Εντατική Αλληλεπίδραση - Το κλειδί για αποτελεσματική επικοινωνία
Ανοίγοντας ένα παράθυρο επικοινωνίας στα παιδιά με αυτισμό!

Η Εντατική Αλληλεπίδραση (Intensive Interaction ) έχει γίνει γνωστή τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και χρησιμοποιείται πλέον από πιστοποιημένους θεραπευτές σε παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές και διαταραχές επικοινωνίας. Με την εφαρμογή της Εντατικής Αλληλεπίδρασης βελτιώνονται οι κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών με αναπτυξιακές διαταραχές, με αποτέλεσμα την βελτίωση και ανάπτυξη των επικοινωνιακών και γνωστικών δεξιοτήτων.

Τι είναι όμως η Εντατική Αλληλεπίδραση;
Η Εντατική Αλληλεπίδραση είναι μια πρακτική προσέγγιση αλληλεπίδρασης με ανθρώπους που λόγω συγκεκριμένων παθήσεων ή διαταραχών δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν ή να κοινωνικοποιηθούν. Η συγκεκριμένη θεραπευτική μέθοδος τους βοηθά να αναπτύξουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
Η Εντατική Αλληλεπίδραση λοιπόν, είναι μία προσέγγιση που διευκολύνει την ανάπτυξη κοινωνικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων ατόμων που βρίσκονται ακόμη σε ένα πρώιμο στάδιο της επικοινωνιακής εξέλιξης, ή έχουν σοβαρές Μαθησιακές Δυσκολίες ή ανήκουν στο Αυτιστικό Φάσμα.

Γιατί επιλέγουμε να εφαρμόσουμε την μέθοδο της Εντατικής Αλληλεπίδρασης στις θεραπείες μας;
Χρησιμοποιούμε την Εντατική Αλληλεπίδραση (Intensive Interaction ) ως μία πολύ αποτελεσματική μέθοδο, για να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε περισσότερο ουσιαστική επικοινωνία με τους ανθρώπους που δυσκολεύονται στον επικοινωνιακό τομέα. Πιο συγκεκριμένα διδάσκουμε και εκπαιδεύουμε τα άτομα με δυσκολίες στην κοινωνικότητα και την επικοινωνία να αναπτύξουν επικοινωνιακές δεξιότητες, να βγάλουν λόγο και ομιλία στις περιπτώσεις που έχει υπάρξει καθυστέρηση ή ακόμη και απουσία λόγου, καθώς επίσης και να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση ενισχύοντας την ψυχοσυναισθηματική εξέλιξη και ανάπτυξη του ατόμου.
Εφαρμόζοντας την Εντατική Αλληλεπίδραση εκπαιδεύουμε το άτομο στην εφαρμογή των Θεμελιωδών Αρχών της Επικοινωνίας.
Οι Θεμελιώδεις Αρχές της Επικοινωνίας που εξασκούνται και μπορούν να κατακτηθούν κατά τη διάρκεια της Εντατικής Αλληλεπίδρασης είναι :
- Το να μάθεις πώς να είσαι με κάποιον άλλον.
- Το να μάθεις να προσέχεις και να συγκεντρώνεσαι.
- Χρήση και κατανόηση μη λεκτικής επικοινωνίας : γλώσσα του σώματος και χειρονομίες.
- Χρήση και κατανόηση της βλεμματικής επαφής.
- Χρήση και κατανόηση των εκφράσεων του προσώπου.
- Χρήση και κατανόηση της αφής.
- Το να μοιράζεσαι τον προσωπικό χώρο.
- Η χρήση και η κατανόηση των λεκτικών συμπεριφορών.
- Το μοίρασμα της προσοχή μας με ένα άλλο άτομο και η ανάπτυξη δραστηριοτήτων μαζί του.
- Η μίμηση ή η αντιγραφή των συμπεριφορών του ατόμου με το οποίο είμαστε μαζί και η εναλλαγή σειράς σε αυτό.

Σε ποιους εφαρμόζεται η Εντατική Αλληλεπίδραση;
Η Εντατική Αλληλεπίδραση εφαρμόζεται και είναι πολύ αποτελεσματική σε:
- Παιδιά και ενήλικες που βρίσκονται στο προγλωσσικό στάδιο, με λίγες ή περιορισμένες επικοινωνιακές συμπεριφορές
- Παιδιά και ενήλικες που είναι κοινωνικά αποσυρμένα, δηλαδή που δυσκολεύονται να αλληλεπιδράσουν με άλλους ανθρώπους, ή που μοιάζουν να αντλούν λίγη ή καθόλου ευχαρίστηση από την αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους.
- Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν κάποιες συμπεριφορές (υψηλά επίπεδα άγχους, εναντιωματική συμπεριφορά) που δυσκολεύουν την αλληλεπίδραση με τους άλλους ανθρώπους
- Παιδιά και ενήλικες με αυτισμό (λεκτικό ή μη) και επίσης αυτούς με καλές δεξιότητες επικοινωνίας, αλλά που χρειάζονται υποστήριξη με δεξιότητες- κλειδιά όπως η ανάπτυξη της βλεμματικής επαφής, η αποκωδικοποίηση των εκφράσεων του προσώπου, η εναλλαγή σειράς στην ανταλλαγή συμπεριφορών, η ανάπτυξη και διεύρυνση του επιτονισμού του λόγου.
- Παιδιά και ενήλικες με Μαθησιακές Δυσκολίες
- Παιδιά και ενήλικες με αισθητηριακές διαταραχές.

Η Εντατική Αλληλεπίδραση εφαρμόζεται μέσα από τα Κέντρα Θεραπειών Νόησις από πιστοποιημένους θεραπευτές της μεθόδου!
Επιπλέον παρέχεται η δυνατότητα εκπαίδευσης των οικογενειών καθώς και των φροντιστών του ατόμου ώστε να εφαρμόζουν οι ίδιοι την μέθοδο με σκοπό να είναι αποτελεσματικότερη η διαδικασία της θεραπευτικής παρέμβασης!
Ενημερωθείτε άμεσα για την νέα αποτελεσματική θεραπευτική μέθοδο της Εντατικής Αλληλεπίδρασης !