Γράφει ο Γεώργιος Αλατσάς*

Την πίτα τους έκοψαν την Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2019 τα στελέχη του γραφείου νεότητας της ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης. Την ευθύνη του γραφείου έχει ο αρχιμανδρίτης και ιεροκήρυκας της μητροπόλεως μας πατήρ Ευστάθιος Πορφύρης

Ομιλητής ήταν ο δόκιμος μοναχός των Αγίων Αναργύρων πάρνωνα, κύριος Βαλτογιάννης Ανάργυρος. Το θέμα το ήταν: το μυστήριο του εαυτού. Σαν μήνυμα, μας έδωσε ότι ο άλλος μπορεί να γίνει ο παράδεισος μας , αν τον δούμε σαν τον Ιησού Χριστό, δηλαδή να δούμε στο πρόσωπο του τον ίδιο το Χριστό.

Την ομιλία σχολίασε και μας μίλησε με πατρικά λόγια αγάπης ο μητροπολίτης μας κ.κ. Ευστάθιος όπου μας προέτρεψε ως νέοι να έχουμε στο μυαλό, στην ψυχή και στην καρδιά μας το Χριστό και την Ελλάδα ,καθώς όπως είπε αυτά τα δύο πηγαίνουν μαζί. Μας μίλησε για την οικογένεια όπου πρέπει να τηρούνται οι ισορροπίες στη σχέση μεταξύ των συζύγων, των γονιών και των παιδιών και να είναι εμφανής στη συμπεριφορά όλων ο αλληλοσεβασμός στο πρόσωπο του ενός προς τον άλλον. Τέλος για όσους ακολουθήσουν τον έγγαμο βίο προέτρεψε, στο άλλο τους μισό να βρούνε τα εξής δύο χαρακτηριστικά, πίστη στο Θεό και πίστη στην ιερότητα του γάμου και ο γάμος θα έχει γερές και στέρεες βάσεις.

Προς το τέλος μας επισκέφθηκε ο ψηφισμένος επίσκοπος της νεοσυσταθείσας Μητρόπολης Τολιαρας και νότιου Μαγαδασκάρης πατέρας Πρόδρομος ο οποίος έλκει την καταγωγή του από το Δαφνί της Λακωνίας. Η χειροτονία του θα γίνει την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου στο Κάιρο της Αιγύπτου από τον Πατριάρχη Αλεξάνδρειας με την παρουσία και του δικού μας ποιμενάρχη όπως είναι φυσικό και αναμενόμενο.

Τον λόγο πήρε στο τέλος ο πατήρ Πρόδρομος και μας παρακάλεσε να ευχόμαστε στο Θεό για τη εκεί διακονία του, μας προέτρεψε να σεβόμαστε την ελευθερία του συνανθρώπου μας και να μην έχουμε ψήγμα υποκρισίας στη συμπεριφορά μας την οποία καταδίκασε ο Χριστός. Μας ανέφερε πως οι εκεί αρχιερείς στο πατριαρχείο Αλεξανδρείας θεωρούν “σφραγίδα”, όπως χαρακτηριστικά είπε ,πως είναι χειροτονημένος από τον Μητροπολίτη μας κ.κ. Ευσταθίο ο οποίος είναι γνωστός πως χαίρει παγκοσμίου αναγνώρισης για το ήθος και την προσωπικότητά του τόσο ως άνθρωπος όσο και ως αρχιερέας.

Κατά την εκδήλωση αυτή τον λόγο πήρε και ο πατήρ Ευάγγελος από το Καμερούν ο οποίος δεν γνώριζε καθόλου τον πατέρα Πρόδρομο, τον γνώρισε όταν επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Αγίων Αναργύρων Πάρνωνα . Τότε συνάντησε για πρώτη φορά τον πατέρα Πρόδρομο και του είπε ότι είναι από το Καμερούν. Ο πατήρ Πρόδρομος θεώρησε αυτή την επίσκεψη σταλμένη από τον Θεό γιατί ήδη είχε κάνει ιεραποστολικό έργο στο Καμερούν και έτσι δέχτηκε τη θέση που του προτάθηκε.

Το φλουρί της πίτας βρήκε ο Θεόδωρος Σπηλιώτης , εγγονός του σεβασμιωτάτου μας και φοιτητής ανώτατης εκπαίδευσης και του παραδόθηκε σχετικό δώρο.

Στο τέλος όλοι πήραμε την ευλογία από τον σεβασμιώτατό κ.κ. Ευστάθιο και δύο αναμνηστικά δώρα, ένα ημερολόγιο και ένα CD θρησκευτικού περιεχομένου.
* Μαθηματικός