Σπάρτη 2018 : «Τούρκικο» παζάρι ή Σύγχρονη Κλειστή Δημοτική Αγορά ;11-12-2018 11:10   

Γράφει ο Βαγγέλης  Μητράκος*

Πολλαπλώς ωφέλιμη ήταν η υπόθεση της μετακίνησης  της λαϊκής αγοράς  της Τετάρτης από το κέντρο της Σπάρτης στις συνοικίες Ν. Κόσμου και Λάκκας  , διότι , ανάμεσα σ’ άλλα , κατέδειξε , με τον καλύτερο τρόπο , τις παθογένειες αλλά και τις αιτίες που κρατούν τη Σπάρτη καθηλωμένη στις αλυσίδες της στασιμότητας και της υπανάπτυξης , την ώρα που άλλες πόλεις , με λιγότερα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα ,  έχουν μπει εδώ και χρόνια σε τροχιά ανάπτυξης και αναγκάζουν τη Σπάρτη να κοιτάζει απλώς τις πλάτες τους , την ώρα που συνεχώς απομακρύνονται απ’ αυτήν .

Στις θεσμικές και μαζικές διαδικασίες όπου συζητήθηκε η μετακίνηση της λαϊκής αγοράς της Τετάρτης  από το κέντρο της Σπάρτης στις συνοικίες , τέθηκε από  την Επιτροπή Κατοίκων του Ν. Κόσμου  , ως κεντρικό θέμα στρατηγικής  σημασίας για την πόλη , η δημιουργία  Κλειστής Δημοτικής Αγοράς , κατά τα πρότυπα της γειτονικής Καλαμάτας αλλά και άλλων πολλών πόλεων ανά την Ελλάδα και την Ευρώπη .

Δυστυχώς , οι αντιδρώντες στη μετακίνηση της λαϊκής αγοράς της Τετάρτης από το κέντρο στις συνοικίες , αν κι επανειλημμένως προκλήθηκαν να τοποθετηθούν σ’ αυτήν την πρόταση δεν σήκωσαν το γάντι αποδεικνύοντας πως οι αντιδράσεις τους δεν έχουν καμιά σχέση με την επιζητούμενη  συνολική ανάπτυξη της Σπάρτης , μέσα στην οποία ανάπτυξη βρίσκεται ΚΑΙ το δικό τους συλλογικό «καλό» .

Ο θεσμός της Στεγασμένης  Δημοτικής  Αγοράς είναι ένα θεμελιακό αναπτυξιακό στοιχείο  για κάθε πόλη που θέλει να καλπάσει προς το μέλλον και να μη μείνει καρφωμένη στη συντήρηση , στο παρελθόν και στα στενά συντεχνιακά ή ατομικά συμφέροντα .

Η Κλειστή Δημοτική Αγορά Σπάρτης είναι σίγουρο πως θα γίνει το ισχυρότερο αναπτυξιακό εργαλείο για την πόλη , έτσι όπως έχει συμβεί σε όλα τα μέρη όπου υπάρχουν στεγασμένες αγορές .

Επί 180 ολόκληρα χρόνια  γίνεται στο κέντρο της Σπάρτης ένα «τούρκικο» παζάρι ! Είναι τραγικό , στον 21ο αιώνα , κάποιοι να επιμένουν πως αφού έτσι είναι , έτσι πρέπει να παραμείνει !!!

Μια σύγχρονη , στεγασμένη Δημοτική Αγορά  προδιαγραφών θα εξασφαλίζει στους κατοίκους – πελάτες αλλά και στους επαγγελματίες παραγωγούς ή στους απλούς πωλητές ένα περιβάλλον σύγχρονο και άνετο καθώς , επίσης , συνθήκες  εργασίας ανθρώπινες και πολιτισμένες . Θα είναι ένας σύγχρονος , πολιτισμένος  χώρος που θα καλύπτει και άλλες σύγχρονες χρήσεις , διαθέτοντας χώρους εκθέσεων αγροτικών και άλλων προϊόντων , αίθουσες εκδηλώσεων , χώρους εστίασης και αναψυχής , γραφεία , σημεία ενημέρωσης , ΑΤΜ , θέσεις πάρκινγκ , στάση αστικής συγκοινωνίας , οργανωμένη έκταση για υπαίθριους πάγκους κ.α. , ένας χώρος που θα διαθέτει μιαν άλλη προοπτική , μιαν άλλη δυναμική .

Από αυτή την εξέλιξη μπορεί να ωφεληθεί οικονομικά και ποικιλότροπα ΟΛΗ η πόλη , καθώς έχει αποδειχθεί ότι η εμπορική κίνηση των δημοτικών αγορών λειτουργεί σαν “μαγνήτης” , με αποτέλεσμα να δημιουργείται σε μεγάλη ακτίνα , έξω και γύρω απ’ αυτήν , μια δεύτερη δυναμική αγορά .

Φυσικά , ένα τέτοιου μεγέθους έργο ΔΕΝ μπορεί να γίνει στο κέντρο της πόλης αλλά στην περιφέρειά της , έτσι όπως απαιτούν οι σύγχρονες προδιαγραφές και ανάγκες .

Η δημοτική αρχή Σπάρτης , αφού το θέμα πλέον άνοιξε και δεν πρόκειται να κλείσει , οφείλει να αναζητήσει χώρους , να εξετάσει το θεσμικό και νομικό πλαίσιο , να υπάρξουν οι ανάλογες μελέτες , να εκδοθούν οι απαιτούμενες άδειες και εγκρίσεις , να εξασφαλιστούν οι χρηματικοί πόροι  , να θεσμοθετηθεί αστική συγκοινωνία  , κλπ , κλπ , ώστε - επιτέλους - να γίνει ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο ΚΑΙ στη Σπάρτη , ενταγμένο στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδιασμού των στρατηγικών στόχων για την πόλη .

 Όποιος θέλει Δημοτική Αγορά στη Σπάρτη κι όχι «τούρκικο» παζάρι,  ας σηκώσει το χέρι κι ας μην κρύβεται .

Η Σπάρτη θα προχωρήσει μπροστά , έστω και χωρίς αυτόν .

* Εκπρόσωπος της Επιτροπής Κατοίκων Ν. Κόσμου- Ψυχικού

Φωτο Σπάρτη 1907

 
Αποστολή της δικής σου   είδησης   ή   αγγελίας
 
 

Τιμές Καυσίμων ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ