ΓΥΘΕΙΟ. O πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γυθείου «η Ομόνοια» κ. Γιάννης Αναϊπάκος απευθυνόμενος τόσο στα μέλη του Συλλόγου όσο και στους Δημότες Γυθείου και πολίτες της Λακωνίας επισημαίνει τις πρωτοβουλίες και τις προσπάθειες που έχει δρομολογήσει ο Σύλλογος.

«Φίλες, φίλοι μέλη του Συλλόγου, συνδημότες – σες,

Με την εναρξη του χειμωνα ο Εμπορικος Συλλογος όχι μονο δεν επεσε σε ληθαργο, αλλα ειναι παρων και δραστηριος συνεπεις στις υποσχεσεις του, σχεδιαζωντας τα επομενα βηματα για την αναπτυξη και ευημερια των μελων μας και της κοινωνιας.
Εχουν περασει σχεδον 4 μηνες από την 1η γενικη συνελευση, οπου εγκριναμε το αρχικο σχεδιο δρασης . Δυστυχως σε αυτην την προσπαθεια δεν βρισκουμε αναλογη ανταποκριση κυριως από τους θεσμικους φορεις του Δημου . Παρα ταυτα δεν απογοητευομαστε , εργαζομαστε με θεληση και επιμονη και διαχειριζομαστε με επιτυχια τα προβληματα που προκυπτουν.

Επισημαινω ότι ο Συλλογος είναι Σωματειο μη κερδοσκοπικου χαρακτηρα με μονα εσοδα τις εισφορες των μελων του και τυχον δωρεες από τριτους ,ανυπαρκτες για την ωρα. Συνεπως είναι κατανοητο ότι η ελλειψη πορων και η συστηματικη απαξιωση του δυσχαιρενει το εργο μας. Καταλαβαινω ότι είναι κουραστικο να επαναλαμβανομαι και να ζητω από ολους τους φιλους επαγγελματιες που δεν εχουν ακομη κανει εγγραφη, να το κανουν το συντομωτερο. Πρεπει να αντιληφθουμε ότι ο Εμπορικος Συλλογος δεν είναι υποχρεωση μονο ορισμενων ανθρωπων και του Δ.Σ, ΕΙΝΑΙ ΘΕΣΜΟΣ, ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΓΥΘΕΙΟΥ, ΕΙΝΑΙ Η ΦΩΝΗ ΜΑΣ ΚΑΙ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ . Δεν νοειται εμπορικη δραστηριοτητα χωρις Συλλογο και το αντιθετο. Ο δυνατος και δραστηριος Συλλογος είναι η εικονα των επιχειρησεων μας, ο καθρεπτης της Πολης.

Θεωρω υποχρεωση μου να σας ενημερωσω περιληπτικα για τις κυριωτερες ενεργειες μας μεχρι στιγμης, αλλα και αυτές που αποτελουν αμμεση προτεραιοτητα για το επομενο διαστημα.

1. Δημιουργησαμε ένα συγχρονο portal στο ιντερνετ, ένα πληρως ενημερωμενο τουριστικο οδηγο, το ‘’ gytheio-quide.gr’’ το οποιο προβαλλει το Γυθειο την ιστορια του,τα αξιοθεατα, τις εκκλησιες του, τις παραλιες, πληροφοριες προσβασης και διαμονης, εστιασης και γενικα αποτελει ένα χρησιμο εργαλειο ενημερωσης στα χερια του επισκεπτη και του τουριστα . Επιπλεον δινει την δυνατοτητα στα μελη μας να προβαλλουν ΔΩΡΕΑΝ τις επιχειρησεις τους με σημαντικη αυξηση των πωλησεων τους. Σας προσκαλουμε να το επισκεφθειτε και να περιηγηθητε.

2. Αναλαβαμε πρωτοβουλια σε συνεργασια με την περιφερεια Πελλοπονησου να εξασφαλισουμε ΔΩΡΕΑΝ συμμετοχη ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ στην μεγαλυτερη διεθνη εκθεση τουρισμου στο ΒΕΡΟΛΙΝΟ , ΓΕΡΜΑΝΙΑ τον Μαρτιο του 2019 για να προβαλλουμε τον τοπο μας και τις επιχειρησεις διαμονης της περιοχη μας. Η ενθουσιωδης ανταποκριση από τα μελη μας αποτελει μοναδικη ευκαιρια για τους ξενοδοχους,πανσιον κλπ , που δραστηριοποιουνται στην ευρυτερη περιοχη να συμμετεχουν ώστε να ερθουν σε επαφη με international tour operators στοχευοντας στην αυξηση των κρατησεων αλλα και την επιμηκυνση της τουριστικης σεζον . Σε αυτή την προσπαθεια θα επιμεινουμε με συμμετοχη και σε άλλες διεθνεις εκθεσεις προβαλλοντας και διαφημιζοντας τον τοπο μας , να τον αναδειξουμε ως ένα συγχρονο και ασφαλη τουριστικο προορισμο με αξιωσεις.

3. Επισκεφθηκαμε στα γραφεια της Μητροπολης τον Σεβασμιωτατο Μητροπολιτη Μανης κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ Γ’ , τον ενημερωσαμε για την ιστορια του εμποριου και του Συλλογου στην πολη μας ,αλλα και για τις προτεραιοτητες μας . Ζητησαμε την συνδρομη του προκειμενου να αναδειξουμε και να προβαλλουμε τον τεραστιο και αξιολογο θησαυρο, το πληθος των μνημειων της εκλησιαστικης μας κληρονομιας αλλα και την προβολη της χριστιανικης παρακαταθηκης του τοπου μας, στην Ελλαδα και στο εξωτερικο. Παγια θεση μας είναι ότι η τονωση του θρησκευτικου τουρισμου με την συνεργασια ολων να δωθει ιδιαιτερη δυναμικη αναπτυξης , ειδικα σε περιοδο χαμηλης τουριστικης κινησης.

4. Ενεργησαμε αρμοδιως για αμμεση αντιμετωπιση και επιλυση φαινομενων αθεμιτου ανταγωνισμου μεταξυ επιχειρησεων.

5. Υποβαλλαμε αιτημα στο Δημο Ανατ.Μανης και στα Νομικα Προσωπα ,να τοποθετησουν ως οφειλουν μελη του Συλλογου μας σε επιτροπες κοινωνικης διαβουλευσης και οπου αλλου προβλεπεται, ώστε να εχουμε αποψη και γνωμη σε θεματα που μας αφορουν και επηρεαζουν την αναπτυξη της επιχειρηματικοτητας.

6. Επιπλεον ζητησαμε να μας συνδραμει προσωρινα και να μας παραχωρησει ένα χωρο για γραφειο του συλλογου προκειμενου να καλυψουμε παγιες και επιτακτικες αναγκες στεγασης. Δυστυχως και για ανεξηγητους λογους ο Δημος δεν εχει καμμια απολυτως διαθεση συνεργασιας , αγνοωντας προκλητικα την υπαρξη και επαναλειτουργια του Συλλογου. Θεωρουμε ότι ο Εμπορικος Συλλογος είναι ζωτικο και ενεργο κομματι του Δημου και της κοινωνιας και τον καλουμε να επανεξετασει την ανεξηγητη αρνητικη σταση του ώστε να συνεργαστουμε ολοι μαζι αρμονικα προς οφελος των επιχειρησεων και της πολης .

Οι κυριωτεροι στοχοι αμμεσης προτεραιοτητας το επομενο διαστημα ειναι:
1. Αναληψη πρωτοβουλιας για συνεργασια με ολους τους θεσμικους εμπορικους φορεις και τις επιχειρησεις του Νομου ΛΑΚΩΝΙΑΣ , της Περιφερειας και της Κυβερνησης , για καταρτηση κοινου προγραμματος και σχεδιου δρασης , με στοχο την τονωση αλλα και την διευρηνση της τουριστικης περιοδου .

2. Αναδειξη,καταγραφη και παρουσιαση επενδυτικων ευκαιριων στην περιοχη μας, στοχευοντας αλλα και διευκολυνωντας στην προσελκυση επενδυτων δινοντας ιδιαιτερη βαρυτητα στους Λακωνες Ομογενεις, με την διοργανωση κοινων επιχειρηματικων επαφων . Ορισμενοι εξ αυτων εχουν ηδη επενδυσει, αλλα και αρκετοι αλλοι βλεπουν θετικα την συμμετοχη τους σε αξιολογα και στοχευμενα projects.

3. Παλλακωνικη Συνεργασια και ασκηση πιεσης με συντονισμενες ενεργειες προς κάθε κατευθυνση, για την επαναλειτουργια του αεροδρομιου στο ΠΥΡΙ και τον αποχαρακτηρισμο του από αεροδρομιο για αεραθλητικες δραστηριοτητες σε πολιτικο αεροδρομιο εσωτερικων πτησεων .

4. Αμμεση παρεμβαση με σκοπο την ολοκληρωση των υποδομων του νεου λιμενα της πολης μας προκειμενου να αποκτησει την δυνατοτητα ελλιμενισμου,υποδοχης και συγχρονης εξυπηρετησης τουριστικων σκαφων αναψυχης. Η προ 3 ετιας παραχωρηση στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ αλλα και η διαχειρηση του , αποδειχθηκε αναποτελεσματικη και το εχει οδηγησει μεχρι στιγμης σε απαξιωση με ζημιογονα αποτελεσμα και απωλεια σημαντικων εσοδων για ολοκληρη την πολη.

5. Κατασκευη συγχρονου και ασφαλους αυτοκινητοδρομου με απευθειας συνδεση την Σπαρτη με το Γυθειο.

6. Δημιουργια ασφαλων λωριδων διαβασης πεζων σε ολο το μηκος της παραλιακης οδου,τοποθετηση ενημερωτικων πινακιδων στην εισοδο και εξοδο και οπου αλλου κρινεται σκοπιμο, δημιουργια τουλαχιστον 2 δημοσιων αποχωρητηριων σε πολυσυχναστα σημεια διελευσης , τοποθετηση καδων καθαριοτητας αλλα και καλαισθητων μικρων καλαθιων καθ ολο το μηκος και γενικα παρεμβασεις μικρου κοστους αλλα απολυτως αναγκαιες για την συγχρονη τουριστικη εικονα μας.

7. Ως προεδρος του Εμπορικου Συλλογου δεσμευομαι ότι θα συνεχισουμε να εργαζομαστε και να διεκδικουμε την δημιουργια αναγκαιων υποδομων που αποσκοπουν στην ευημερια του Γυθειου.

8. Τελος πρεπει να τονισω ότι εμεις πρωτοι εφ οσον θελουμε να ονομαζομαστε σοβαροι επαγγελματιες εχουμε υποχρεωση να βοηθησουμε ουσιαστικα την πολη μας βελτιωνοντας την ποιοτητα των προιοντων και των υπηρεσιων μας , δειχνοντας ομαδικο πνευμα συνεργασιας , ώστε να δημιουργησουμε τις προυποθεσεις εκεινες που θα δωσουν την υπεραξια στις επιχειρησεις μας . Εχουμε κανει μεγαλη προοδο και προσπαθεια, εχουμε υποχρεωση να την συνεχισουμε και να μην την απαξιωσουμε».

Ευχαριστω Πολύ
Με εκτιμηση
Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γυθείου
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΑΙΠΑΚΟΣ