«Οι προεκλογικές φιέστες και εξαγγελίες αποκρύβουν τα πραγματικά προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε όλοι μας με νέους Δημάρχους «πειθαρχημένους» και πολίτες που θα πληρώνουν από την τσέπη τους ακριβές υπηρεσίες με αυξήσεις στους δημοτικούς φόρους…»

Η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε παρέμβασή της στο Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης σχετικά με τα αποθεματικά των Δήμων.

«Η αρπαγή του συνόλου της διαθέσιμης ρευστότητας δημόσιων φορέων και οργανισμών, όπως ΟΤΑ, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, πανεπιστημιακά ιδρύματα κ.ά., προβλέπεται σε νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) με στόχο τον «αποτελεσματικό έλεγχο» και την κατακρεούργηση των «δαπανών» αλλά και το χτίσιμο των λεγόμενων «δημοσιονομικών αποθεμάτων», που, μεταξύ άλλων, αποτελούν «κράχτη» για τους «επενδυτές», στο πλαίσιο της αναζήτησης νέων κρατικών δανείων από τις χρηματαγορές.

Η κυβερνητική απόφαση, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, έρχεται να ενεργοποιήσει τη σχετική διάταξη νόμου της σημερινής κυβέρνησης, στην πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται:
- Η μεταφορά της ρευστότητας των φορέων στον «ενιαίο λογαριασμό θησαυροφυλακίου», που διατηρεί ο κεντρικός κρατικός μηχανισμός στην Τράπεζα της Ελλάδας.
- Από 01/03/2019 οι επιχορηγήσεις του τακτικού προϋπολογισμού καταβάλλονται υποχρεωτικά μέσω του «ενιαίου του λογαριασμού».
- Σε περίπτωση που προκύπτει συστηματική υπέρβαση του μέγιστου ορίου ρευστότητας, τα κατά περίπτωση αρμόδια υπουργεία ενημερώνουν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Αυτό με τη σειρά του καταρτίζει χρονοδιάγραμμα μεταφοράς «πλεοναζόντων ταμειακών διαθεσίμων» στην Τράπεζα της Ελλάδας. Ο φορέας υποχρεούται να προβεί στις απαραίτητες κινήσεις για τη συμμόρφωσή του με το εν λόγω χρονοδιάγραμμα.
- Σε περίπτωση «μη συμμόρφωσης του φορέα» με το αρχικό ή το αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα μεταφοράς πλεοναζόντων ταμειακών διαθεσίμων, το Γενικό Λογιστήριο μπορεί να προχωρήσει στις ποινές που προβλέπονται στη νομοθετική διάταξη, όπως είναι η μη καταβολή των προβλεπόμενων εκταμιεύσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με την αρχική διάταξη που πέρασε η σημερινή κυβέρνηση, το υπουργείο Οικονομικών, μέσω του ενιαίου λογαριασμού, «παρακολουθεί και προγραμματίζει με ενιαίο τρόπο τις ταμειακές ροές από και προς αυτόν, προσδιορίζει το ύψος των διαθεσίμων και τις ανάγκες δανεισμού και διαχειρίζεται τα διαθέσιμα προς τοποθέτηση πλεονάσματα».

Στην ΚΕΔΕ δηλώσαμε μέσω της εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Ελπ. Παντελάκη, ότι είναι συνειδητή επιλογή αυτή, και σε ό,τι αφορά το προσωπικό των Δήμων, ήδη το Μεσοπρόθεσμο έχει αποφασίσει και είναι δεμένα τα χέρια όλων των δημάρχων σε σχέση με τις προσλήψεις προσωπικού Αποφάσισε ή όχι η ΚΕΔΚΕ με βάση το Μεσοπρόθεσμο, ότι οι εργαζόμενοι από το 2018 έως το 2022 προβλέπεται να είναι 7.286 μόνιμοι εργαζόμενοι σε σύνολο 8.942 που θα αποχωρήσουν;
Και ό,τι εργαζόμενους θα προσλαμβάνεις, θα τους προσλαμβάνεις μόνο μέσω ανταποδοτικών υπηρεσιών, δηλαδή που θα τις πληρώνει εξτρά ο κόσμος από την τσέπη του;

Για ποια ασφυξία συζητάμε; Είναι καθορισμένα όλα και αυτή η πολιτική έχει υπηρετηθεί χρόνια τώρα.
Δηλώνουμε ότι όλη η πολιτική, όλη η ουσία, δείχνει ακριβώς ότι στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πολιτικής πειθαρχίας λειτουργούν και οι δήμοι.

Οι πολίτες στις επερχόμενες εκλογές να είναι προσεκτικοί σχετικά με τις εξαγγελίες των υποψηφίων Δημάρχων και να έχουν το νου τους γιατί οι προεκλογικές φιέστες και εξαγγελίες αποκρύβουν τα πραγματικά προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε όλοι μας με νέους Δημάρχους «πειθαρχημένους» και πολίτες που θα πληρώνουν από την τσέπη τους ακριβές υπηρεσίες με αυξήσεις στους δημοτικούς φόρους».


Η δεύτερη παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης αφορούσε στον αγώνα των αγροτών, η οποία έγινε ομόφωνα αποδεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης, κι έχει ως εξής:
«ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΔΙΚΑΙΟ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
Υποστηρίζοντας το πλαίσιο αιτημάτων των αγροτών που συμμετέχουν στα Πανελλαδικά μπλόκα η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Σπάρτης προτείνει να ενταθεί η συμπαράσταση των πολιτών και των προοδευτικών κινημάτων του Νομού ώστε γρήγορα να κινηθεί ο ΕΛΓΑ για να δοθούν οι αποζημιώσεις και να εξασφαλιστεί η επιτυχία των κινητοποιήσεων.
Ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες με τα έντονα καιρικά φαινόμενα είχαμε σοβαρές καταστροφές στους παραγωγούς του δήμου μας.
Ζητούμε την άμεση και πλήρη αποζημίωσή τους. Δεν είναι δυνατόν να στέλνει ο ΕΛΓΑ γεωπόνους μετά 3 μήνες για διαπίστωση καταστροφής φυτικής και ζωικής παραγωγής.

Συντασσόμαστε με τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου που είναι τα εξής:
-- Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, δραστική μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κ.ά.
-- Αναπλήρωση του εισοδήματος που χάθηκε λόγω των μεγάλων ζημιών στην παραγωγή (ελιές – λάδι) που οι παραγωγοί έχασαν συνολικά 500 εκατ. ευρώ κ.ά.).
- Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και χρηματοδότησή του από το κράτος, ώστε να πληρώνονται αποζημιώσεις για το σύνολο των ζημιών, χωρίς καθυστερήσεις.
-- Μη μείωση του αφορολόγητου που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα, φορολόγηση με βάση το πραγματικό εισόδημα χωρίς τεκμήρια διαβίωσης. Να μην εφαρμοστεί από 1/1/2019 το τέλος επιτηδεύματος στους αγρότες , που είχε αναβληθεί για μια 5ετία κάτω από την πίεση των μπλόκων.
-- Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ και αποσύνδεσή τους από το κατώτατο εργατικό ημερομίσθιο.
-- Κατάργηση των «αγροτοδικείων», με νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή».

Ο δημοτικός σύμβουλος
Δημήτριος Λεβεντάκης