ΣΠΑΡΤΗ. Ο Ιατρικός Σύλλογος απαντά σε δημοσίευμα σχετικά με την διακομιδή ορθοπαιδικών περιστατικών από το Νοσοκομείο Σπάρτης στο Νοσοκομείο Τρίπολης.
Διαπιστώνει έλλειψη σε αναγκαίο εξοπλισμό και ζητά από τα ΜΜΕ ανάδειξη του προβλήματος. Δείτε εδώ το σχετικό δημοσίευμα.

Στην ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας για την Ορθοπαιδική Κάλυψη του Νομού Λακωνίας μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

«Αναφορικά με το δημοσίευμα περί μη κάλυψης ορθοπαιδικών περιστατικών από το Γενικό Νοσοκομείο Λακωνίας , θα πρέπει να διευκρινιστεί άμεσα προς τους αναγνώστες σας ότι:
Στο Γενικό Νοσοκομείο Λακωνίας- Νοσηλευτική Μονάδα Σπάρτης υπάρχει σε ενεργό εφημερία ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ, προκειμένου να καλύπτει τα ορθοπαιδικά περιστατικά.

Η όποια επιβάρυνση υπάρχει για το Παναρκαδικό Νοσοκομείο είναι αποτέλεσμα προσωρινής – ελπίζουμε – έλλειψης ειδικού τεχνολογικού εξοπλισμού και συγκεκριμένα ειδικού ακτινοσκοπικού μηχανήματος που χρησιμοποιείται στο χειρουργείο κατά την διάρκεια της πλειονότητας των ορθοπαιδικών επεμβάσεων προκειμένου να επιτευχθεί ποιοτικό, ασφαλές και ταχύ χειρουργικό αποτέλεσμα για τον ασθενή - που χρησιμοποιείται σε συγκεκριμένες επεμβάσεις και όχι στην αντιμετώπιση άλλων περιστατικών που είτε αντιμετωπίζονται χωρίς χειρουργική επέμβαση είτε δεν χρήζουν της χρήσης του μηχανήματος αυτού.

Για την έλλειψη του εξοπλισμού ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟΣ ΠΛΗΝ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ, το οποίο έχει ήδη από καιρό - με πλήρη αίσθηση της επιστημονικής και κοινωνικής ευθύνης - επισημάνει την αναγκαιότητα του ανωτέρω μηχανήματος, προβλέποντας την εξέλιξη αυτή.»

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λακωνίας στην απάντησή του καλεί τα ΜΜΕ να μην συντελούν στη δημιουργία κλίματος ανασφάλειας και να αναδείξουν τη σπουδαιότητα της έλλειψης εξοπλισμού, ώστε να επιτευχθεί ποιότητα στις Υπηρεσίες Υγείας που παρέχονται στα Νοσοκομεία του Νομού μας.

Από τη σύνταξη του notospress.gr
Η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας δεν μπορεί να διαταραχθεί από τα ΜΜΕ αν δεν υπάρχει πραγματικό πρόβλημα στην παροχή υπηρεσιών Υγείας στον Νομό Λακωνίας. Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στην σημασία και αξία της προσφοράς του Προσωπικού Υγείας στον Νομό αλλά την ίδια στιγμή σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να αποτελεί στοιχείο εφησυχασμού η αγανάκτηση των γιατρών άλλων Νοσοκομείων που αναλαμβάνουν περιστατικά από τη Λακωνία. Επιπλέον είναι απορίας άξιον γιατί κάθε φορά τα ΜΜΕ - και όχι όλα - είναι αυτά που πρέπει να αναδεικνύουν τα προβλήματα και όχι οι θεσμοί και οι συλλογικότητες Υγείας. Δεν είναι μέγιστο πρόβλημα να καλούνται οι γιατροί να προσφέρουν υπηρεσίες χωρίς εργαλεία και κατάλληλο εξοπλισμό; Αυτό δεν τους εξουθενώνει και πρακτικά και ψυχολογικά;
Με την βεβαιότητα λοιπόν ότι οι πολίτες που αναγκάζονται να φεύγουν από τη Λακωνία για στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας, νιώθουν τόσο ανασφαλείς όσο και δυσαρεστημένοι, θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε ζητήματα και προβλήματα που έχουν να κάνουν με την Δημόσια Υγεία. Το αίσθημα ανασφάλειας όσο δυσάρεστο και αν είναι δεν σημαίνει ότι είναι πάντα πλαστό ή υποκινούμενο.
Άλλωστε η ψηφοφορία που εξελίσσεται στο notospress.gr αναδεικνύει την άποψη κι εκτίμηση πολιτών για τις Υπηρεσίες Υγείας στον Νομό Λακωνίας. Μόνον το 14% είναι ικανοποιημένο. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι το προσωπικό Υγείας δεν υπερβάλει εαυτόν για την υγεία των πολιτών, ωστόσο κάποτε πρέπει να αντιληφθούν όλοι οι, περί την Υγεία ειλικρινά κοπιάζοντες, ότι έφθασε η ώρα να αποκαλύψουν την ένδεια και την ανεπάρκεια των υποδομών και εξοπλισμών στη Λακωνία. Το έχει κάνει ήδη ο Διοικητής του Νοσοκομείου Σπάρτης, δημόσια και με τον πιο ηχηρό τρόπο, έναντι του οποίου δεν είδαμε καμία ανακοίνωση απο κανέναν ότι ενδέχεται με τις δηλώσεις του να εντείνει το αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες που τον παρακολούθησαν.
Ας σταματήσουμε λοιπόν να κρυβόμαστε κάθε φόρα πίσω από το δάκτυλο που δείχνει μέρος ή τη σκιά του προβλήματος και ας διεκδικήσουμε ανοικτά, θαρραλέα και σταράτα αυτό που δικαιούνται οι πολίτες της Λακωνίας.
Ας μας επιτρέψουν οι θεσμοί, ως ΜΜΕ, να είμαστε εμείς οι δυσάρεστοι και οι «κακοί» στην προσπάθεια όλων για τη βελτίωση της Δημόσιας Υγείας.