ΛΑΚΚΩΝΙΑ. Έντονα αισθητός στα Κύθηρα και στη Νεάπολη ήταν ο σεισμός που καταγράφηκε στις 21:07 το βράδυ της Κυριακής (17/02) σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιο Λέκκα.

Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών εμφανίζεται καθησυχαστικός, κάνοντας λόγο για συνηθισμένο φαινόμενο στην περιοχή που ίσως συνοδεύεται από μετασεισμούς χωρίς όμως να εμπνέει ανησυχία.

«Είναι μέσα σε λογικά πλαίσια για την περιοχή. Τέτοιου μεγέθους δραστηριότητα καταγράφεται και σπανιότερα είναι ισχυρότερη» εξηγεί ο Ευθύμιος Λέκκας.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σεισμολογικό Κέντρο, το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίζεται 34 χιλιόμετρα νότια του Ασωπού και 80 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Σπάρτης, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με την αυτόματη μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου, ο σεισμός είχε μέγεθος 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίστηκε εννέα χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Νεάπολης Βοιών Λακωνίας, ενώ το εστιακό βάθος προσδιορίστηκε περίπου στα 14 χιλιόμετρα.

Δημοσιεύματα κάνουν λόγω για 3 σεισμούς δίπλα δίπλα: με 5.4R (21:07:44), με 5.2R (21:07:43) και 4.5 R (21:07:42) με διαφορά εκκίνησης 1 δευτευρόλεπτο ανά σεισμό και σε ελάχιστη απόσταση μεταξύ τους.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μονεμβασίας Ηρακλή Τριχείλη ο οποίος μίλησε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

Όπως ενημέρωσε το notospress.gr o ανταποκριτής του Κ. Ζουμπουλάκης δεν υπήρξαν αναφορές για ζημιές στην Πυροσβεστική, ωστόσο οχήματα από Πυροσβεστική Υπηρεσία Μολάων και το πυροσβεστικό κλιμάκιο της Νεάπολης πραγματοποίησαν περιπολίες, για εντοπισμό τυχόν προβλημάτων.