ΛΑΚΩΝΙΑ. Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης εκφράζει τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Σαράντου Καργάκου ευχόμενος το παράδειγμά του να αποτελέσει έμπνευση για την ελληνική κοινωνία και τους νέους επιστήμονες και μελετητές.

«Με βαθύτατη οδύνη πληροφορήθηκα την απρόσμενη απώλεια μιας σπουδαίας προσωπικότητας του πνεύματος και των γραμμάτων, με καταγωγή από τη Λακωνία και την Πελοπόννησο, του Σαράντου Καργάκου.
Υπήρξε μια από τις πιο διακεκριμένες μορφές της ιστορικής επιστήμης στη χώρα με ευρύτατο έργο, το οποίο αφήνει παρακαταθήκη στις νεότερες γενιές. Υπήρξε μια διακριτή παρουσία με πολύπλευρη δραστηριότητα τόσο στον ακαδημαϊκό και παιδαγωγικό τομέα, όσο και στο δημόσιο βίο.
Εύχομαι το παράδειγμά του να αποτελέσει έμπνευση για την ελληνική κοινωνία και τους νέους επιστήμονες και μελετητές, τόσο του πολυσήμαντου έργου του, όσο και των ιστορικών ζητημάτων που πραγματεύτηκε.
Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

Η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Ντία Τζανετέα τον χαρακτηρίζει σεμνό ακάματο εργάτη της προαγωγής της παιδείας του Ελληνικού πολιτισμού.

«Η απώλεια του Σαράντου Καργάκου αφήνει ένα τεράστιο δυσαναπλήρωτο κενό στον χώρο του πνεύματος και του πολιτισμού. Η Λακωνία αποχαιρετά έναν σπουδαίο ιστορικό και φιλόλογο, μια προσωπικότητα που σφράγισε την πνευματική και πολιτιστική ζωή της χώρας μας. Πολυγραφότατος και ακάματος εργάτης της προαγωγής της παιδείας και του Ελληνικού πολιτισμού , παρέμεινε σεμνός και πάντα Λάκων. Το πλούσιο συγγραφικό του έργο μένει για να διδάξει, να αφυπνίσει και να εμπνεύσει τις επόμενες γενιές αυτού του τόπου.
Η αφοσίωση και η προσφορά του στη Λακωνία υπήρξε ανεκτίμητη και θα παραμείνει αλησμόνητη.
Στους οικείους του και τους συνεργάτες θερμά συλλυπητήρια».