«Πρώτος των πρώτων» «Αγρότης της Χρονιάς 2019», ο δραστήριος νεαρός παραγωγός κηπευτικών από την Αμαλιάδα Ηλείας Παναγιώτης Πασσάς ο οποίος µαζί µε αδέλφια του πέτυχαν την πλήρη καθετοποίηση της εκµετάλλευσής τους.

Στη δεύτερη κατηγορία, αυτής της «Καλύτερης Κτηνοτροφικής Εκµετάλλευσης», διακρίθηκε ένας 35χρονος µε υψηλές περγαµηνές, αγελαδοτρόφος Σοφοκλής Φιλιππίδης, από το χωριό Γάζωρος στις Σέρρες ενώ στη «Συλλογική Προσπάθεια» ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Ροβιών που στήριξε την επιτυχία του στην εξωστρέφεια.

Πρέπει να σηµειωθεί ότι φέτος δύο ακόμα ειδικά βραβεία εμπλούτισαν τον θεσµό, το πρώτο απονεμήθηκε στον Νίκο Βαρδούλη, έναν ευφυή βαμβακά από τον Νέσσωνα Θεσσαλίας που έχει ξεχωρίσει για τις θεαματικές αποδόσεις των καλλιεργειών του, και το δεύτερο στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Συκέας Λακωνίας που παράγει άριστης ποιότητας ελαιόλαδα και έχασε στο νήμα την πρώτη θέση στην αντίστοιχη κατηγορία.

Η τελετή απονομής των βραβείων, καθώς και η ημερίδα Farmer's Day, έγιναν στο ξενοδοχείο KINSTERNA στην Μονεµβασιά το Σάββατο 19 Ιανουαρίου. Οι συµµετοχές ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.

Παναγιώτης Πασσάς - Αγρότης Χρονιάς 2019

Από µικρό παιδί µάθαινε παίζοντας µέσα στα χωράφια δίπλα στον πατέρα του, ο 32χρονος σήµερα Παναγιώτης Πασσάς από την Αµαλιάδα. Όταν µεγάλωσε ήξερε µε τι ήθελε να ασχοληθεί, τόσο αυτός όσο και ο κατά δύο έτη µεγαλύτερος αδερφός του Βασίλης. Ωστόσο, έκαναν και οι δυο τους µια στάση στην Αθήνα, για να σπουδάσουν οικονοµικά. Τα φώτα της πόλης δεν συνεπήραν τα φιλόδοξα αγροτόπαιδα, τα οποία µε το πτυχίο στο χέρι βάλθηκαν να αυξήσουν την πατρική γη και περιουσία.

Έτσι, µε βήµατα µεθοδικά και αποφασιστικά, έκαναν τα 300 στρέµµατα του πατέρα τους 1.100 στρέµµατα, ενώ το µεγάλο άλµα έγινε όταν ύστερα από την ένταξή τους στον αναπτυξιακό νόµο το 2010, προχώρησαν σε επένδυση ύψους 1 εκατ. ευρώ, φτιάχνοντας ένα υπερσύγχρονο συσκευαστήριο µε ψυκτικούς θαλάµους και γραµµές τυποποίησης προϊόντων.

Το βασικό προϊόν της επιχείρησης είναι το καρπούζι, η παραγωγή του οποίου φτάνει τα 5.500 τόνους και είναι σε βαθµό 100% καθετοποιηµένη. Τα δυο αδέρφια καλλιεργούν και 200 στρέµµατα πατάτας µε παραγωγή 1.200 τόνους, ενώ από το 2015 έστησαν τα δικά τους θερµοκήπια, στα οποία καλλιεργούν καρπούζια και µαρούλια.

Στους άµεσους στόχους της επιχείρησης είναι η περαιτέρω αύξηση της γης και η κατασκευή περισσότερων θερµοκηπίων, µε στόχο να αυξήσουν το µερίδιο που έχουν στην εγχώρια αγορά, αλλά και σε αυτές του εξωτερικού, όπως Ιταλία, Γερµανία και Ολλανδία. Για το λόγο αυτό, οι δυο επιχειρηµατίες, που σύντοµα θα γίνουν τρεις, όταν αποφοιτήσει ο γεωπόνος τρίτος αδερφός, βάζουν βαθειά το χέρι στην τσέπη, επενδύοντας 250.000 ευρώ ετησίως.

Ο Σοφοκλής Φιλιππίδης Κτηνοτρόφος της Χρονιάς 2019

Μαθητής πέµπτης δηµοτικού ήταν το 1992 ο Σοφοκλής Φιλιππίδης όταν πουλούσε πόρτα-πόρτα το γάλα από τις δέκα αγελάδες που διατηρούσε ο πατέρας του στο χωριό Γάζωρος στις Σέρρες. Λίγα χρόνια αργότερα το ζωικό κεφάλαιο διπλασιάστηκε και η µονάδα εγκαταστάθηκε µερικά χιλιόµετρα έξω από το χωριό, ενώ τότε προέκυψε η συνεργασία µε µεγάλη γαλακτοβιοµηχανία. Μέχρι το 2008 οι αγελάδες αριθµούσαν 75 µάνες και 75 παράγωγα. Τότε ήταν που ο Σερραίος κτηνοτρόφος έχασε τον πατέρα του και αποφάσισε να ηγηθεί της οικογενειακής επιχείρησης.


Σήµερα η επιχείρηση διαθέτει ένα ζωικό κεφάλαιο 200 αγελάδων της φυλής Χολστάιν και άλλα 200 παράγωγα, από τα οποία ο 36χρονος κτηνοτρόφος παράγει γύρω στους πέντε τόνους ηµερησίως. Παράλληλα µε τα ζώα, αυξήθηκαν και οι καλλιεργούµενες εκτάσεις τις οποίες διατηρούσε από παλιά η οικογένεια Φιλιππίδη για την παραγωγή ζωοτροφών, φτάνοντας τα 1.500 στρέµµατα γεµάτα µε καλαµπόκι, τριφύλλι και σιτοσίκαλη.

Ο απαραίτητος και σύγχρονος εξοπλισµός των εγκαταστάσεων, οι οποίες καλύπτουν 6.500 τ.µ., περιλαµβάνει ένα αρµεκτήριο 2x8 θέσεων και ένα ροµποτικό σύστηµα άλµεξης Gea Monobox, καθώς και µηχανισµό αυτόµατου καθαρισµού της κοπριάς, ανεµιστήρες, σύστηµα υδρονέφωσης, βυτίο λυµάτων, µύλο ζωοτροφών, ενώ οι συνολικές επενδύσεις ανέρχονται σε περίπου 3 εκατ. ευρώ.

Εκτός από το γάλα που διατίθεται σε µεγάλη γαλακτοβιοµηχανία, η κτηνοτροφική µονάδα παράγει και περί τους 36 τόνους κρέατος, οι οποίοι διατίθενται στο νοµό Σερρών, µέσω συµβολαιακής µε αλυσίδα σούπερ µάρκετ.

Στην επιχείρηση απασχολούνται εκτός από τον Σοφοκλή Φιλιππίδη, τα δύο αδέρφια του και ακόµα επτά άτοµα, ενώ το επόµενο βήµα, το οποίο βρίσκεται ήδη υπό υλοποίηση και θα λειτουργήσει µέσα στο έτος, είναι η κατασκευή µιας µονάδας βιοαερίου δυναµικότητας 250 kw µε προέκταση στα 500 kw µε κόστος ενός εκατ. ευρώ. Μέσα στα πλάνα της οικογενειακής επιχείρησης βρίσκεται και η δηµιουργία µονάδας µεταποίησης.

Στην διοργάνωση της βράβευσης «ΑΓΡΟΤΗΣ της χρονιάς 2019» έδωσε το παρόν και η αντιδήμαρχος Οικονομικών και υποψήφια βουλευτής της Ν.Δ. στη Λακωνία κ Εύα Κοντοσταθάκου η οποία δήλωσε: «Αναμφίβολα οι Αγρότες της Λακωνίας, τα προϊόντα μας και οι προοπτικές του τόπου μας, μπορούν να συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας, αρκεί να αντιμετωπίζονται πάντα στο βαθμό και με τον τρόπο που τους πρέπει».