Γράφει ο Βαγγέλης Μητράκος

Παλιά Σπάρτη

Κουτούκι πραγματικό. Στην οδό Αναπαύσεως . Σπίτι πάνω , ταβέρνα και μπακαλικάκι κάτω . Όσο για να χωράει το σώμα και η ψυχή των κουρασμένων της ζωής κι όσο για να βρίσκουν οι γειτόνοι τα χρειαζούμενα του σπιτιού – τα μακαρόνια, το μπελντέ , το Κλιν, το σαλάμι , την κονσέρβα , τα χύμα τσιγάρα , τον καφέ και τη ζάχαρη , το ρύζι , τις φακές και τα φασόλια , τη ρέγκα και τη σαρδέλα , το αλεύρι , τις χύμα καραμέλες , το καλό κρασί κλπ , κλπ .

Ο κυρ Παναγιώτης ο Κακαλέτρης και η γυναίκα του η κυρά Όλγα στο πόδι μέρα και νύχτα για τους πελάτες του μπακάλικου αλλά και για τους μεζέδες και το κρασί των μερακλήδων της ταβέρνας . Άνθρωποι του λαού , βασανισμένοι μεροκαματιάρηδες , οι περισσότεροι θαμώνες . Μαζί τους , όμως , και κάποιοι απ’ την από πάνω τάξη , που όμως δεν λησμόναγαν τη ρίζα τους και ήθελαν και «καταδέχονταν» την παρέα των «παρακατιανών». Εκεί , γύρω στο τραπέζι της ταβέρνας του Κακαλέτρη , έπεφταν οι φράχτες της κοινωνίας κι όλοι γίνονταν ίσοι κι αδερφοποιτοί.

Μια τέτοια παρέα φωτογραφήθηκε στις αρχές της 10ετίας του ’60, εκεί , σε μια γωνιά της παλιάς ταβέρνας του «Κακαλέτρη», «δεξιά της εισόδου» . Βράδυ φαίνεται να ήταν και μέρα γιορτινή , αφού (κατά πώς συνήθιζαν τότε) είναι όλοι κουστουμαρισμένοι και με γραβάτα, και του ταβερνιάρη συμπεριλαμβανομένου.

Τα ονόματά τους διασώθηκαν και η μνήμη τους δεν θα σβήσει όσο θα υπάρχει αυτή η φωτογραφία :

Από αριστερά :
1. Κυριακόπουλος Σωκράτης - Σπάρτη-Χανιτζής , Μπογιατζής
2. Πατσαλός Δήμος – Σπάρτη - Τραπεζικός
3. Αλιμήσης Παν. – Σπάρτη - Γιατρός
4. Γιαννόπουλος Γιάννης – Ριβιώτισσα - Υπάλληλος ΕΓΣΛ
5. Κατσίχτης Γιάννης – Αναβρυτή - Υπάλληλος ΕΓΣΛ
6. Μουχτερός Γεώργιος (Μολότωφ) – Σπάρτη - Δημοτικός Υπάλληλος
7. Χρυσομάλλης Γεώργιος – Αναβρυτή - Επαγγελματίας
8. Κακαλέτρης Παναγιώτης (Μπούης) - Σπάρτη - Ταβερνιάρης