ΛΑΚΩΝΙΑ. Σχεδόν 100 ημέρες απομένουν για την αναμέτρηση και απ’ ότι φαίνεται παγιώνεται μια κατάσταση υπεροχής του Πέτρου Τατούλη στη Λακωνία. Πως τεκμαίρεται κάτι τέτοιο την ώρα που είναι χαρακτηριστική είναι η αφωνία των συμβούλων Νίκα.

Καταρχήν η δυναμικότητα των δύο ψηφοδελτίων, Τατούλη και Νίκα είναι διαφορετική, με υποστηριχτές του κ. Νίκα στη Σπάρτη, να διαπιστώνουν ότι το ψηφοδέλτιο του έκλεισε βιαστικά ενώ θα μπορούσαν υπάρξουν καλύτερες επιλογές προσώπων.

Τα πρόσωπα στο ψηφοδέλτιο Νίκα δεν συσπειρώνουν τη Ν.Δ. όσο θα ήθελε η Συγγρού, ενώ αντίθετα τα στελέχη της ΝΔ που συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο Τατούλη, όπως Τζανετέα, Κανελλάκης, Μπουκουβάλας κ.α. σημειώνουν πολύ καλή παράσταση αποδοχής.

Μια άλλη ειδοποιός διαφορά σε σχέση με άλλες Περιφέρειες είναι ότι στη Λακωνία υλοποιούνται και δρομολογούνται έργα τα οποία ήταν και στόχοι των περιφερειακών συμβούλων του Τατούλη που σήμερα βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο Νίκα. Αυτό και μόνον τους στερεί αρκετά επιχειρήματα στην αντιπαράθεση.
Ένα σημείο επίσης που δίνει αέρα στην πλώρη Τατούλη είναι τα έργα που ολοκληρώνονται και όσα εξαγγέλλονται εν αντιθέσει με τον Παναγιώτη Νίκα που δεν πείθει ακόμα ότι γνωρίζει καλά τις ανάγκες και τις προτεραιότητες της Λακωνίας. Βέβαια μένει να δούμε το αναλυτικό του πρόγραμμα για τον Νομό.

Έχει σημασία να μάθουν οι Λάκωνες ποιά είναι η θέση του κ. Νίκα για συγκεκριμένα θέματα όπως:

• Πρέπει τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της Σπάρτης να μεταφερθούν στην Καλαμάτα ή πρέπει να παραμείνουν στη Σπάρτη και να ενισχυθούν;
• Πρέπει να δημιουργηθούν σύγχρονες μαρίνες και Γύθειο και Μονεμβάσια, καθώς και υδατοδρόμιο στη Νεάπολη;
• Πρέπει να δρομολογηθεί η τουριστική αξιοποίηση του αεροδρομίου της Σπάρτης;
• Πρέπει να αναδειχθεί σε παγκόσμιο μοναδικό προορισμό της Πελοποννήσου η Μονεμβάσια;
• Πρέπει να προστατευθούν οι φυσικές και μνημειακές ομορφιές της Μάνης με σχέδιο αυτονομίας;
• Πρέπει να αναστηλωθεί η καστροπολιτεία του Μυστρά;
• Πρέπει να δημιουργηθεί στη Λακωνία σύγχρονο διεθνές συνεδριακό κέντρο με διασύνδεση στο νέο οδικό δίκτυο που θα εξυπηρετεί ανάγκες της κεντρικής και νότιας Πελοποννήσου;
• Πρέπει να αναδειχθεί η ποιότητα του Λακωνικού ελαιόλαδου που σαρώνει τα διεθνή βραβεία και της ελιάς καλαμών του πρώην δήμου Γερονθρών;
• Πρέπει να αναδιοργανωθεί το ΚΕΕΜ και να επαναλειτουργήσει ως Κέντρο Νεοσυλλέκτων και όχι ως στρατόπεδο λαθρομεταναστών ή προσφύγων;

Θα πρέπει να απαντηθούν τα ερωτήματα αλλά και όσα αφορούν την πρακτική και νοοτροπία του κ. Νίκα στα έργα προστασίας και θωράκισης αλλά και στη διαχείριση κρίσεων. Διάχυτη είναι στη Λακωνία η κριτική για το κατά πόσο ο Παναγιώτης Νίκας, σαν δήμαρχος Καλαμάτας, έλυσε θέματα και απέφυγε προβλήματα όπως οι πλημμύρες, το κυκλοφοριακό, η ισόρροπή ανάπτυξη της πόλης, κ.α.
Το θετικό στον κ. Νίκα είναι ότι – μέχρι σήμερα είναι ήπιος στο λόγο και τη στάση – κάτι που συνήθως θέλγει τους Λάκωνες, αλλά δεν γνωρίζουμε αν αυτό θα είναι πλεονέκτημα όσο κορυφώνεται η προεκλογική αναμέτρηση.
Το σημείο κλειδί στην κριτική των πολιτών που ασχολούνται λίγο παραπάνω με τα περιφερειακά στη Λακωνία είναι το εξής:
Δύο βασικοί συνεργάτες του Π. Νίκα είναι πρώην σύμβουλοι του Π. Τατούλη. Μάλιστα είναι σύμβουλοι που σε ότι αφορά στο έργο που έγινε και υλοποιείται από την Περιφέρεια δεν είχαν αντίρρηση ή ένσταση. Από την στιγμή λοιπόν που άλλαξαν στρατόπεδο, μόνον και μόνο για λόγους κομματικής πειθαρχίας με την στενή έννοια του όρου, δεν μπορούν τόσο έυκολα να πείσουν τους ψηφοφόρους τους να μετακινηθούν και αυτοί. Θα μετακινηθούν κάποιοι αλλά όχι η πλειοψηφία. Και δεν μπορούν να πείσουν γιατί σε άλλες περιφέρειες η Ν.Δ. όχι μόνον δεν πειθαρχεί κομματικά αλλά ανοίγεται ακόμα και στον προοδευτικό χώρο… Πράττει δηλαδή το αντίθετο απο αυτό που θέλει να επιβάλει στην Πελοπόννησο. Πως λοιπόν θα αξιώσουν από τους πολίτες να απομακρυνθούν από τον Τατούλη όταν οι ίδιοι πριν απ 4 χρόνια τους καλούσαν, ελέω Σαμαρά, να στηρίξουν Τατούλη ως τον πιο επιτυχημένο Περιφερειάρχη;
Δυστυχώς για τον κ. Νίκα οι περισσότεροι σύμβουλοι του δεν κομίζουν νέες δυνάμεις, από την κοινωνία στο κόμμα, ούτε συσπειρώνουν τους νεοδημοκράτες. Απλά εκφράζουν στοιχειωδώς την κομματική απόφαση για στήριξη του Παναγιώτη Νίκα.
Επιπλέον οι βουλευτές και πολιτευτές της Ν.Δ. όσο διαπιστώνουν ότι το νεοδημοκρατικό σκέλος Τατούλη μένει ανέπαφο κι ενεργό τόσο αναδιπλώνονται και δεν εκτίθενται στην πρώτη γραμμή στήριξης του Νίκα…
Όταν ολοκληρωθούν τα ψηφοδέλτια όλων των Συνδυασμών, και όχι μόνο των δύο, θα έχουμε καλύτερη εικόνα.
Σήμερα πάντως ο Πέτρος Τατούλης μπορεί να θεωρεί προμαχώνα της προσπάθειάς του για επανεκλογή τη Λακωνία.
Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και πρόσωπα που συνεργάζονται με πολιτικά γραφεία στη Ν.Δ. στη Λακωνία στηρίζουν συμβούλους του Πέτρου Τατούλη.
Περισσότερα προσεχώς.