ΣΠΑΡΤΗ. Η συστηματική δουλειά και η στοχοπροσήλωση αποδίδει «καρπούς». Στο εργοστάσιο Λακωνία οι βάρδιες δεν επαρκούν πλέον για να καλύψουν την ζήτηση των ευρωπαϊκών αγορών σε νωπό φρούτο. Το πορτοκάλι της Σπάρτης φθάνει φέτος σε 12 χώρες της Ευρώπης με νταλίκες - ψυγεία που ξεκινούν από το «Λακωνία» και σε 3 ημέρες βρίσκονται στην καρδιά της Ευρωπαϊκής αγοράς. Πάνω από 1.600 τόνοι έχουν εξαχθεί σε έναν μήνα και οι προοπτικές είναι πολύ καλές. Όλα δείχνουν ότι ο «γίγαντας» που λέγεται «Λακωνία» ξυπνά και πάλι. Η υπεραξία του προϊόντος ανεβαίνει, ακόμα περισσότερο η ψυχολογία και πλέον το πορτοκάλι φαίνεται ότι μπορεί να είναι συμπρωταγωνιστής στην αγροτική οικονομία της περιοχής δίπλα στην ελιά.

Το notospress.gr αφουγκραζόμενο τον ενθουσιασμό συνεταιρισμένων αλλά και μελών του Δ.Σ. επισκέφθηκε το εργοστάσιο «Λακωνία» μίλησε με τον πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Δημήτρη Δημάκο και με τον γεωπόνο του Συνεταιρισμού κ. Φάνη Λάζαρη.

«Καλύτερες ημέρες έρχονται για το πορτοκάλι» θα πουν και θα διαπιστώσουν ότι «φέτος ο Συνεταιρισμός ξεπέρασε κάθε προσδοκία και σε εξαγωγή και σε χυμοποίηση». Η προσπάθεια να διατηρηθούν οι αγορές σημαίνει ότι και τους επόμενους μήνες το «Λακωνία» θα απορροφά πορτοκάλι και από περιοχές εκτός Σπάρτης.

Σήμερα πάνω από 50 άνδρες και γυναίκες εργάζονται για να καλύψουν τις εποχιακές ανάγκες, επιπλέον από το υπάρχον προσωπικό. Οι χώροι του εργοστασίου κατακλύζονται από τόνους πορτοκαλιού που αμέσως διαχωρίζεται και προωθείται ενώ ο οργασμός που επικρατεί στους μπαξέδες της ευρύτερης περιοχής είναι φανερός.

Ευχή όλων είναι να μπουν γερά θεμέλια στις σχέσεις με την αγορά αλλά ταυτόχρονα το πορτοκάλι να ξανακερδίσει τη θέση που του αναλογεί στην καρδιά των παραγωγών.