Γράφει ο Γεώργιος Αλατσάς

Την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019 οι κάτοικοι του δαφνίου Λακωνίας είχαν μία μεγάλη τιμή καθώς πραγματοποιήθηκε στο ναό του Αγίου Γεωργίου του χωριού τους δισαρχιερατική Θεία λειτουργία.

Ο πρόσφατα χειροτονηθείς επίσκοπος Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Πρόδρομος ο οποίος έλκει την καταγωγή του από το Δαφνί ύστερα από πρόσκληση του σεβασμιωτάτου μας κυρίου κυρίου Ευσταθίου συνλειτούργησαν στο χωριό του πρώτου ώστε να έχουν την ευκαιρία οι συγχωριανοί του να τον καμαρώσουν πλέον ως επίσκοπο.

Με την ευλογία του Αγίου Νίκωνος ο κ. Πρόδρομος εξελέγη ανήμερα της εορτής του Αγίου ,26 Νοεμβρίου 2018 ,μητροπολίτης στη νεοσυσταθείσα Μητρόπολη Τολιάρας και Νοτίου Μαγαδασκάρης παμψηφεί. Η περιοχή αυτή ανήκει στη Μαύρη ήπειρο την Αφρική και συγκεκριμένα στο Καμερούν. Αξίζει να σημειώσουμε ότι έχει ένα αρνητικό προνόμιο να είναι η δεύτερη πιο φτωχή χώρα της Αφρικής. Ο κ Πρόδρομος αφήνει την Ελλάδα από αγάπη για τους αφρικανούς και για να τους μεταλαμπαδεύσει την αλήθεια του Χριστού και να τους βοηθήσει να βγουν από την ανέχεια.Πηγαίνει σε μία Μητρόπολη όπου το ποίμνιο είναι πολύ μικρό, οι χριστιανοί ελάχιστοι ενώ οι συνθήκες θυμίζουν reality επιβίωσης. Για αυτό το λόγο του αξίζει ένα μεγάλο μπράβο για την αγάπη του προς τον μαύρο συνάνθρωπο.

Ο ναός ήταν κατάμεστος και σειόταν συχνά από τα επιφωνήματα: αξιος. Στο τέλος της θείας λειτουργίας τον χαιρέτησαν και του ευχήθηκαν καλή διακονία εκ μέρους της ενορίας ο εφημέριος του δαφνίου πατέρας Παναγιώτης βλαχοδημητρακος, εκ μέρους του δήμου Ευρώτα εκπρόσωπος του δημάρχου, εκ μέρους της κοινότητας εκπρόσωπος του χωριού και εκ μέρους του σχολείου από το οποίο αποφοίτησε και ο ίδιος ένας μικρός μαθητής και του προσέφεραν μία ποιμαντική ράβδο.

Με τη σειρά του ο επίσκοπος κύριος Πρόδρομος ευχαρίστησε τους πάντες ιδιαίτερα τους πνευματικούς τους πατέρες και ξεχωριστά τον εφημέριο του χωριού του οποίος τώρα βρίσκεται στην αγκαλιά του Θεού πατέρα Αριστείδη και τον Μητροπολίτη Ευστάθιο για τα αρχιερατικά του δώρα ,τόσο υλικά τώρα που έγινε επίσκοπος ,όσο και πνευματικά τόσα χρόνια ως στοργικός πατέρας και του υποσχέθηκε πως πάντα θα του χαρίζει την υπακοή που είναι το μεγαλύτερο προτέρημα και η μεγαλύτερη αρετή για ένα μοναχό.

Ας του ευχηθούμε να είναι και να παραμείνει για πάντα ΑΞΙΟΣ!


*Μαθηματικός