ΣΠΑΡΤΗ. Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες απηύθυνε ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος από το βήμα της σύσκεψης που έγινε στο Διοικητήριο για την μεταφορά του ΤΕΙ και της Νοσηλευτικής Σχολής από τη Σπάρτη στην Τρίπολη.

Ο κ. Ευστάθιος θύμισε σε όλους ότι για την υπόθεση του ΤΕΙ πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν και ο μεγάλος δωρητής Ευστάθιος Βαλιώτης που δαπάνησε 4-5 εκατ.€ για την κατασκευή του.

Μάλιστα ο Μητροπολίτης αποκάλυψε ότι ο συγκεκριμένος ομογενής ευεργέτης και επενδυτής είναι έτοιμος να αναλάβει την κατασκευή του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης, ένα έργο που θα ξεπεράσει τα 30 εκατομμύρια €.

Συνέστησε δε σε όλους να είναι προσεκτικοί διότι δεν είναι ούτε σωστό ούτε και δίκαιο να απογοητεύουμε τους ευεργέτες του τόπου.

Η είδηση, δια στόματος του κ. Ευσταθίου, μόνο αισιοδοξία μπορεί να προκαλέσει, παρόλο που το κλίμα, λόγω απομάκρυνσης των Σχολών, είναι λυπηρό.

Η εξασφάλιση του Μουσείου της Σπάρτης μπορεί να θεωρηθεί γεγονός δεδομένου ότι ο Ευστάθιος Βαλιώτης έχει αποδείξει αυτό που συχνά συμβουλεύει στους συμπατριώτες του: «ό,τι κάνει το κάνει καλά». Μένει στην Πολιτεία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Εν τω μεταξύ θα πρέπει να ληφθεί η βαρύνουσα γνώμη του κ. Ευστάθιου Βαλιώτη σχετικά με την τύχη του ΤΕΙ εφόσον είναι ο φυσικός αυτουργός της υλοποίησης της κτιριακής υποδομής του με μία γενναία δωρεά για την οποία από την πρώτη στιγμή γεύθηκε απογοητεύσεις.

Γίνεται ολοένα και πιο φανερό και σε αξιοπρόσεκτο βαθμό ότι η προκοπή και η ανάπτυξη της Λακωνίας (Σπάρτη και Γύθειο) συνδέεται πλέον με τα σχέδια και τις ευεργεσίες του Ευστάθιου Βαλιώτη γεγονός που δεν πρέπει να αφήνει αδιάφορη της Κεντρική Διοίκηση και την Κυβέρνηση. Τόσο στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής όσο και του τουρισμού επενδύει σημαντικά κεφάλαια σε εξέχουσες επιχειρήσεις. Επίσης η χρηματοδότηση του ΤΕΙ και του Μουσείου τον αναδεικνύουν σε ευεργέτη όλων των εποχών ενώ το φιλανθρωπικό έργο του δεν είναι μικρό.

Η Μεσσηνία έχει δείξει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθεί η κοινωνία και η Πολιτεία όταν σκύβει πάνω από τον τόπο καταγωγής του ένας ευεργέτης και επενδυτής όπως ο Κωνσταντακόπουλος ή ο Βαλιώτης.

Η νουθεσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη ήταν σοφή και απολύτως αναγκαία σε μια κομβική εποχή για τη Λακωνία.