ΣΠΑΡΤΗ. Οι ομογενείς που συχνά επισκέπτονται τα Γενικά Αρχεία του Κράτους - Αρχεία Ν. Λακωνίας χρόνια τώρα αναρωτιούνται γιατί το κτίριο που έχει παραχωρηθεί στην υπηρεσία αυτή δεν αναπαλαιώνεται για να στεγάσει οριστικά τα Αρχεία που τόσα προσφέρουν στη σύγχρονη ιστορία της Λακωνίας συμβάλλοντας ακόμη και στην επίλυση των θεμάτων της καταγωγής τους. Το βασικό τους ερώτημα παραμένει αναπάντητο «Ως πότε θα περιμένει το κτήριο του Παλαιού Πρωτοδικείου Σπάρτης να αποκατασταθεί και να φιλοξενήσει τα ΓΑΚ Λακωνίας;»

Είναι γνωστό πως μετά την παραχώρηση του ΒΚ 717 Δημοσίου Κτιρίου (παλαιό πρωτοδικείο Σπάρτης) από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου στα ΓΑΚ – Αρχεία Ν. Λακωνίας το 2005, εγκρίθηκε μελέτη οριστικής εφαρμογής το 2011 με τη σύμφωνη γνώμη και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Το μεγάλο πρόβλημα της καθυστέρησης προήλθε από την αίτηση του τότε ΥΠΔΒΜΘ προς την Πολεοδομία Δήμου Σπάρτης για την χορήγηση Άδειας Οικοδομής. Ανάμεσα στα δικαιολογητικά που έπρεπε να κατατεθούν ήταν και τοπογραφικά διαγράμματα. Ο Δήμος, με τις κατάλληλες υπηρεσίες του, προσφέρθηκε να βοηθήσει στην περίπτωση αυτή, για να επισπευσθεί η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου Σπάρτης. Όμως, το τμήμα ιστορικών κέντρων πόλεων και παραδοσιακών οικισμών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκρινε ότι απαιτείται διόρθωση των διαγραμμάτων, λόγω σχεδιαστικών ασαφειών, ζητώντας τοπογραφικό διάγραμμα και άλλα δικαιολογητικά όλου του οικοδομικού τετραγώνου. Στη συνέχεια ο Δήμος εκπληρώνοντας αυτό το αίτημα με τη βοήθεια και του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης υπέβαλε το 2018 διορθωμένο τοπογραφικό διάγραμμα στο αρμόδιο τμήμα της περιφέρειας Πελοποννήσου. Είμαστε λοιπόν όλοι σε αναμονή.

Είναι γεγονός πάντως ότι υπάρχει ένας παραλογισμός μόνο για την αλλαγή της ονομασίας του κτιρίου από «Δικαστήρια» σε «Γ.Α.Κ.- Αρχεία Ν. Λακωνίας», ενώ χάνεται πολύτιμος χρόνος για να σωθεί ένα κτήριο τέτοιας ιστορικής αξίας, αφού εκεί στεγάστηκαν οι δημόσιες υπηρεσίες του Νομού Λακωνίας το 1837. Πρόκειται για το παλαιότερο δημόσιο κτίριο της Σπάρτης και ίσως το παλαιότερο δημόσιο κτίριο της οθωνικής περιόδου στην Ελλάδα.

Οι ομογενείς ανέλαβαν πρωτοβουλία και προχώρησαν στη συγκέντρωση υπογραφών στο Avaaz. Σύνθημα τους:

“Restore the building of the old Court of Sparta!

Αποκαταστήστε το κτήριο του παλιού Πρωτοδικείου Σπάρτης!”

Η ανάγκη συντήρησης ενός από τα πρώτα δημόσια κτήρια του ελληνικού κράτους είναι επιτακτική! Η ανάγκη των ΓΑΚ Λακωνίας να μετεγκατασταθούν, επίσης! Όχι άλλες καθυστερήσεις!

Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα περίπου 500 υπογραφές συγκεντρώθηκαν τόσο από ομογενείς στο εξωτερικό όσο και από Ελλαδίτες για να στηρίξουν την επίσπευση των ενεργειών για την αποκατάσταση του μοναδικού αυτού κτιρίου και την μετεγκατάσταση εκεί της υπηρεσίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους Ν. Λακωνίας, που όλα αυτά τα χρόνια ενοικιάζουν 1.000 τ.μ. διεσπαρμένα σε όλη την πόλη της Σπάρτης πληρώνοντας κάθε χρόνο 35.000 ευρώ σε μισθώματα.

Η διεύθυνση της ψηφοφορίας είναι:

https://secure.avaaz.org/el/petition/Dimhos_Spartis_E_Valiotis_Perifrhis_Tatoylis_Yp_Gavrogloy_Stathakis_Apokatastiste_to_palio_Protodikeio_SpartisRestore_th/?copy&utm_source=sharetools&utm_medium=copy&utm_campaign=petition-577733-Dimhos_Spartis_E_Valiotis_Perifrhis_Tatoylis_Yp_Gavrogloy_Stathakis_Apokatastiste_to_palio_Protodikeio_SpartisRestore_th&utm_term=noHash%2Bel