ΛΑΚΩΝΙΑ. Την παρέμβαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες για την καταβολή των αποζημιώσεων στους παραγωγούς που επλήγησαν από την πρόσφατη θεομηνία που έπληξε το μεγαλύτερο μέρος του Δήμου Ευρώτα, ζητά με Ερώτησή του στη Βουλή, ο βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης.

Στην Ερώτησή του ο κ. Δαβάκης ζητά να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των θεσμικών φορέων του Νομού αναφορικά με τη διαδικασία και τον τρόπο των εκτιμήσεων, την χορήγηση προκαταβολής έναντι αποζημίωσης προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες και τέλος, το πάγωμα των οφειλών των πληγέντων παραγωγών προς τις Τράπεζες, το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Ερώτηση του κ.Δαβάκη συνυπογράφει και η αρμόδια Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ, βουλευτής Σερρών κ. Φωτεινή Αραμπατζή.

Η Ερώτηση του κ.Δαβάκη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ Αραχωβίτη και τους υπουργούς Κοινωνικής Ασφάλισης, Οικονομικών και Ανάπτυξης έχει ως εξής:

«Για άλλη μια φορά επαναλήφθηκαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν με σφοδρότητα τα τελευταία χρόνια τον Δήμο Ευρώτα, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές τόσο στις καλλιέργειες, όσο και σε οικίες και υποδομές, γεγονός που διαπίστωσε προσωπικά και ο αρμόδιος υπουργός ΥΠΑΑΤ.

Συγκεκριμένα στις 12/1/2019 η έντονη βροχόπτωση και η χαλαζόπτωση προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές σε ποσοστό άνω του 70% στην παραγωγή κυρίως των εσπεριδοειδών, σε περιοχές του Δήμου Ευρώτα, όπως η Σκάλα, το Έλος, ο Βλαχιώτης, η Στεφανιά, το Αστέρι, το Περιστέρι, η Γράμμουσα, το Φιλίσι, η Μυρτιά, ο Λεήμονας, το Γεράκι και ο Βρονταμάς, που είναι γνωστές για την πλούσια και ποιοτική παραγωγή τους.

Οι θεσμικοί παράγοντες του Νομού Λακωνίας, σε συσκέψεις με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες που έλαβαν χώρα το προηγούμενο χρονικό διάστημα έλαβαν υποσχέσεις για την πορεία του εκτιμητικού έργου, ταυτόχρονα όμως έθεσαν και συγκεκριμένα αιτήματα προκειμένου να ολοκληρωθούν ταχύτερα οι εκτιμήσεις και να στηριχθούν άμεσα οι παραγωγοί που επλήγησαν.

Συνεπώς είναι αναγκαίο να ληφθεί απόφαση από τον ΕΛΓΑ ώστε οι εκτιμήσεις να γίνουν κατά ζώνες και όχι εξατομικευμένες, να αφορούν το σύνολο των καλλιεργειών όλων των πληγεισών περιοχών και να μην υπάρχουν εξαιρέσεις σε καλλιέργειες και περιοχές και τέλος να δοθεί προκαταβολή, έναντι της αποζημίωσης.

Επιπρόσθετα, σκόπιμο θα ήταν η Πολιτεία να αναγνωρίσει την έκταση του προβλήματος στην περιοχή που επλήγη για πολλοστή φορά και σε σύντομο χρονικό διάστημα και να προχωρήσει στο πάγωμα των οφειλών των πληγέντων παραγωγών προς τις Τράπεζες, το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ.

Αποτελεί χρέος της Πολιτείας η στήριξη των παραγωγών οι οποίοι αν και χειμάζονται τα τελευταία χρόνια από την οικονομική κρίση και τη δυσβάσταχτη φορολογία, ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις του προς το Κράτος, πληρώνουν τις εισφορές στον ΕΛΓΑ και εξακολουθούν να παράγουν ποιοτικά προϊόντα.

Ερωτώνται συνεπώς οι κ.κ. Υπουργοί:

Προτίθεται ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ικανοποιήσει το αίτημα του Δήμου Ευρώτα για να γίνουν οι εκτιμήσεις των ζημιών κατά ζώνες, ώστε να είναι πιο σύντομη η καταβολή των αποζημιώσεων;
Σχεδιάζει να δώσει προκαταβολή, έναντι αποζημίωσης, στους πληγέντες παραγωγούς;
Προτίθενται οι αρμόδιοι υπουργοί να ‘παγώσουν’ τις οφειλές στις Τράπεζες, το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ, των παραγωγών που επλήγησαν από την πρόσφατη θεομηνία;»


Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Φωτεινή Αραμπατζή / Βουλευτής Σερρών Ν.Δ.
Αθανάσιος Π. Δαβάκης / Βουλευτής Λακωνίας Ν.Δ.