Γράφει ο Παναγιώτης Τζουνάκος

Μετά από τις απειλές, τους εκβιασμούς, τα κομματικά παράκεντρα, το κλίμα τρόμου και τους χαρακτηρισμούς «προδότες, μειοδότες, φοβικοί, δειλοί, υποκριτές» κ.λπ. που δόνησαν και μόλυναν την ατμόσφαιρα τις τελευταίες ημέρες επανεξετάζει κανείς το ενδεχόμενο να συμπορευθεί, να στοιχηθεί και να συμπλεύσει με πολιτικούς σχηματισμούς, οι οποίοι παρά τις διεθνείς υποτιμήσεις, τα μνημόνια και τις ταπεινώσεις εξακολουθούν να μην έχουν αίσθηση των ορίων της υποτέλειας και της υποβάθμισης του λαού και της χώρας. Δέχονται και εντάσσουν στους κόλπους τους ασήμαντες υποτακτικές «προσωπικότητες», οι οποίες απροσανατόλιστες και μετέωρες κλίνουν ανάλογα με τα προσωπικά τους συμφέροντα. Όντα, χωρίς παρελθόν, αξίες και αποδεδειγμένη ηθική συγκρότηση βρέθηκαν από το πουθενά στη Βουλή και αντί να σοβαρευτούν, να προσγειωθούν και να αφιερωθούν στην υψηλή αποστολή τους, όχι μόνο δε φάνηκαν σκεπτικοί, επιφυλακτικοί και προσεκτικοί, αλλά ξεδίπλωσαν το μέγεθος της πνευματικής τους ανεπάρκειας, υποβίβασαν το κύρος του κοινοβουλίου και με πιέσεις και προσβλητικές συμπεριφορές επιχείρησαν να έχουν και πρωταγωνιστικό ρόλο. Αντιλαμβανόμενοι ότι η επόμενη ψήφος δεν θα έχει την προηγούμενη διασπορά, με ευτέλεια και δουλοπρέπεια ερωτοτροπούν, κυρίως με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που οι δημοσκοπήσεις το δείχνουν μπροστά, μήπως και καταφέρουν να σώσουν την πολιτική τους σάρκα παραπλανώντας και πάλι κάποια μερίδα του εκλογικού σώματος.

Τα «ρετάλια» και τα «κουρέλια», ταυτισμένα με την αξία αυτών που τα εκστόμισαν, προστέθηκαν στον κοινοβουλευτικό βίο, οι πολιτικές, κοινωνικές και παραθρησκευτικές εξάρσεις περιτυλιγμένες με δόσεις ακραίου εθνικισμού και φιλοπατρίας και με εκφράσεις που αγγίζουν τα όρια της πατριδοκαπηλίας έφεραν ενώπιον μας ένα μίγμα ιστορικών αναφορών και μας επιβεβαίωσαν ότι, παρά τις διαιρέσεις, τις διχόνοιες, τους διχασμούς και τις εμφύλιες συρράξεις, ούτε ένα βήμα δεν έχει γίνει μπροστά. Ευτυχώς όλα αυτά δεν αντανακλούν το φιλότιμο, την παιδεία και τον πολιτισμό ενός λαού, βαθιά δημοκρατικού, που αγωνίστηκε σε αντίξοες συνθήκες παρατεταμένης σκλαβιάς και υποδούλωσης, ξενόφερτης μοναρχικής υποταγής και σκληρών «συμμαχικών» εξαρτήσεων.

Σε μια εποχή που ο κόσμος αλλάζει απρογραμμάτιστα και απρόβλεπτα, που οι ιδεολογίες αμφισβητούνται και παραμερίζονται, που η περιοχή μας στρατηγικά και οικονομικά βρίσκεται στο επίκεντρο των μεγάλων συμφερόντων επιβάλλεται να αφήσουμε πίσω τις συγκρούσεις, τους πλαστούς βαθμούς του πατριωτισμού και να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα. Οι σχέσεις ειρήνης, φιλίας και καλής γειτονίας πρέπει να παγιωθούν και να ενδυναμωθούν καθότι η χώρα έχει πολλά και εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα να αντιμετωπίσει, αφού μπορεί στο μέλλον να κλονιστεί η δημοκρατική της υπόσταση ακόμη και η υπαρξιακή της πορεία. Και βέβαια δεν έχει θέση κάθε τι που θα έδινε τη δυνατότητα για αλυτρωτικές τάσεις και βλέψεις των γειτόνων σε βάρος μας, αλλά πώς και αυτοί θα πεισθούν για τις δικές μας διαθέσεις μετά από τους αλαλαγμούς, τις πολεμικές ιαχές και τις κωδωνοκρουσίες και όταν με τον πιο επίσημο τρόπο μέσα στην Ελληνική Βουλή κατατίθεται πρόταση για στρατιωτική επέμβαση στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας; Η ένταξη των γειτόνων μας στην Ε.Ε. κρίνεται επιτακτική και θα αποβεί προς όφελος όλων των βαλκανικών χωρών, γιατί όταν μιλάμε για Ευρώπη, δεν εννοούμε μόνο τη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή και την οικονομική ένωση, αλλά και τον ανθρωπισμό, τον διαφωτισμό, την κουλτούρα και τον πολιτισμό της γηραιάς ηπείρου, παρότι τα συμφέροντα των ισχυρών κρατών-μελών έχουν παραμερίσει, μειώσει και συρρικνώσει.

Τώρα η προσπάθεια πρέπει να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη, την πρόοδο και την προκοπή του λαού. Η χώρα να διαχειριστεί τα του οίκου της με διαφάνεια, ισότητα και δικαιοσύνη, να απομακρύνει τα ντόπια και ξένα αρπακτικά που καραδοκούν την αφαίμαξη και την οικειοποίηση του πλούτου και των παραγωγικών πηγών της, να θέσει τα θεμέλια για την ολική ανασυγκρότηση και να καταστεί παράγοντας ηρεμίας και σταθερότητας στην περιοχή. Να απομακρύνει την παλινόρθωση σχημάτων, πολιτικών και πρακτικών με μεροληπτικούς μηχανισμούς, που έχουν στόχο την εξυπηρέτηση ημετέρων και φίλων, προκειμένου να εδραιώσει και να αποκτήσει την εμπιστοσύνη όλων των πολιτών. Αφήνουμε πίσω το τραγικό παρελθόν – δεν το ξεχνάμε όμως – με την κάθε κίνηση να πατάει σταθερά στην πρόσφατη εμπειρία, γιατί τα περιθώρια και οι ανοχές έχουν εξαντληθεί. Με δημόσιο λόγο αντιληπτό, καθαρό και προοδευτικό, που θα περιέχει ολόκληρη την αλήθεια, με επιχειρηματολογία στηριγμένη στις διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις που θα ενισχύει τη θέση της στον παγκόσμιο χάρτη, με τον πατριωτισμό που θα αναγνωρίζεται σε ύψιστη αξία εθνικής συνείδησης και όχι σε σημαία ευκαιρίας.

Ο απλός πολίτης δεν έχει τίποτα να ωφεληθεί από την άκριτη αποδοχή των πολιτικών και των πρακτικών τους. Η χαλαρή αντιμετώπιση και η παθητική στάση, η απερίσκεπτη και εύκολη υιοθέτηση αναμασημένων και ανακυκλώσιμων θέσεων, απόψεων και επιλογών, από τις πατροπαράδοτες αντιλήψεις και αγκυλώσεις και η εμμονή σε παλιές και ξεπερασμένες προκαταλήψεις και συντηρητικές πεποιθήσεις, έχει αποδειχθεί ότι οδηγούν στη φθορά και την οπισθοδρόμηση. Είναι ανάγκη να ξεριζωθούν ιδέες και θεωρίες, συνήθειες και δραστηριότητες που έχουν εμφυτευθεί στο μυαλό από τότε που η μονοπώληση της φιλοπατρίας ήταν ταυτισμένη με συγκεκριμένες πολιτικές πρακτικές, τότε που τα αγήματα και τα εμβατήρια ήταν υποχρεωτικά και συνοδεύονταν από τα χειροκροτήματα και τους ύμνους της «υψηλής» κοινωνίας. Τότε, που οι σιδερωμένες φιγούρες με εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις, χειραψίες και χαμόγελα και με τις ευλογίες των κατά τόπους εκκλησιαστικών αρχόντων προσπαθούσαν να σκεπάσουν το εύρος και το βάθος της κενής αστικής νομενκλατούρας. Τότε, που η μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας, αγρότες, εργάτες και σκληρά εργαζόμενοι απολάμβαναν … τον παραγκωνισμό και τον παραμερισμό και έδιναν την πραγματική μάχη της καθημερινής επιβίωσης. Οι καιροί όμως άλλαξαν, το μορφωτικό επίπεδο ανέβηκε και έσπασε τα περιχαρακώματα και τα στεγανά, οι συνειδήσεις ελευθερώθηκαν και απαγκιστρώθηκαν από τους βρόγχους των επιτήδειων, οι οποίοι βλέποντας τα ανάκτορά τους σιγά-σιγά να κατεδαφίζονται και να ισοπεδώνονται κραυγάζουν σαν τα λαβωμένα θηρία που έχασαν το αλώνι τους, την τροφή τους, τη διαιώνισή τους.

Κατά την προεκλογική περίοδο, οι μετωπικές συγκρούσεις και τα χτυπήματα πάνω και κάτω από τη μέση θα ενταθούν και θα πολλαπλασιαστούν. Ο καθένας θα παρακολουθήσει την πολιτική σύρραξη και μακάρι να αποκομίσει κάτι ενθαρρυντικό, θετικό και χρήσιμο. Η σταθερή και ομαλή πορεία από δω και πέρα είναι το ζητούμενο, καθότι οι περισσότεροι πολιτικοί άρχοντες δεν μας έχουν συνηθίσει σε κόσμια και ευγενή άμιλλα. Ο ψηφοφόρος πρέπει να αποστραφεί τέτοιου είδους φαινόμενα, να μην εγκλωβιστεί, να ανακαλύψει το κόμμα που προωθεί τα δικά του συμφέροντα, γιατί όλα τα κόμματα δεν είναι ίδια, και να πορευθεί μαζί του. Να σταθεί απέναντι στον επιχειρούμενο νέο διχασμό και να πρωτοστατήσει στη δημιουργία σταθερής και ενιαίας εθνικής ταυτότητας, που θα επιβάλλει τον γενικό σεβασμό.

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr