ΣΠΑΡΤΗ. Αδυνατεί ο Δήμαρχος Σπάρτης και η Δημοτική αρχή να διαχειριστούν την υπόθεση με τα αδέσποτα σκυλιά. Μετά από την επίθεση της Δημοτικής Αρχής κατά των τοπικών ΜΜΕ, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ανέδειξαν το πρόβλημα, ο Δήμος Σπάρτης γίνεται «ρεζίλι των σκυλιών» και πάλι, αυτή τη φορά σε εθνικό επίπεδο.

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 που παρουσιάζει ο Νίκος Χατζηνικολάου ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Βαλιώτης, στα πλαίσια σχετικού ρεπορτάζ, που ήταν ότι χειρότερο για την πόλη της Σπάρτης, ανέφερε πως όσα συνέβησαν στο «καταφύγιο» αδέσποτων (σκυλιά σε αποσύνθεση κ.λ.π.) δεν απηχούν την πραγματικότητα αλλά είναι κατασκευάσματα των πολιτικών αντιπάλων του. Ο αφορισμός αυτός του Δημάρχου της Σπάρτης θέτει δημόσια - και μάλιστα σε ένα κανάλι μεγάλης τηλεθέασης - σε δεινή θέση τους κ. κ. Αργειτάκο, Αλεξάκο, Κουμουνδούρο, Λεβεντάκη που είναι κατά τεκμήριο οι πολιτικοί αντίπαλοι του κ. Βαλιώτη αλλά ενδεχομένως και όσους έχουν δηλώσει υποψηφιότητα για τον Δήμο Σπάρτης μιας και γίνεται λόγο και για προεκλογική σκοπιμότητα.

Η προχειρότητα με την οποία ο Δήμαρχος της πόλης χειρίζεται θέματα όπως αυτό με τα αδέσποτα σκυλιά θα μείνει παροιμιώδης. Δεν είναι όμως μόνο προχειρότητα. Η στάση του ενέχει και στοιχεία επιπολαιότητας ακόμα και εσφαλμένης εκτίμησης. Μάλιστα είναι απορίας άξιον πως μια δημοτική αρχή που έχει εντοπίσει ότι η δυσφήμιση της πόλης οφείλεται σε πολιτικές κόντρες παρ’ όλα αυτά στρέφεται κατά των ΜΜΕ και μάλιστα των τοπικών που κάνουν τη δουλειά τους και όχι κατά των πολιτικών αντιπάλων, των οποίων την σκοπιμότητα έχει εντοπίσει ο κ. Δήμαρχος.
Κανείς δεν φανταζόταν ότι μια δημοτική αρχή θα απογοήτευε τόσο και θα βρισκόταν απομονωμένη και σε τέτοια δυσχερή θέση από αλλεπάλληλους εσφαλμένους χειρισμούς.

Πλέον δεν έχει δυσφημιστεί μόνον η πόλη αλλά και οι άνθρωποί της όταν ο ίδιος ο Δήμαρχος αφήνει να εννοηθεί ότι άνθρωποι της πόλης δεν διστάζουν να προχωρήσουν σε φρικαλέες πράξεις με σκοπό να πλήξουν τον Δήμαρχο. Υπάρχουν άραγε στα κοινά της Σπάρτης άνθρωποι που θα μεθόδευαν τέτοιες απάνθρωπες καταστάσεις; Ποιοι είναι αυτοί;
Θεωρείται αυτονόητο ότι στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο Σπάρτης θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες διευκρινίσεις. Μέγιστη η ευθύνη του προέδρου του Σώματος να διαφυλάξει θεσμούς και πρόσωπα. Ωστόσο η βλάβη που έχει υποστεί η πόλη είναι ίσως ανεπανόρθωτη όταν πλέον κάθε αναφορά στην κακή μεταχείριση των ζώων έχει την αναφορά «Σπάρτη».
Θυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο ρεπορτάζ χωρίς να τραβά τις απαραίτητες διαχωριστικές γραμμές εννοούσε ότι η απαράδεκτη κατάσταση στα καταφύγια ολοκληρώνεται με το εμπόριο σκυλιών για τις ανάγκες κτηνοβατών… Το ερώτημα είναι αν ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Βαλιώτης υποβάλει μήνυση στον ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου για το ρεπορτάζ αυτό, όπως έπραξε κατά των τοπικών ΜΜΕ που δεν είπαν και δεν εννόησαν τίποτα παραπάνω από όσα συνέβαιναν στο καταφύγιο του Δήμου.

Βέβαια κάποτε ο κ. Βαλιώτης και οι συνεργάτες του θα πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους διότι μέχρι σήμερα δεν έχουν αναγνωρίσει σφάλμα ή παράλειψη στην διοίκησή τους. Αντίθετα δεν είναι λίγοι εκείνοι από τους συνεργάτες Βαλιώτη που ισχυρίζονται ότι «δέχονται επιθέσεις λόγω της μεγάλης επιτυχίας τους…».

Ισως τελικά όλο αυτό που παρακολουθούμε σε μια Σπάρτη που μάταια πασχίζει να βρει τον βηματισμό της, να οφείλεται σε μια τραγικά εσφαλμένη τακτική κάποιων να μην αντιμετωπίζουν τα ζώα σαν τους ανθρώπους αλλά και να χειρίζονται τους ανθρώπους σαν να είναι ζώα. Δείτε στο 38:30 λεπτό