ΣΚΑΛΑ. Ο Βορβάς είναι ποτάμι που πηγάζει στο Μαρί και λίγο πριν συναντήσει τη θάλασσα της Σκάλας χάνεται σε φυσικά κανάλια. Όταν «κατεβάζει» νερό πολύ είναι φυσικό να δημιουργεί πλημμυρικά φαινόμενα. Στον κάμπο της Σκάλας για προστασία είτε από τον Ευρώτα είτε από τον Βορβά έχουν δημιουργήσει αναχώματα - αγροτικούς δρόμους και σε κάποιο μήκος και τοιχίο από μπετόν. Όπου όμως το τοιχίο διακόπτεται λόγω ιδιοκτησιών ή όπου ο Ευρώτας δεν έχει κλήση και επικάθονται φερτά υλικά μειώνοντας το βάθος, σημειώνεται υπερχείλιση που καταλήγει σε πλημμύρα.

Ο Δήμαρχος Ευρώτα κ. Δήμος Βέρδος εξηγεί στην κάμερα του notospress.gr τι γίνεται σχεδόν κάθε δεύτερο χρόνο αλλά και τι πρέπει να γίνει για να θωρακιστεί ο κάμπος.

Απαντά επίσης για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η γέφυρα του Ευρώτα που συνδέει Σκάλα και Βλαχιώτη, βόρεια και νότια Λακωνία και αναφέρεται και στον καθαρισμό των ποταμών από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Βέρδος έχοντας μεγάλη εμπειρία σε θέματα πολιτικής προστασίας ως παλαιό στέλεχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας τονίζει ότι οι μεταβολές στις καιρικές συνθήκες και στα κλιματολογικά φαινόμενα δεν θα πρέπει πλέον να θεωρούνται ακραία ή αιφνιδιαστικά αλλά θα πρέπει να οδηγήσουν σε σχεδιασμό και μελέτη αντιμετώπισης των συνεπειών που επιφέρουν.

Eπίσης ο Δήμαρχος Ευρώτα αναφέρεται στις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες και ο καρπός και στην ανάγκη αποζημιώσεων αλλά και επέκτασης του χρόνου απαλλαγής των πολιτών του δήμου από υποχρεώσεις προς το δημόσιο.