ΣΕΛΛΑΣΙΑ. Oι κάτοικοι της Σελλασίας προχώρησαν σε ψήφισμα σχετικά με την εκτίμηση του ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις

ΨΗΦΙΣΜΑ
Καθυστερούν απαράδεκτα οι εκτιμήσεις αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ
«Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των κατοίκων της Τ. Δ. Σελλασίας του Δήμου Σπάρτης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 02 Δεκεμβρίου στην Τ.Κ. Σελλασίας μεταφέρουμε σε κάθε κατεύθυνση την αγανάκτηση και οργή των αγροτών της περιοχής μας για την προκλητική αδράνεια -στην πραγματικότητα αδιαφορία- των αρμοδίων αρχών για τα πολλαπλά μεγάλα προβλήματα που επέφερε η καθολική καταστροφή των καλλιεργειών από τον τυφώνα (σφοδρή χαλαζόπτωση και ισχυροί άνεμοι) της Τρίτης 11 Σεπτεμβρίου 2018.

Δυο μήνες μετά παρατηρούνται πρωτοφανείς καθυστερήσεις στην εκτίμηση των ζημιών με αποτέλεσμα να μην έχουν εκδοθεί τα απαιτούμενα πορίσματα, ώστε να καθορισθεί το ύψος των αποζημιώσεων για να προχωρήσουν οι αντίστοιχες πληρωμές.

Θυμίζουμε ότι χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες κυρίως βρώσιμης ελιάς καταστράφηκαν στην περιοχή μας, λίγο πριν την συγκομιδή τους, ενώ δυο ακόμα περιοδικές ισχυρές καταιγίδες (Ξενοφών και η πρόσφατη Πηνελόπη) επέτειναν την έκταση και το μέγεθος της καταστροφής. Το οικονομικό πλήγμα για τους αγρότες και γενικότερα τους κατοίκους της περιοχής είναι βαρύτατο. Με μηδέν εισόδημα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τρέχοντα και μελλοντικά έξοδα τόσο για τη στοιχειώδη διαβίωση όσο και για τις καλλιέργειές μας.

Παρ’ όλα αυτά, ενώ ο ΕΛΓΑ εξακολουθεί να εισπράττει από τους αγρότες, αποφεύγει να δώσει σαφείς και πειστικές απαντήσεις για τους λόγους που καθυστερούν οι εκτιμήσεις και η πληρωμή των αποζημιώσεων. Σημειώνεται ότι, με εγγυητή τον ΕΛΓΑ, οι αγρότες όπως κάθε χρόνο έτσι και το 2018 ασφάλισαν την παραγωγή τους καταβάλλοντας οι ίδιοι τα ορισθέντα ασφάλιστρα. Η εκτίμηση των ζημιών έπρεπε να είχε γίνει άμεσα για να φανεί το πλήρες μέγεθος της καταστροφής επειδή κάθε καθυστέρηση συμβάλλει στην απώλεια αποδεικτικών στοιχείων σε βάρος του αγρότη και προς όφελος του όποιου ασφαλιστή.

Λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες οικονομικές στιγμές που βιώνουμε, καταγγέλλουμε παρόμοιες συμπεριφορές από φορείς που υποτίθεται ότι προστατεύουν τον μόχθο και το δίκιο μας και απαιτούμε να ολοκληρωθούν άμεσα οι εκτιμήσεις και να δοθούν οι αντίστοιχες αποζημιώσεις χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση. Σε κάθε περίπτωση ο ΕΛ.Γ.Α. οφείλει να αποφασίσει τι και ποια συμφέροντα προασπίζει. Διαφορετικά να επανεξεταστεί το νομικό πλαίσιο που κρατά καθηλωμένους τους αγρότες στον ΕΛΓΑ και να τους δοθεί η δυνατότητα επιλογής του ασφαλιστικού φορέα. Ζητάμε την προσοχή της κυβέρνηση στο θέμα».