ΣΠΑΡΤΗ. Η Κινηματογραφική Λέσχη Σπάρτης «Ρόδον» συνεχίζει τις προβολές της περιόδου 2018-2019 και, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες, και την Πρεσβεία της Ισπανίας στην Ελλάδα με την προβολή της ταινίας «Η επίσημη ιστορία» La Historia Oficial, του Luis Puenzo [έγχρωμη, Αργεντινή, 1985, 110΄], την Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2019, στις 8.30μμ.

Σκηνοθεσία: Λουίς Πουένσο

Σενάριο: Λουίς Πουένσο, Aϊντα Μπόρτνικ

Παίζουν: Χέκτορ Αλτέριο, Νόρμα Αλεάντρο, Ανάλια Κάστρο

Περίληψη

Αργεντινή, 1983. Η Αλίσια, μητέρα ενός υιοθετημένου 5χρονου κοριτσιού, διδάσκει Ιστορία σε ένα σχολείο στο Μπουένος Άιρες. Τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική της ζωή είχε πάντοτε αποδεχτεί την «επίσημη εκδοχή», μέχρι που μια μέρα το προσωπείο του καθεστώτος αρχίζει να καταρρέει γύρω της. Στις ρωγμές αυτού του τεράστιου ψέματος η Αλίσια υποψιάζεται ότι η Γκάμπι, το κορίτσι που έχει υιοθετήσει, είναι ίσως η κόρη ενός «εξαφανισμένου», ενός από τα χιλιάδες θύματα που βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν από την κυβέρνηση Πινοσέτ με την κατηγορία της τρομοκρατίας τη δεκαετία του ’70.

Κριτική

Εκεί που ταινίες αγίων προθέσεων και χαοτικής σύλληψης, όπως το «Imagining Argentina» του Κρίστοφερ Χάμπτον απέτυχαν οικτρά να αποδώσουν το μέγεθος της φρίκης, βουβής και φανερής, της απολυταρχικής επταετίας του Βιντέλα στην Αργεντινή, η «Επίσημη Ιστορία», το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Λούις Πουένσο, αποτελεί, με το πέρασμα του χρόνου, το σχεδόν επίσημο, μυθοπλαστικό χρονικό της μαύρης περιόδου της χώρας του, συγγενεύοντας στην επείγουσα πολεμική με τον Γαβρά, χωρίς να υιοθετεί το εσπευσμένο ύφος του. Η πορεία συνειδητοποίησης μιας γυναίκας που ανακαλύπτει (ενώ ως εκείνο το σημείο αποδεχόταν αδιαμαρτύρητα την επίσημη εκδοχή των Αρχών) πως η υιοθετημένη της κόρη είναι το παιδί μίας από τις οικογένειες των μυστηριωδώς εξαφανισμένων αντιφρονούντων από το καθεστώς της αδιαφάνειας περνάει από το δράμα στην αγωνία και τελικά στην τραγωδία, ιδανικά υποστηριγμένο από τη Νόρμα Αλεάντρο. Μέσα από τη μεταστροφή της από την απάθεια στην οδύνη, ουσιαστικά αναλαμβάνει την ευθύνη του ανείπωτα πρόστυχου ανθρώπινου μαρτυρίου που ξεπερνά κατά πολύ τον πολιτικό ρεβανσισμό ή την πολεμική εξόντωση της εν ψυχρώ αρπαγής παιδιών από οικογένειες αριστερών, για να δοθούν σε φιλικά διακείμενα με το στρατιωτικό καθεστώς άτεκνα ζευγάρια, κυρίως μιας υψηλής οικονομικής επιφάνειας – όπως ο σύζυγος της Αλεάντρο στην ταινία.

Trailer : https://www.youtube.com/watch?v=O0CyRCRvSh4

Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και υποψηφιότητα για το Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου, βραβείο στο Βερολίνο και δύο βραβεία στις Κάννες (Καλύτερης Ηθοποιού και Οικουμενικής Επιτροπής).

Οι προβολές πραγματοποιούνται και φέτος στο φιλόξενο χώρο της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης (Λυκούργου 82 & Χαμαρέτου), κάθε Πέμπτη, με ώρα έναρξης 8.30μμ. Είσοδος ελεύθερη.