Την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2019, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης των Προέδρων των Επιμελητηρίων των πυρόπληκτων νομών, Λακωνίας, Ηλείας Αχαΐας, Μεσσηνίας, Αρκαδίας, και Ευβοίας με θεσμικούς παράγοντες για να συζητήσουν το θέμα των πυρό-πληκτων δανείων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, μετά από τις πρόσφατες νομοθετικές εξελίξεις.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Ειδικός Τομεακός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους/ ΚΥΣΔΙΧ, κ. Κουρμούσης Φώτης, ο Γεν. Γραμματέας Γ.Λ.Κ / ΥΠΟΙΚ, κ. Σπηλιωτόπουλος Κωνσταντίνος, από την Δ25 του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η κα. Μηλιάκου Σταυρούλα, οι συνεργάτες του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Δραγασάκη Ιωάννη, οι βουλευτές κα Κοζομπόλη Παναγιώτα, ο κ. Μπαλαούρας Μάκης, ο κ. Μπαξεβανάκης Δημήτριος.

Από τα Επιμελητήρια των πυρόπληκτων νομών συμμετείχαν:
• Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας κ. Ιωάννης Παναρίτης, και ο Α΄ Αντιπρόεδρος κ. Ηλίας Αθανασιάδης,
• Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Ιωάννης Τρουπής,
• Ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας κ. Αριστείδης Τηλιγάδας,
• Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας κ. Κωνσταντίνος Νικολούτσος και ο Αντιπρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Λεβέντης,
• Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κ. Ευάγγελος Ξυγκώρος,
• Ο Γεν. Γραμματέας του Επιμελητηρίου Εύβοιας κ. Μαραγκός Ιωάννης και ο Οικονομικός Επόπτης Κουτσαύτης Σπύρος.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι κ.κ. Γενικοί Γραμματείς οι περιορισμοί που δεν επέτρεπαν την δυνατότητα ρύθμισης των παραπάνω δανείων πλέον καταργούνται.

Συνεπώς οι δανειολήπτες με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου μπορούν να απευθυν-θούν στις τράπεζες, να διαπραγματευτούν τους όρους ρύθμισης του χρέους τους, με τη σύναψη νέας δανειακής σύμβασης, χωρίς να υφίστανται πλέον ουσιαστικά εμπόδια.

Τη νέα δανειακή σύμβαση θα εγγυάται, καθ’ όλη τη διάρκειά της, το ελληνικό δημόσιο κατά το μέρος που του αναλογεί.

Το Επιμελητήριό μας θα παρακολουθεί την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων τραπεζών – δανειοληπτών κι εφόσον τα μέλη καταθέσουν εγγράφως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, θα ενημερώνει την Γ.Γ. Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, με σκοπό την άρση ενδεχό-μενων δυσλειτουργιών.