ΣΠΑΡΤΗ. «Ηξερα ότι είχαν επικοινωνία, πολλές φορές, με τον Πρωθυπουργό της χώρας. Συζητούσαν διάφορα πράγματα που έχουν σχέση με την Εκκλησία, αλλά ότι θα έφταναν σε αυτό το σημείο, τετελεσμένα γεγονότα να τα παρουσιάσουν εν αγνοία της Ιεραρχίας, δεν μπορούσα να το φανταστώ», είπε ο Μητροπολίτης Σπάρτης, που συμπλήρωσε πως ακόμη και τώρα «… ενώ έχει περάσει από τότε μια εβδομάδα, δεν μπορούμε να φανταστούμε αυτό το οποίο έγινε», τόνισε.

«Οι σχέσεις του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο ήταν άριστες και συζητούσαν διάφορα θέματα, όπως αυτό άλλωστε είναι αυτονόητο. Τι θα πάνε να κάνουνε όταν συναντιούνται, καφέ θα πιούνε μόνο; Ενα κέρασμα θα επακολουθήσει; Συζητούν θέματα σαν υπεύθυνοι άνθρωποι δυο μεγάλων φορέων, δυο μεγάλων πνευματικών μεγεθών θα έλεγα, ο ένας επικεφαλής της Εκκλησίας, ο άλλος επικεφαλής της Πολιτείας, αυτά τα οποία αφορούν τον χώρο τους και κυρίως τον λαό μας. Ομως το ξανατονίζω, ότι θα έβγαιναν στην τηλεόραση να πουν τετελεσμένα γεγονότα δεν το είχα φανταστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα υπενθύμισε πως στην Εκκλησία υπάρχει η Σύνοδος και δεν λειτουργεί υπό το καθεστώς της ενός ανδρός αρχής.

Για τον κ. Ευστάθιο η αλλαγή του καθεστώτος μισθοδοσίας των κληρικών αποτελεί «κόκκινη γραμμή».

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι και η περιγραφή της συνάντησης που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο ο κ. Ευστάθιος, μαζί με δυο ακόμη Μητροπολίτες, δέκα ημέρες προ της ανακοίνωσης στο Μαξίμου, σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση.

Φαίνεται, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο Μητροπολίτης Σπάρτης, πως ο Αρχιεπίσκοπος ήταν γνώστης της πρότασης της κυβέρνησης για την αλλαγή του άρθρου 3 και την εισαγωγή της φράσης περί της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους και σύμφωνα με την περιγραφή, την είχε αποδεχθεί.

«Εφερε ένα χαρτί στα χέρια του και λέει έχω δυο προτάσεις να κάνω και θέλω τη γνώμη σας. Διαβάζει και λέει από εδώ και στο εξής το κράτος θα είναι ουδετερόθρησκο, τελεία. Από κάτω επαναλαμβάνει επακριβώς τα λόγια τα οποία είναι γραμμένα στο 3ο άρθρο του Συντάγματος, δεν διαφέρει σε τίποτα από το προηγούμενο», είπε στη συνέντευξή του ο Μητροπολίτης Σπάρτης, ο οποίος εξέφρασε άμεσα την αντίθεσή του.

«Οταν το άκουσα, λέω “Mακαριώτατε, αυτή η σειρά πρέπει να σβήσει, να διαγραφεί, αυτή σημαίνει μια βόμβα μεγατόνων (…) με πάρα πολλές επιπτώσεις, τις οποίες τούτη τη στιγμή δεν μπορούμε να φανταστούμε”».

Ο κ. Ευστάθιος υποστήριξε πως από τη στιγμή εκείνη μέχρι σήμερα, έχει βρει 35 περιπτώσεις που επηρεάζουν σημαντικά θέματα, όπως σύμβολα κτλ. «Ας τα χαρακτήρισε εκείνο το βράδυ ο Πρωθυπουργός ότι είναι γελοιότητες. Δεν είναι γελοιότητες, είναι τα πραγματικά αποτελέσματα, η συνέπεια του χαρακτηρισμού του κράτους ως ουδετερόθρησκο. Αφού είναι ουδετερόθρησκο, τι δουλειά έχει η εικόνα στα δικαστήρια και στα σχολεία;».

Πηγή: Κιβωτός της Ορθοδοξίας