Το 14,4% του Σταύρου Αργειτάκου δείχνει ότι έχει περιθώρια ανάκαμψης αλλά μικρά δεδομένου ότι έχει ήδη δουλέψει κι έχει σχεδόν ολοκληρώσει τον συνδυασμό του, άρα μέσα στην κοινωνία έχει διαμορφώσει συμμαχίες, ομάδες επιρροές και κοινό. Κρίθηκε άλλωστε το 2014 ως Δήμαρχος για το έργο του και καταψηφίστηκε. Η όποια ανάκαμψη σημειώνει ήδη οφείλεται στο γεγονός ότι συγκρινόμενος με τον σημερινό Δήμαρχο Βαγγέλη Βαλιώτη, από τον οποίο έχασε την εξουσία, είναι τελικά ικανότερος. Ωστόσο ο Σταύρος Αργειτάκος δεν πιστώνεται καν την αντιπολίτευση που ποτέ δεν έκανε στον Βαγγέλη Βαλιώτη.

Ο Γρηγόρης Αποστολάκος κερδίζει συνεχώς έδαφος δεδομένου ότι είναι ο τελευταίος που ανακοίνωσε υποψηφιότητα και μάλιστα 30 ημέρες πριν από την μέτρηση. Το 14% περίπου είναι ένα καλό ποσοστό εκκίνησης αν ληφθεί υπόψιν ότι οι πολίτες δεν γνωρίζουν σχεδόν κανέναν υποψήφιο σύμβουλό του και δεν έχει ακόμα παρουσιάσει καμία πτυχή του προγράμματός του.

Αποστολάκος και Αργειτάκος θα κληθούν να αποτρέψουν την εκλογή, για μια ακόμα τετραετία Δημάρχου της Αριστεράς και μάλιστα αυτή τη φορά του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι αναποφάσιστοι περιμένουν τα ψηφοδέλτια
Με υψηλό το ποσοστό των αναποφάσιστων στο 29% περίπου, φαίνεται ότι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι που δεν βρίσκονται στο προσκήνιο, έχουν ελπίδες ανάλογα με το πρόγραμμα, τα πρόσωπα και τη στάση του επικεφαλής, να αντλήσουν μερίδιο. Αυτοί που δεν έχουν να περιμένουν πολλά από τους αναποφάσιστους είναι οι κ.κ. Βαλιώτης και Αργειτάκος διότι κρίνονται χρόνια τώρα ως Δημοτική αρχή ο πρώτος και ως Αξιωματική αντιπολίτευση ο δεύτερος. Ότι αποκομίσουν θα οφείλεται στους υποψήφιους συμβούλους ή σε ένα πρόγραμμα που θα πείσει τους πολίτες, κάτι που δεν φαίνεται ακόμα.

Η Τασία Κανελλοπούλου και ο Αλέκος Βουνάσης δείχνουν ότι θα διαδραματίσουν ρόλο στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο ακόμα και αν μείνουν στο ποσοστό που τους δίνει η μέτρηση. Στην κοινωνία φαίνεται να έχουν τάσεις ανόδου.

Μετρούν τον Αλεξάκο ενώ δεν έχει ανακοινώσει υποψηφιότητα
Αξιοπερίεργο για μια μέτρηση που διεξήγαγε εταιρεία Opinion είναι ότι συμπεριέλαβε πρόσωπο που όχι μόνον δεν έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του αλλά έχει απευθύνει πρόταση, δύο εβδομάδες πριν τη μέτρηση, για συνεργασία των κεντροδεξιών δυνάμεων, υποστέλλοντας την προσωπική σημαία έως ότου υπάρξει παραταξιακή συμφωνία. Πρόκειται για τον Χρήστο Αλεξάκο. Η συγκεκριμένη αστοχία στη μέτρηση είναι προφανώς και η αιτία που ακόμα και τα ΜΜΕ που τη δημοσιεύουν κρατούν αποστάσεις από τα ευρήματα, κάτι πρωτόγνωρο στα χρονικά των δημοσκοπήσεων… Τα ευρήματα κάνουν την πρόταση Αλεξάκου για ενιαίο μέτωπο της Κεντροδεξιάς επίκαιρη όσο ποτέ, αφού μια τέτοια κίνηση αφενός θα «έσβηνε» τις φιλοδοξίες του ΣΥΡΙΖΑ να αλώσει τον Δήμο Σπάρτης, αφετέρου θα έδινε την εκλογή από την Α΄ Κυριακή.

Αντίφαση η οριακή αποδοχή
Υπάρχουν και άλλα σημεία στα οποία είναι ολοφάνερη η αντίφαση είτε στους δημοσκόπους, είτε στους δημότες.
Πως εξηγείται το 20% να επιλέγει τον Βαγγέλη Βαλιώτη για Δήμαρχο, αναδεικνύοντας πρώτο, και την ίδια στιγμή το 41% να μην είναι ικανοποιημένο από τους δρόμους του δήμου, το 30% να μην είναι ικανοποιημένο από την Καθαριότητα στον Δήμο, το 15% να είναι δυσαρεστημένο από το κυκλοφοριακό και τους χώρους στάθμευσης στον Δήμο το 7% να θεωρεί πρόβλημα την κατάσταση που επικρατεί στις πλατείες και τους πεζόδρομους και το 5% να θυμίζει το πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα, επί δημαρχίας Βαλιώτη. Πως είναι δυνατόν την ίδια στιγμή οι δυσαρεστημένοι για κυρίαρχα θέματα στον Δήμο να δίνουν πρώτο ποσοστό στον εν ενεργεία Δήμαρχο που έχει την απόλυτη και καθ΄ ύλην ευθύνη; Θα μπορούσε να σταθεί ο συλλογισμός ότι ο Στ. Αργειτάκος, ως Δήμαρχος, κρίθηκε για τα ίδια το 2014. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να συμβαίνει όμως το ίδιο με όλα τα άλλα πρόσωπα που υπάρχουν στο ερωτηματολόγιο. Άρα πρόκειται για είτε για μια αντίφαση είτε για την καταγραφή μίας οριακής αποδοχής Βαλιώτη που δεν πρόκειται να βελτιωθεί άλλο.

Αξιοπρόσεκτό είναι επίσης το εύρημα ότι ο Βαγγέλης Βαλιώτης είναι πιο έντιμος από τον Αλέκο Βουνάση αλλά και από τον Στ. Αργειτάκο με τον οποίο όμως έχει «συγκυβερνήσει» σε ΤΕΔΚΛ και σε Αναπτυξιακές (!), ή ότι ο Γρηγόρης Αποστολάκος γνωρίζει καλύτερα τα προβλήματα από τον Σταύρο Αργειτάκο (!). Ενδιαφέρον είναι επίσης το εύρημα ότι ο Σταύρος Αργειτάκος έχει πιο σύγχρονες ιδέες από τον Χρήστο Αλεξάκο (!) ή ότι η Τασία Κανελλοπούλου είναι λιγότερο αποτελεσματική από τον Βαγγέλη Βαλιώτη (!).

Οι αναποφάσιστοι μαζί με αυτούς που μπορεί - αντί να απέχουν και να ακυρώνουν - τελικά να ψηφίσουν, είναι 31%, περίπου. Σημαντικό ποσοστό δημοτών που περιμένει κυρίως να δει και να ακούσει τους επικεφαλής αλλά και τους υποψήφιους συμβούλους των συνδυασμών. Υπάρχουν και αυτοί που περιμένουν να αξιολογήσουν τα προγράμματα των συνδυασμών.

Κάθε δημοσκόπηση καταγράφει την τάση της συγκεκριμένης περιόδου. Βέβαια σε εκλογικές περιφέρειες όπως ο Δήμος Σπάρτης κάθε υποψήφιος μπορεί να έχει εικόνα χωρίς να προβεί σε δημοσκόπηση, λόγω της περιορισμένης πληθυσμιακής σύνθεσης.

Τι δείχνει το ρεπορτάζ
Η πολιτική επικαιρότητα και το ρεπορτάζ, πέρα από τις μετρήσεις δείχνει τα εξής:
Ο Σύριζα προσπαθεί να «τρυπώσει» στον Δήμο Σπάρτης με το προσωπείο του Βαγγέλη Βαλιώτη, κάτι που επιμελώς κρατούν σε αφάνεια προκειμένου να μην εγκαταλείψουν τον Βαλιώτη οι δεξιοί σύμβουλοι, αλλά και αν και όταν το πράξουν αυτό, να μην έχουν πλέον διέξοδο αλλά να μείνουν εκτός μάχης. Βαριά εδώ η ευθύνη της Ν.Δ.

Αργειτάκος και Αποστολάκος ξέρουν ότι ενισχύονται από το κεντροδεξιό τους προφίλ αλλά δεν θα ήθελαν και την απόλυτη ταύτιση με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Ο Σταύρος Αργειτάκος στηρίζεται και από ανθρώπους του ΚΙΝΑΛ ενώ ο Γρηγόρης Αποστολάκος εκτός από τους νέους ανεξάρτητους συμβούλους στηρίζεται και από στελέχη τη δεξιάς με καθαρό ιδεολογικό στίγμα.
Καταλύτης στις εξελίξεις θα είναι η τελική κάθοδος των υποψηφίων. Διότι αν οποιοδήποτε πρόσωπο από τα αναφερόμενα στην μέτρηση δεν κατέλθει τότε οι ισορροπίες αλλάζουν.
Σημαντικό είναι επίσης το κατά πόσο κάθε συνδυασμός να «κερδίσει» την Δημοτική Ενότητα Σπαρτιατών και τη νεολαία.

Οι δημοσκοπήσεις έχουν τον ρόλο τους. Είναι έργο εταιριών που έχουν σχετική αδειοδότηση για να το πράττουν και κοστίζουν από 2.000€ και πάνω. Συχνά είναι εργαλείο των κομμάτων όταν θέλουν να ανιχνεύσουν την τάση στις εκλογικές περιφέρειες.

Έξι κρίσιμα ερωτήματα
Μια δημοσκόπηση που θα μπορούσε να είναι πράγματι συνεισφορά στην κοινωνία του Δήμου Σπάρτης θα ήταν αυτή που θα είχε έξι σαφή ερωτήματα:
1. Ο Βαγγέλης Βαλιώτης πέτυχε ως Δήμαρχος στην αποστολή που του ανέθεσαν οι δημότες με ποσοστό 60%;
2. Ο Σταύρος Αργειτάκος πρέπει να έχει μια τέταρτη ευκαιρία στον Δήμο Σπάρτης;
3. Ο Γρηγόρης Αποστολάκος είναι πρόσωπο που μπορεί να ενώσει μικρές και μεγάλες δυνάμεις στην υπηρεσία του Δήμου Σπάρτης;
4. Η Τασία Κανελλοπούλου έχει τη γνώση και την ικανότητα να ηγηθεί του Δήμου Σπάρτης;
5. Ο Αλέκος Βουνάσης διεισδύει στην κοινωνία και πέραν του ΚΚΕ;
6. Γνωρίζετε τις 10, τουλάχιστον, ολοκληρωμένες προτάσεις που έχει καταθέσει ο Χρήστος Αλεξάκος στο Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης για όλα τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν τους πολίτες του Δήμου Σπάρτης;