ΣΠΑΡΤΗ. Άστραψε και βρόντηξε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Σπάρτης κ. Σωτήριος Μπότσιος, πτυχιούχος οδοντιατρικής, στη σύσκεψη που έγινε στο Διοικητήριο Λακωνίας για την μεταφορά της Νοσηλευτικής Σχολής από την Σπάρτη στην Τρίπολη.

Ο Διοικητής ούτε λίγο - ούτε πολύ επέρριψε ευθύνες σε όλους όσους έχουν διαχειριστεί την Υγεία στον Νομό τονίζοντας ότι «οι Λάκωνες πολίτες δεν έχουν ισότιμες και ισάξιες υπηρεσίες υγείας με τους άλλους πολίτες της χώρας». Είναι χαρακτηριστικό ότι επιχειρηματολογώντας για την ανάγκη αναβάθμισης του Νοσοκομείου που είναι συνυφασμένο με το μέλλον της Νοσηλευτικής ανέφερε κρίσιμα ζητήματα πολλά εκ των οποίων έμειναν αναπάντητα.
Ο κ. Μπότσιος ανακοίνωσε ότι «την επόμενη εβδομάδα θα δοθεί σε χρήση η νέα 19κλινη πτέρυγα της χειρουργικής που επι 4 χρόνια είχε στοιχειώσει».
Τόνισε ότι μέσω του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων «θα δημιουργηθεί στο Νοσοκομείο της Σπάρτης 6κλινη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και σύγχρονη Μονάδα Επειγόντων Περιστατικών».
Ωστόσο η συνολική πρότασή του είναι η δημιουργία νέου Νοσοκομείου στον χώρο του ΚΕΕΜ προκειμένου, όπως υπογράμμισε οι Λάκωνες να έχουν τις ίδιες υπηρεσίες υγείας με όλους τους Έλληνες.
Αναφερόμενος στη Νοσηλευτική θύμισε ότι «η Σύνοδος των Πρυτάνεων έχει αποφανθεί ώστε Νοσηλευτικές Σχολές να ιδρύονται όπου υπάρχουν και ιατρικές…» Τόνισε ότι «το πτυχίο της Νοσηλευτικής Σχολής Σπάρτης έχει υποβαθμιστεί» και ανέφερε ότι στο Νοσοκομείο δεν λειτουργεί ούτε ΜΕΘ, ούτε τμήμα Νεογνών ούτε Ψυχιατρική Κλινική με αποτέλεσμα στην Έκθεση Αξιολόγησης το πτυχίο της Νοσηλευτικής Σπάρτης να είναι υποβαθμισμένο.
Στα λεγόμενα του Διοικητή του Νοσοκομείου Σπάρτης αντέδρασε ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. Λεωνίδας Γρηγοράκος με αποτέλεσμα να υπάρξουν και προσωπικές αντεγκλήσεις και να ακουστούν φράσεις όπως:
«Μη με διακόπτετε…», «Δεν θα σε αφήσω να λες ότι θέλεις…», « Μαθήματα Δημοκρατίας δεν δέχομαι…», « Φτιάξε μια παράγκα αν μπορείς…», « Θα λέω ότι θέλω…» κ.λ.π.

Ο κ. Μπότσιος με παρέμβαση της αντιπεριφερειάρχου κ. Τζανετέα συνέχισε και ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του αναφέροντας ότι οι Λάκωνες με αφορμή την Νοσηλευτική θα πρέπει να αναλογιστούν τις ευθύνες τους έναντι του Νοσοκομείου Σπάρτης. «Στρουθοκαμηλίζουμε όλοι όταν τις προηγούμενες δεκαετίες σε όλες τις πόλειες της Ελλάδας έβρεχε καινούργια Νοσοκομεία η Σπάρτη παρέμενε με ένα Σανατόρειο του 1933… Κάποιοι έχουν ευθύνη γι’ αυτό» είπε με έμφαση.
Τόνισε ότι το μέλλον της Νοσηλευτικής συνδέεται με την ανάπτυξη του Νοσοκομείου και ανέφερε: «Θέλετε να φύγουμε προς τα εμπρός; Καινούργιο Νοσοκομείο στον χώρο του ΚΕΕΜ. Συστρατευτείτε…. Σε ένα ερείπιο, τσόντα στην τσόντα και προσθήκη στην προσθήκη, δεν μπορούνε να φτιάξουμε Νοσοκομείο… Θέλετε να συνεχίσετε να αναζητάτε ΜΕΘ μέσω του Γρηγοράκου ή θέλετε ισότιμη και ισάξια πρόσβαση όπως έχουν όλοι οι πολίτες…»

Για πρώτη φορά δημόσια ο βουλευτής Γρηγοράκος, που διετέλεσε και υπυπουργός Υγείας, προκλήθηκε να δώσει εξηγήσεις. Από την συζήτηση προέκυψε ότι ενώ υπάρχουν προτάσεις από εφοπλιστές για δημιουργία ΜΕΘ αλλά και για αναβάθμιση του Νοσοκομείου Σπάρτης μένουν αναξιοποίητες.
Η έξω από τα δόντια τοποθέτηση του Διοικητή του Νοσοκομείου Σπάρτης φαίνεται ότι ανοίγει πολλά κρίσιμα θέματα σχετικά με την Υγεία των Λακώνων.