Γράφει ο Βαγγέλης Μητράκος

Το πεζοδρόμιο είναι ο πλέον σημαντικός και ζωτικός κοινόχρηστος χώρος της πόλης. Όπως λέει και το όνομά του είναι ο δρόμος των πεζών , στον οποίο ΠΡΕΠΕΙ να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη κυκλοφορία τους .
Παρά ταύτα στη Σπάρτη τα πεζοδρόμια έχουν μεταβληθεί σε βάσανο των πεζών λόγω της κακής ποιότητας της επιφάνειάς τους , λόγω της κατάληψής τους από επιχειρήσεις και από αυτοκίνητα που παρκάρουν πάνω τους αλλά και λόγω των πάσης φύσεως εμποδίων που τοποθετούν πάνω τους διάφοροι «πολίτες» .
Το πεζοδρόμιο στη οδό Ιωάννου & Αικατερίνης Γρηγορίου , έξω ακριβώς από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης , είναι ένα πολύπαθο πεζοδρόμιο αφού , πολύ συχνά , είναι κλεισμένο από διάφορα εμπόδια , στο σημείο ακριβώς που είναι τοποθετημένοι οι κάδοι απορριμμάτων , αλλά και από αυτοκίνητα τα οποία , αναιδώς , παρκάρουν πάνω του .
Εδώ και κάποιες μέρες τα νέα εμπόδια που τοποθετήθηκαν στο πεζοδρόμιο αυτό ήταν κλαδεμένα κλαδιά μουριάς (!!!) με αποτέλεσμα οι μαθητές , οι γονείς και οι περαστικοί να αναγκάζονται να κατεβαίνουν από το πεζοδρόμιο στο δρόμο για να περάσουν .
Ο δήμος Σπάρτης οφείλει :
Α. Μέσω της δημοτικής αστυνομίας να παρέμβει για καταλογισμό και συνέπειες ( τα πειστήρια είναι κοντά κι εμφανή)
Β. Να απαλλάξει το πεζοδρόμιο από τα εμπόδια
Γ. Να μετακινήσει τους κάδους σε άλλο σημείο ώστε , τουλάχιστον , να μην είναι δελεαστικό το σημείο για εμπόδια και να μην παρακωλύεται η διέλευση των μαθητών και των άλλων πεζών
Δ. Να συστήσει και να υπενθυμίσει στα συνεργεία αποκομιδής των απορριμμάτων , (εφόσον τα εμπόδια δεν μπορούν να συλλεχθούν απ’ αυτούς) , να αναφέρουν την κατάσταση στην αρμόδια υπηρεσία , ώστε να περισυλλέγονται από το φορτηγό αποκομιδής βαρέων απορριμμάτων .
Ε. Να ζητήσει από την Τροχαία Σπάρτης να αστυνομεύσει αυστηρά τα συγκεκριμένα σημεία .


ΥΓ : Η φωτογραφία είναι από το μεσημέρι της 16-1-2019 . Ο μαθητής , αφού παρακάμπτει τα κλαδιά της μουριάς, θα βρει μετά μπροστά του το παρκαρισμένο στο πεζοδρόμιο αγροτικό αυτοκίνητο και παρακάτω , στην επικίνδυνη και πολυσύχναστη διασταύρωση της Παλαιολόγου , θα συναντήσει άλλο παρκαρισμένο αυτοκίνητο πάνω στη διάβαση πεζών .