Το ΚΚΕ παρεμβαίνει για το θέμα των ΑΕΙ – ΤΕΙ Σπάρτης.
«Για την μετακίνηση του Τμήματος Νοσηλευτικής και τη συγχώνευση του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής της Σπάρτης

« Η κυβέρνηση προχωρά τη συγχώνευση των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης με βασικό κριτήριο την εξοικονόμηση πόρων και τη σύνδεσή τους με τους αναπτυξιακούς στόχους του μεγάλου κεφαλαίου.

Είναι βέβαιο πως θα διατηρηθούν τα διαπιστωμένα και τα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους, οι μεγάλες ελλείψεις σε μόνιμο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό. Θα διατηρηθεί η διαχρονική απουσία βασικών αναγκαίων υποδομών, όπως οι εστίες, για τους φοιτητές από άλλες πόλεις. Παράλληλα διευρύνεται η κατηγοριοποίηση των αποφοίτων αφού σε κάθε επιστημονικό αντικείμενο δεν υπάρχει ένα και μοναδικό πτυχίο πανεπιστημιακού επιπέδου.

Θεωρούμε πως το πτυχίο πρέπει να είναι η μοναδική προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα και να εμπεριέχεται σε αυτό όλη η απαραίτητη γνώση για την κατανόηση και αφομοίωση του επιστημονικού αντικειμένου και για την άσκηση του αντίστοιχου επαγγέλματος. Η «αναβάθμιση σπουδών» που επικαλούνται είναι κενό γράμμα χωρίς την εξασφάλιση όρων και προϋποθέσεων για την κατοχύρωση των μορφωτικών δικαιωμάτων.

Για όλα τα παραπάνω προβλήματα που διογκώνονται, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τα άλλα κόμματα, οι παράγοντες της Τοπικής Διοίκησης, οι διοικήσεις των Ιδρυμάτων δεν λένε κουβέντα. Tα κύρια και τα σοβαρά υποβαθμίζονται ή αποσιωπούνται από όλους αυτούς που υποτίθεται θέλουν το «καλό του τόπου» και δήθεν αντιδρούν ενάντια στις συγχωνεύσεις.

Αντίθετα, όλοι αυτοί εκμεταλλεύονται την αγωνία των σπουδαστών, αντιμετωπίζοντας τους σαν πελατεία για τις τοπικές επιχειρήσεις και τα διαμερίσματα, αδιαφορώντας ουσιαστικά για τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματά τους, την παντελή έλλειψη φοιτητικής μέριμνας και αντιπαρατίθενται όχι για την ουσία των αλλαγών, αλλά για την έδρα των Τμημάτων.

Οι τοποθετήσεις "τοπικών παραγόντων" που αντιμετωπίζουν τους φοιτητές σαν 50ευρά που τονώνουν την τοπική αγορά, αποτελούν πρόκληση για τις λαϊκές οικογένειες και της Λακωνίας που σπουδάζουν τα παιδιά τους σε άλλες πόλεις δαπανώντας χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο.

Το καλό του τόπου για εμάς είναι το καλό όλων των παιδιών, να σπουδάζουν χωρίς εμπόδια και να δουλεύουν στο αντικείμενό που σπούδασαν.

Απαιτούμε:
Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο. Να μην κλείσουν Τμήματα και σχολές.
Σε κάθε επιστημονικό αντικείμενο να υπάρχει ένα και μοναδικό πτυχίο, πανεπιστημιακού επιπέδου. Ενιαία προγράμματα σπουδών/επιστημονικό αντικείμενο, που να υπηρετούν τις απαιτήσεις της επιστήμης, της τεχνολογίας, τις ανάγκες του λαού και όχι των μονοπωλίων.

Το πτυχίο να είναι η μοναδική προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα και εμπεριέχεται σε αυτό όλη η απαραίτητη γνώση για την κατανόηση και αφομοίωση του επιστημονικού αντικειμένου και για την άσκηση του αντίστοιχου επαγγέλματος.
Όχι στην κατηγοριοποίηση Ιδρυμάτων, πτυχίων και αποφοίτων, που διευρύνεται σήμερα με τα διετή και μονοετή προγράμματα σπουδών.
Να παρθούν μέτρα για να μην πληρώσουν οι σπουδαστές και οι απόφοιτοι τις αλλαγές που θα γίνουν.

Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών. Αποκλειστικά δωρεάν σπουδές. Δωρεάν σίτιση - στέγαση - μετακίνηση - αναλώσιμα - υλικά. Κατασκευή φοιτητικής εστίας για την δωρεάν στέγαση όλων των φοιτητών.
Προσλήψεις μόνιμου διοικητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού ώστε να καλύπτονται με επάρκεια όλες οι εκπαιδευτικές ανάγκες και οι υπηρεσίες του Ιδρύματος.

Πλήρη και σταθερή εργασία με δικαιώματα για όλους τους αποφοίτους. Κανένας απόφοιτος με μισθό κάτω από 751 ευρώ.
Σε αυτήν τη βάση μπορεί να δυναμώσει η ενότητα και η κοινή πάλη όλων, ανεξαρτήτως Τμήματος και Σχολής, κόντρα στη λογική "ο καθένας να κοιτάει την πάρτη του" που καλλιεργούν διάφοροι.

Να συμπορευτούν οι φοιτητές, οι καθηγητές, οι εργαζόμενοι με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ που διαχρονικά παλεύουν για ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, προς όφελος των κοινωνικών αναγκών και όχι του κεφαλαίου.»