Αλαλαγμοί στο πλήθος…

Δεν είναι δυνατόν το μέλλον να γράφεται με τον αντίχειρα...11-02-2019 10:17   

Όπως σε κάθε επάγγελμα έτσι και σε αυτό του πολιτικού διαπιστώνει κανείς τη δύναμη του συρμού και την επιβολή της μόδας. Αν ήταν αλλιώς θα μιλούσαμε για λειτούργημα.

Όλο και περισσότεροι πολιτικοί, παραμερίζοντας ένα θεμελιώδες συστατικό της δουλειάς τους, τον λόγο, καταφεύγουν - και κάποιοι επιδίδονται μετά μανίας - στην κωδικοποιημένη γραφή μέσω των social media.  Δηλαδή απορρίπτουν αυτό που προσφέρει ο ελληνικός ρητορικός λόγος, ξεχνούν ότι ο λόγος είναι ζωή, είναι ψυχή, είναι στάση, είναι άποψη και αρκούνται σε λέξεις και μικρές προτάσεις γιατί αυτό επιβάλει σήμερα η επικοινωνία με τον πολίτη.

Μια ακόμα τρανή απόδειξη ότι οι πολιτικοί σήμερα δεν μπορούν να κάνουν τη διαφορά, δεν μπορούν να επαναφέρουν την πολιτική ρητορική, δεν ξέρουν να πλάσουν λόγο και να εκφράσουν ιδέες, να συνδέσουν, να συνθέσουν δημόσια και ελεύθερα. Ελάχιστους πολιτικούς θα δείς να μην κοιτούν τα ηλεκτρονικά υποβοηθήματα ή τις σημειώσεις τους όταν (αν και όποτε) μιλούν. Η, από στήθους, ομιλία δεν υφίσταται.

Άραγε πως θα μας περιγράψει ένας πολιτικός της Λακωνίας το όραμα και την προοπτική για τον τόπο; Πάνω στους «δημόσιους τοίχους»; Πως θα αντιληφθούμε οι πολίτες την αγωνία και την επιθυμία του; Δεν μας αφήνει το περιθώριο να νιώσουμε τι νιώθει και να διακρίνουμε τα διακρίνει. Η πρότασή του έχει μόνον τίτλους. Δεν έχει αρχή, μέση, τέλος, παραπομπή, πρωτεύον, δευτερεύον, σημείωση...
Σαφής απόδειξη ότι σχεδόν στο σύνολό τους (στη Λακωνία ευτυχώς έχουμε ακόμα εξαιρέσεις) οι πολιτικοί πορεύονται με τον συρμό, χωρίς αντίσταση, χωρίς καν στάση, χωρίς το ευρύχωρο που χωρά το όλον και όχι μόνο το μέρος. Χωρίς ρητορική, χωρίς γλώσσα, χωρίς πλαστικότητα και χωρίς φαντασία.
Τηλεγραφικά. Διαδικτυακά. Ατακαριστά. Στεγνά. Στυγνά. Αφοριστικά. Ταχύτατα. Εφήμερα.
Θεωρούν μάλιστα ότι επειδή υπάρχει η τεχνική δυνατότητα για σχολιασμό, έχουν επιτελέσει και το ιερό καθήκον του διαλόγου, της διαβούλευσης, της ακρόασης.

Έρχονται εκλογές. Οι πολιτικοί κάθε βαθμίδας θα εντείνουν την προσπάθειά τους να επικοινωνήσουν. Δεν είναι κακό να εξελίσσεσαι και να επικοινωνείς με τον σύγρονο τρόπο. Άλλωστε αυτή τη στιγμή διαβάζεται ένα σύγχρονο ΜΜΕ. Όμως ποιός θα μας σώσει απο την υπερβολή; Οργασμός αναρτήσεων. Βροχή κοινοποιήσεων. Τσουνάμι ανακοινώσεων.
Ο λόγος; Η έκφραση; Η πηγαία ερμηνεία; Η ξαφνική αλλαγή σε ένα άκουσμα; Η αντίδραση σε μια ερώτηση; Ο χειρισμός της γλώσσας; Η δέσμευση δια στόματος…; Η ταυτότητα; Η προσαρμογή σε νέο δεδομένο;
Που είναι όλα αυτά που κάνουν τον άνθρωπο να ξεχωρίζει από τα εξελιγμένα ρομπότ; Που είναι η αυθεντική παρουσία και έκφραση; Δεν είναι δυνατόν όλα - το μέλλον - να γράφονται με τον αντίχειρα...

Ακόμα και όταν αποφασίζουν να μιλήσουν, οι κανόνες και οι όροι είναι τόσοι και τέτοιοι που στεγνώνουν την ατμόσφαιρα, αποστειρώνουν την αύρα, καταστρέφουν την ομορφιά που είχε κάποτε η πολιτική. Χάθηκαν όλα γιατί οι νέες μέθοδοι μειώνουν το κόστος, το ρίσκο, τον χρόνο… Και ο διάλογος; Που χάθηκε αυτή η σοφή διαδικασία; Μάλλον εκεί που χάθηκαν και οι έντιμοι δημοσιογράφοι...
Πρώτα λοιπόν η λογική και μετά το συναίσθημα. Πρώτα η επαφή και μετά η κατανόηση. Πρώτα ο στόχος και μετά η μάχη. Πρώτα ο προορισμός και μετα το ταξίδι. Γιατί η Δύση κρίνει εκ του αποτελέσματος. Πότε; Την ώρα που για ένα αριθμητικό αποτέλεσμα έχει ανατρέψει ζωές, όνειρα, οράματα.

Πολιτικοί. Θα καταλήξουν να αλαλάζουν στο πλήθος νομίζοντας ότι βγάζουν συναίσθημα και ότι κάτσει…

Προσεχώς οι απόφοιτοι της σύγχρονης πολιτικής σχολής θα γνωρίζουν λίγες, θα χρησιμοποιούν λιγότερες και θα κατανοούν ελάχιστες λέξεις από αυτές του Έλληνα που σέβεται την ιστορία και τον πολιτισμό του.

 
Αποστολή της δικής σου   είδησης   ή   αγγελίας
 
 

Τιμές Καυσίμων ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ