«Το δημαρχοκεντρικό σύστημα πρέπει να ανατραπεί…»

Συνέντευξη του δήμαρχου Σπάρτης Βαγγέλη Βαλιώτη στην εφημερίδα «Εποχή»

«Μακάρι και οι επόμενες κυβερνήσεις να συνεχίσουν την ίδια διαφάνεια» της Κυβέρνησης Τσίπρα!

ΣΠΑΡΤΗ. Η ταύτιση του σημερινού δημάρχου Σπάρτης Βαγγέλη Βαλιώτη με τον Σύριζα και την Κυβέρνηση Τσίπρα είχε προαναγγελθεί τον Ιούλιο του 2018. Σε συνέντευξή του ο Δήμαρχος της Σπάρτης αναφερόταν σε αρκετά θέματα που έχουν να κάνουν τόσο με τις ιδεολογίες όσο και με την διαχείριση στην Αυτοδιοίκηση. Σήμερα, όταν ο Σύριζα ανακοινώνει την στήριξη Βαλιώτη στον Δήμο Σπάρτης, είναι σίγουρος ότι έχει την απόλυτη συμφωνία και συνεργασία Βαλιώτη.

Αυτό όμως που φαίνεται να ξεχνά ο κ. Βαλιώτης και να διασκεδάζει ο Σύριζα είναι ότι η εκλογή του το 2014 δεν οφείλεται στις όποιες δυνάμεις του Σύριζα, που ήταν αρχικά απέναντί του, αλλά στους Νεοδημοκράτες, που δυστυχώς πίστεψαν στις υποσχέσεις Βαλιώτη, αλλά και στους Κομμουνιστές, που τότε τον ακολούθησαν αλλά σήμερα είναι μακριά του, οικτρά μετανοιωμένοι.

Ο σημερινός Δήμαρχος Σπάρτης αποκτά πλέον τις ιδιότητες του χαμαιλέοντα αφού συνήθως εκλέγεται με τη δύναμη των δεξιών, φωνάζει ότι είναι κομμουνιστής αλλά προσαρμόζεται ανάλογα προκειμένου να διατηρεί πάντα ανοδική ή ασφαλή πορεία. Μάλιστα στην τελευταία του εκλογική νίκη χρησιμοποίησε ακόμα και στελέχη βουλευτών της ΝΔ αλλά και μέλη του ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ προκειμένου να εκλεγεί. Την συντριπτική πλειοψηφία την έχει απογοητεύσει. Αυτός είναι και ο λόγος που η Παράταξή του έχει αποδεκατιστεί. Αποχώρησαν ακόμα και υποψήφιοι του ψηφοδελτίου που δεν είχαν εκλεγεί γιατί θεώρησαν ότι «εξαπατήθηκαν» σε επίπεδο ιδεών και αρχών.

Αδιαφορώντας για το πόσο βάναυσα εκθέτει αυτούς που τον στηρίζουν ακόμα, o B. Bαλιώτης προχωρά σε συνεργασία με τον Σύριζα, κόμμα που έτσι κι αλλιώς στον Δήμο Σπάρτης έχει αμυδρές δυνάμεις. Ενώ λοιπόν, εσχάτως, ο κ. Βαλιώτης εμφανίζεται ιδιαίτερα ευαίσθητος όταν το κατηγορούν για κακοδιαχείριση δεν δίστασε, στην συνέντευξή του, πριν καν προκληθεί, να δηλώσει ότι παρέλαβε τον δήμο με χρέος και τον νοικοκύρεψε. Μπορεί να είναι έτσι όπως το λέει. Με την ανοχή λοιπόν της μείζονος μειοψηφίας, που ήταν η προηγούμενη Δημοτική αρχή Σπάρτης , ο κ. Βαλιώτης δηλώνει στη συνέχεια ικανοποιημένος από την Κυβέρνηση Σύριζα - Ανελ και μάλιστα υπογραμμίζει ότι η μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση έπρεπε να έχει γίνει ενωρίτερα.

Είναι ο άνθρωπος που ενώ παραδέχεται ότι τα μνημόνια έφεραν την καχεξία και στους Δήμους δεν ψέγει σε τίποτα την Κυβέρνηση Σύριζα που έφερε τα δικά της μνημόνια. Αντίθετα την στηρίζει.

Διαφωνεί με την ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου στη διαχείριση των απορριμμάτων αλλά στηρίζει την Κυβέρνηση Σύριζα που υπέγραψε την ΣΔΙΤ.

Διαφωνεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση αφού δηλώνει (!) κομμουνιστής αλλά αρέσκεται να διεκδικεί προγράμματά της όπως το ΕΣΠΑ.

Κάνει λόγο για δημοκρατική λειτουργία του Δήμου την ώρα που Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων αλλά και εργάτες του Δήμου αναφέρουν ότι αγνοούνται ή καταπιέζονται.

Επισημαίνει ότι η Κυβέρνηση Σύριζα - Ανελ έφερε χρήματα στον Δήμο και όχι η προηγούμενη Κυβέρνηση ΝΔ - ΠαΣοΚ αλλά χρησιμοποιεί το κομματικό εκτόπισμα ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για να εκλεγεί.

Την στιγμή που προτείνει να καταργηθεί το Δημαρχοκεντρικό σύστημα ο ίδιος έχει μεταμορφώσει την Δημοτική Αρχή Σπάρτης στην ενός ανδρός αρχή με τον εαυτό του στο επίκεντρο και απόλυτο συγκεντρωτισμό, που δημιουργεί μόνο προβλήματα, όπως λένε χαρακτηριστικά πρώην συνεργάτες του.

Στη συνέντευξή του στον Πέτρο Ζούνη ο Δήμαρχος Σπάρτης Βαγγέλης Βαλιώτης αναφέρει μεταξύ άλλων:

Παραλάβαμε χρέος

«Το πρώτο πράγμα που έπρεπε να κάνουμε ήταν να λειτουργήσουμε ένα Δήμο που είχε ελλείψεις σε προσωπικό, λόγω της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων.

Ταυτόχρονα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε ένα χρέος του Δήμου, περίπου 500.000 χιλιάδες, χωρίς να το φορτώσουμε στους δημότες μέσω των δημοτικών τελών.

Στελεχώσαμε το Δήμο με προσωπικό, νοικοκυρέψαμε τα οικονομικά μας και καταφέραμε να διεκδικήσουμε χρήματα από την παράταση του τρίτου κοινοτικού πλαισίου στήριξης και ετοιμαστήκαμε για το νέο ΕΣΠΑ».

Λειτουργούμε χωρίς διακρίσεις

«Εγώ θα έλεγα η δημοκρατική λειτουργία του Δήμου είναι το πρώτο. Στο Δημοτικό Συμβούλιο συζητούνται όλα τα προβλήματα και αιτήματα χωρίς διακρίσεις. Οι επιτροπές και τα νομικά πρόσωπα του Δήμου, διοικούνται με τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων. Υπάρχουν περιπτώσεις που η πλειοψηφία στο Δήμο είναι μειοψηφία και αυτό για να υπάρχει αντιπροσώπευση όλων των ρευμάτων».

Λάθος η ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα

«Τώρα έχουμε ένα αρνητικό αποτέλεσμα με τη λειτουργία του ΣΔΙΤ και φοβάμαι ότι θα λειτουργήσει αρνητικά για την ανακύκλωση. Η γνώμη μου είναι ότι οι Δήμοι πρέπει να πάρουν επάνω τους το θέμα της ανακύκλωσης και να ανατρέψουν τα περί εγγυημένης ποσότητας παράδοσης στο ΣΔΙΤ. Δεν πρέπει να μετακυλιστεί αυτό το κόστος στους δημότες».

Η Κυβέρνηση μας δίνει χρήματα χωρίς ρουσφέτια

«Η παρουσία κυβέρνησης της Αριστεράς διευκολύνει τη λειτουργία του θεσμού.

Εγώ δεν είμαι πρώτη φορά στην αυτοδιοίκηση. Είμαι τώρα τριάντα χρόνια. Πρόεδρος κοινότητας, δημοτικός σύμβουλος, δήμαρχος σε Καποδιστριακό Δήμο και τώρα δήμαρχος στο διευρυμένο Δήμο Σπάρτης. Τα τρία τελευταία χρόνια η κυβέρνηση είτε έλυνε προβλήματα είτε όχι, είχε τις πόρτες ανοιχτές στην τοπική αυτοδιοίκηση και στο διάλογο και οι υπουργοί Εσωτερικών και οι άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης. Θα φέρω ένα παράδειγμα σε περίοδο μέσα στην κρίση: Από το 2011 μέχρι το 2014 οι έκτακτες επιχορηγήσεις στο Δήμο Σπάρτης ήταν 30 έως 40.000 χιλιάδες. Από το 2015 μέχρι σήμερα έχουν δοθεί πάνω από 3 εκατομμύρια. Όλα αυτά βέβαια χωρίς παρακάλια και δήθεν ρουσφέτια. Υπήρχε διαφάνεια. Ο καθένας κατέθετε τις προτάσεις του, αξιολογούταν και με βάση αυτό γινόταν και οι χρηματοδοτήσεις. Υπήρξε μια διαφορετική κουλτούρα που είναι προς το καλό της αυτοδιοίκησης. Μακάρι και οι επόμενες κυβερνήσεις να συνεχίσουν την ίδια διαφάνεια. Όχι δεν έχω κανένα παράπονο από την κυβέρνηση».

Το δημαρχοκεντρικό σύστημα πρέπει να ανατραπεί

«Η γνώμη μου είναι πως η απλή αναλογική έπρεπε να είχε εφαρμοστεί χθες. Εισάγει αυτή την άλλη κουλτούρα που σας έλεγα. Την κουλτούρα της δημοκρατίας, της συνεννόησης. Καταλαγιάζει τα πάθη και φέρνει στο προσκήνιο τη λογική, τη συνεννόηση, τον πλουραλισμό απόψεων και ιδεών. Κάνει την κοινωνία πιο πλούσια στη σκέψη της και στη συνέργεια. Το Δημοτικό μας Συμβούλιο με μια ψήφο διαφορά καταψήφισε την απλή αναλογική. Δεν έπρεπε να έρθει κατά τη γνώμη μου με τον «Κλεισθένη» έπρεπε να είχε ψηφιστεί με τον εκλογικό νόμο. Το δημαρχοκεντρικό σύστημα πρέπει να ανατραπεί. Στο προσκήνιο πρέπει να έρθει η συλλογικότητα και η συνεργασία».

Σε μία πρόσφατη εξώδικη διαμαρτυρία του εναντίον του notospress.gr o κ. Βαλιώτης ανέφερε ότι: Αυτός που αναδημοσιεύει μια συκοφαντική είδηση έχει την ίδια ευθύνη με αυτόν που κάνει την πρώτη δημοσίευση.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και στην Αυτοδιοίκηση: Αυτός που στηρίζει έναν Δήμαρχο ο οποίος αναγνωρίζει και συνεργάζεται στενά με μια Κυβέρνηση που έχει συγκεκριμένη στάση έναντι των Δανειστών, των Σκοπίων, της Εκκλησίας, της Ιστορίας κ.λ.π. έχει την ίδια ευθύνη με τον Δήμαρχο.

Ας αναρωτηθούν λοιπόν όσοι αποτελούν σήμερα την «κλειστή ομάδα Βαλιώτη» αν στέκει η ταύτιση τους με την Κυβέρνηση και κάθε Κυβέρνηση, όταν ο λαός υποφέρει…

[ Θυμίζουμε ότι στις 9 Ιανουαρίου 2019 οι Λάκωνες αιρετοί θα βρίσκονυαι στην Αθήνα διότι η Κυβέρνηση Σύριζα αποφασίζει την μεταφορά των ΑΕΙ και ΤΕΙ απο την Σπάρτη στην Τρίπολη... ]