ΣΠΑΡΤΗ. Η Κινηματογραφική Λέσχη Σπάρτης «Ρόδον» συνεχίζει τις προβολές της περιόδου 2018-2019 και, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες, και την Πρεσβεία της Ισπανίας στην Ελλάδα, προσκαλεί στην προβολή της ταινίας «Η γλώσσα της πεταλούδας» (LA LENGUA DE LAS MARIPOSAS), του Χοσέ Λουίς Κουέρδα [έγχρωμη, Ισπανία, 1999, 96΄], την Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου 2019, στις 8.30μμ.

Η ταινία «Η γλώσσα της πεταλούδας» (La lengua de las mariposas, 1999, 96΄) του Χοσέ Λουίς Κουέρδαδιαδραματίζεται στην αρχή του ισπανικού εμφυλίου και βασίζεται σε τρία διηγήματα του Μανουέλ Ρίβας. Αφηγείται την ιστορία ενός οκτάχρονου αγοριού, του Μόντσο, που στα τέλη του '36 πηγαίνει στο σχολείο ξεκινώντας τη θητεία του στη μάθηση και τη ζωή, με καθοδηγητή τον ιδιόρρυθμο δάσκαλό του.

Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, αρχή του ισπανικού εμφυλίου πολέμου, οι αξίες και αρχές που ο δάσκαλος τού έχει εμφυσήσει θα ανατραπούν καθώς θα παρακολουθήσει το στραγγαλισμό τςη δημοκρατίας από το καθεστώς του Φράνκο και θα υποστεί μια βίαιη και τραυματική ενηλικίωση...

"...Μια ταινία τρυφερή σε πρώτο επίπεδο, με την αγωνία και τη σκληρότητα να υποβόσκουν κάθε δευτερόλεπτο. Μια εξαιρετική σκιαγράφηση της εποχής, που, σε συνδυασμό με τη θαυμάσια φωτογραφία και τη μουσική επένδυση της ταινίας, συνθέτουν έναν σπαρακτικό ύμνο στο τέλος της αθωότητας ..." (https://redlineagrinio.gr/culturally/arts/cinema/42348-glossa-petaloudas )

Η εξαιρετική αυτή ταινία του Κουέρδα απέσπασε 6 βραβεία Γκόγια, ανάμεσα στα οποία το βραβείο καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και διασκευής σεναρίου.

Σκηνοθεσία: José Luis Cuerda

Σενάριο: Rafael Azcona, José Luis Cuerda

Παίζουν: Φερνάντο Φερνάν Γκόμεζ, Μανουέλ Λοζάνο, Ούξια Μπλάνκο.

Οι προβολές πραγματοποιούνται και φέτος στο φιλόξενο χώρο της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης (Λυκούργου 82 & Χαμαρέτου), κάθε Πέμπτη, με ώρα έναρξης 8.30μμ. Είσοδος Ελεύθερη.