Γράφει ο Νίκος Ι. Καρμοίρης

Πόσοι, άραγε, άνθρωποι χωράνε σε μία «σχεδία»; Όλοι εκείνοι γύρω μας, δίπλα μας, με το πλατύ χαμόγελο που δεν κάμφθηκαν από τις σκληρές δυσκολίες στον σύγχρονο κόσμο της κρίσης. Που έπεσαν, σηκώθηκαν, πείσμωσαν και συνέχισαν να αγωνίζονται, αποτελώντας παραδείγματα και για τους υπόλοιπους. Εκείνοι που, πουλώντας σου ένα περιοδικό δρόμου, σου χαρίζουν απλόχερα πολλά περισσότερα: το πιο όμορφο χαμόγελό τους, δυο ενθουσιώδεις λέξεις και κάμποσες νότες αισιοδοξίας στη ρουτίνα του άγχους και της μιζέριας!

Το περιοδικό δρόμου «Σχεδία» έπεσε στα χέρια μου για πρώτη φορά σε μία επίσκεψή μου στο κλεινόν άστυ τον Μάρτιο του 2017 κι από τότε έγινα φανατικός αναγνώστης και υποστηρικτής του. Κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2013 και πρόκειται για το μοναδικό ελληνικό περιοδικό δρόμου, το οποίο δεν πωλείται στα συνηθισμένα σημεία διάθεσης Τύπου, αλλά αποκλειστικά από άστεγους ή άνεργους διαπιστευμένους πωλητές (με κόκκινο γιλέκο) στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Από την αναγραφόμενη τιμή ένα μέρος αποτελεί το κεφάλαιο αγοράς και το υπόλοιπο πηγαίνει απευθείας στον πωλητή. Έτσι, παρέχεται μια ξεχωριστή ευκαιρία σε ευπαθείς συνανθρώπους μας να εξασφαλίσουν ένα ελάχιστο, αξιοπρεπές εισόδημα, κι ένα κίνητρο να κάνουν επανεκκίνηση, ξαναχτίζοντας τις ζωές τους ξεφεύγοντας από την κοινωνική απομόνωση και τον αποκλεισμό.

Οι πωλητές δεν επαιτούν, αλλά με αξιοπρέπεια και διακριτικότητα πωλούν το περιοδικό, το οποίο προηγουμένως έχουν οι ίδιοι αγοράσει, για να εξασφαλίσουν ένα εισόδημα. Πρόκειται για ένα αξιόλογο, υψηλού επιπέδου και αισθητικής, δημοσιογραφικό περιοδικό ποικίλης ύλης με σαφή κοινωνικό προσανατολισμό, η αγορά του οποίου από τους ενδιαφερόμενους αναγνώστες αποτελεί μια σημαντική πράξη αλληλεγγύης.

Το περιοδικό δρόμου «Σχεδία» εκδίδεται από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Διογένης ΜΚΟ», η οποία εκτός από την έκδοσή του έχει αναπτύξει -και διευρύνει διαρκώς- μία σειρά σημαντικών δράσεων αλληλεγγύης και ενίσχυσης ευπαθών κοινωνικών ομάδων, ανάμεσά τους η σύσταση της εθνικής ποδοσφαιρικής ομάδας αστέγων, η «σχεδία αρτ» κ.ά. Για το έργο και το σύνολο των δράσεων της «Διογένης» περισσότερες πληροφορίες μπορούν να αναζητηθούν στην ιστοσελίδα shedia.gr.

Ξεχωριστή δύναμη του περιοδικού αποτελεί η αλληλεπίδραση μεταξύ πωλητή και αγοραστή. Θυμάμαι την εντύπωση που μου έκανε η χαρά κι η ευγένεια του πωλητή από τον οποίο αγόρασα την πρώτη «Σχεδία» στην πλατεία Συντάγματος, ενός αστέγου που ατένιζε με μεταγγιζόμενη αισιοδοξία το μέλλον του, αρκετή για να παραδειγματίσει, να προβληματίσει και να διαλύσει τις όποιες πιθανές σκοτούρες μου. Ακολούθησαν πολλές ακόμα συναναστροφές μου με πωλητές του περιοδικού, άκουσα ιστορίες και συμβουλές, διέκρινα την αισιοδοξία στα ταλαιπωρημένα πρόσωπά τους, είδα το φώς στα μάτια τους, ένοιωσα το πάθος και την αγάπη για αυτό που κάνουν, βίωσα τη ζωντάνια και το ξαναγέννημα τους, έλαβα και χάρισα χαμόγελα και εν τέλει συνειδητοποίησα, και συνειδητοποιώ κάθε φορά που προμηθεύομαι το περιοδικό, πως πριν ακόμα ξεφυλλίσω το κάθε τεύχος γίνομαι λίγο καλύτερος άνθρωπος…

«Α για Αγάπη, Αλληλεγγύη, Αξιοπρέπεια» είναι το σλόγκαν των ανθρώπων της «Σχεδίας». Όμως πιθανόν το περιοδικό μπορεί να είναι σχεδόν όλα τα γράμματα του αλφαβήτου: Βοήθεια, Γενναιοδωρία, Δύναμη, Επιμονή, Ζωή […] Υπομονή, Φως, Χαμόγελο, Ψυχή, Ώθηση!

Για αυτό αν βρεθείτε στην πρωτεύουσα (ή τη συμπρωτεύουσα), αναζητήστε τους πωλητές με το κόκκινο γιλέκο στους δρόμους της πόλης, μην τους αγνοήσετε, δώστε το ελάχιστο κι ανταμειφθείτε με ένα τεράστιο χαμόγελο...