Γράφει ο Βαγγέλης Μητράκος

Και να , λοιπόν , που το «νέο» πήγε να υποβάλλει τα σέβη του στο «παλιό» και να πάρει το «άτυπο» χρίσμα , μαζί και τη στήριξη για την κηδεμονία της λεγόμενης «κεντρο-αριστεράς» :

Με αφορμή τη γιορτή του Αντώνη Λιβάνη συνωστίσθηκαν στο σπίτι του το παλιό ΠΑΣΟΚ , το «νέο» ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ , μαζί κι ο μνηστήρας ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ .

Οι πολίτες που έχουν , ακόμα , διασώσει κρίση και σκέψη δεν μπορεί παρά να βγαίνουν από τα ρούχα τους , βλέποντας τη «νέα» πολιτική σκηνή να προσπαθεί να αποκτήσει ταυτότητα κι επιβεβαίωση στην «αυλή» ενός υπέργηρου και ιδιότυπου πολιτικού στελέχους στην ιστορία της χώρας , που μετράει κοντά 60 χρόνια παρουσίας και παρέμβασης στα πολιτικά πράγματα της χώρας .

Ο Αντώνης Λιβάνης ξεκίνησε πολιτικά στα τέλη της 10ετίας του’50 - αρχές 10ετίας του ’60 ως κομματάρχης του Γεωργίου Παπανδρέου στην Πάτρα .

Στα 1964 έγινε Διευθυντής του Γραφείου του Ανδρέα Παπανδρέου , όταν αυτός αποφάσισε να μπει στην πολιτική .

Στη μεταπολίτευση , παρέμεινε δίπλα στον Ανδρέα και στα 1977 απέκτησε εξωθεσμική ενεργό παρουσία στο ΠΑΣΟΚ , όταν έγινε η στροφή προς το Κέντρο εν όψει των εκλογών.

Στις εκλογές του 1981 ο Αντώνης Λιβάνης ενεργοποιήθηκε για να εκλεγεί ο Γιώργος Παπανδρέου βουλευτής Αχαΐας , όπως είχε κάνει με τον Ανδρέα Παπανδρέου το 1964 . Πράγματα ο νεαρός , τότε , Γιώργος Παπανδρέου εξελέγη πρώτος , ξεπερνώντας σε σταυρούς ακόμη και τον Μένιο Κουτσόγιωργα .

Όταν το ΠΑΣΟΚ έγινε κυβέρνηση στα 1981 , ο Λιβάνης ανέλαβε Γενικός Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Πρωθυπουργού και Γενικός Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ (χωρίς ο ίδιος να είναι βουλευτής) , στην οποία , μάλιστα , επέβαλλε σκληρή πειθαρχία . Παρέμεινε στις θέσεις αυτές μέχρι την πτώση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ το καλοκαίρι του 1989.

Στον Αντώνη Λιβάνη οφείλεται η θεσμοθέτηση του Πρωθυπουργικού Γραφείου ως αυτοτελούς δημόσιας υπηρεσίας (νόμος 1299/1982) . Ο ρόλος του ήταν να συντονίζει και να επιβλέπει τους υπουργούς . Με δικό του επιτελείο χειριζόταν σημαντικές υποθέσεις κι επιτηρούσε τα υπουργεία «ενώ είχε και το γενικό κουμάντο σε ότι αφορούσε τις υπηρεσίες που υπάγονταν απευθείας στον Πρωθυπουργό» !!!

Οι σχέσεις του Αντώνη Λιβάνη με τις κομματικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ ήταν (εν πολλοίς) εχθρικές , αφού τον έβλεπαν σαν παράκεντρο εξουσίας και υπήρξαν σκληρές αντιπαραθέσεις με στελέχη του κόμματος και της νεολαίας ΠΑΣΟΚ καθώς και με το Υπουργικό Συμβούλιο.

«Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της δραστηριότητάς του ήταν ότι διατηρούσε πάντα δίαυλους επαφής με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις . Με όλα αυτά , ο Αντώνης Λιβάνης δημιούργησε σχολή, αξεπέραστη μέχρι σήμερα.»

Μετά την επάνοδο του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση , στα 1993 , διορίστηκε Υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ (!!!) και ουσιαστικά χειριζόταν ΟΛΕΣ τις ενδοκυβερνητικές υποθέσεις της τελευταίας περιόδου του Ανδρέα .

Στα 1996 ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης του πρότεινε να μπει στο Υπουργικό Συμβούλιο , αλλά δεν δέχτηκε.

Έκτοτε παραμένει στην πολιτική επικαιρότητα ως ένας «καθεστωτικός» δίαυλος μέσα από τον οποίο πρέπει να περνά κάθε προσπάθεια ελέγχου το χώρου τον οποίο δημιούργησε και στον οποίο δέσποσε ο Ανδρέας Παπανδρέου .

Στην προχθεσινή χειμερινή σύναξη των «κεντρο-αριστερών» στο σπίτι του Λιβάνη το πολιτικό ζητούμενο ήταν , από μεν τη Φώφη Γεννηματά να ανακάμψει στον έλεγχο του χώρου του παλιού ΠΑΣΟΚ (τον οποίο χώρο με τις πολιτικές Σημίτη – Παπανδρέου και Βενιζέλου «χάρισαν» στον Τσίπρα για να πάρει την εξουσία) , από δε τον Τσίπρα να κατοχυρώσει κληρονομικά , πλέον , το απρόσμενο χάρισμα που του έγινε (μιας και διέρρηξε με την πολιτική του τους δεσμούς με την Αριστερά) , και να παίξει το ρόλο που έπαιξαν στην Οδύσσεια οι μνηστήρες , όταν εγκατεστημένοι στην αυλή του παλατιού του Οδυσσέα κατέτρωγαν την περιουσία του , επιδιώκοντας να παντρευτούν την Πηνελόπη και να γίνουν βασιλιάδες της Ιθάκης , χωρίς να παραγνωρίζεται και η προσπάθεια , ώστε το φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΚΙΝ.ΑΛ. να λάβει τις ευλογίες του Λιβάνη και να μετατραπεί σε γάμο ή σε συμβίωση .

Άραγε ο λαός τι έχει να περιμένει και σε τι έχει να ελπίζει , όταν ο Λιβάνης είναι ακόμα στο προσκήνιο και υπάρχουν κόμματα τα οποία αντί να απευθύνονται στο λαό με πολιτικές θέσεις και ξεκάθαρο ιδεολογικό πρόσημο , προσεγγίζουν τον Αντώνη Λιβάνη για να τα επιβιβάσει ξανά στο τρένο της εξουσίας ;