ΜΥΣΤΡΑΣ. Σημαντικό έργο πρόκειται θα υλοποιηθεί στον Μυστρά με την ένταξη της Πράξης «Αποκατάσταση – αναστήλωση – συντήρηση – στερέωση - αξιοποίηση οικίας Σαλβαρά» στο ΕΣΠΑ. Το έργο υπάγεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», στο πλαίσιο της Δράσης «Δημιουργική επανάχρηση δημοτικής περιουσίας», συνολικού προϋπολογισμού 1.583.000,00 ευρώ.

Σημειώνεται, πως το κτίριο αυτό έχει χαρακτηρισθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και έχει παραχωρηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού στον πρώην Δήμο Μυστρά (σήμερα Δήμο Σπάρτης), προκειμένου να λειτουργήσει σ’ αυτό «Μουσείο Λαϊκής Τέχνης».

Στόχος είναι η αξιοποίηση και λειτουργική επαναχρησιμοποίηση του κτιρίου, μέσω της συντήρησης, στερέωσης και αποκατάστασης της αρχιτεκτονικής και στατικής επάρκειάς του, ώστε να αναδειχθεί, καθώς και ν’ εναρμονίζεται με τα νέα κτιριολογικά δεδομένα.

Το αρχοντικό Σαλβαρά θα αποτελέσει ένα «ζωντανό» κύτταρο της ιστορίας της περιοχής. Θα είναι ένας πόλος έλξης, ένας χώρος προσβάσιμος σε όλους, που θα λειτουργεί σε μόνιμη βάση, με στόχο τη διαδραστική - βιωματική εμπειρία των επισκεπτών στο χωροχρόνο. Επιπρόσθετα, θα συμβάλλει στη διασύνδεση των κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής με την ιστορία του τόπου. Συνολικά, το παρόν έργο φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς και επίκεντρο της δημόσιας ζωής.