ΣΠΑΡΤΗ. Με τη Σχολή Φυσικοθεραπείας προσπαθούν οι Ακαδημαϊκοί της Πελοποννήσου να κάνουν μασάζ στις αντιστάσεις των Λακώνων προκειμένου να μην υπάρξει αντίδραση στην αν μη τι άλλο προκλητική μεταφορά και της Νοσηλευτικής και του ΤΕΙ από την Σπάρτη στην Τρίπολη.

Η Λακωνική πολιτεία δεν δικαιολογείται να αιφνιδιάζεται από τη στιγμή που τα δημοσιεύματα του notospress.gr αλλά και άρθρα έγκριτων αρθρογράφων εδώ και μήνες προειδοποιήσουν για την απώλεια των Σχολών.

Σύμφωνα με το πόρισμα που διαμορφώνει τον νέο Πανεπιστημιακό χάρτη της Πελοποννήσου ιδρύεται Πολυτεχνική Σχολή στην Τρίπολη και τα Τμήματα αυξάνονται από 15 σε 22. Παρ’ όλα αυτά η Λακωνία και η Σπάρτη χάνουν την Νοσηλευτική Σχολή και το ΤΕΙ και αντ’ αυτού παίρνουν την Σχολή Φυσικοθεραπείας.
Το νέο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου θα έχει έδρα την Τρίπολη και τα Τμήματα των Σχολών του θα λειτουργούν σε 5 πόλεις. Από αυτά 9 στην Καλαμάτα, 7 στην Τρίπολη και από 2 σε Κόρινθο, Ναύπλιο και Σπάρτη.
Έτσι η μόνη πόλη που έσπευσε να δωρίσει κτίρια και σύγχρονες υποδομές όπως και γη, για την δημιουργία ΑΕΙ και ΤΕΙ, η Σπάρτη, βρίσκεται απόλυτα παραγκωνισμένη και προκλητικά αποδεκατισμένη.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Διοικητήριο με πρωτοβουλία της Αντιπεριφερειάρχου Λακωνίας κ. Τζανετέα παρέστησαν ο Μητροπολίτης κ. Ευστάθιος οι βουλευτές Λακωνίας Δαβάκης και Γρηγοράκος, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου Ηλ. Στρατηγάκος, ο Δήμαρχος Σπάρτης Β. Βαλιώτης, εκπρόσωποι Φορέων, Κομμάτων, Παρατάξεων και Συλλόγων.

Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Τζανετέα τόνισε ότι «όλοι οι Λάκωνες με μία φωνή πρέπει να εμποδίσουμε την μεταφορά των Σχολών» υπογραμμίζοντας ότι είναι ήδη σε συνεχή επικοινωνία με την κ. Μαριέττα Γιαννάκου, τον ευεργέτη Ευστάθιο Βαλιώτη και τους φοιτητές προκειμένου να υπάρχει συντονισμός.
Η κ. Γιαννάκου διαφωνεί απόλυτα με την μεταφορά της Νοσηλευτικής στην Τρίπολη και με την τεκμηρίωση αυτής της ενέργειας και θέτει τον εαυτό της στη διάθεση της Λακωνικής κοινωνίας στη διεκδίκηση των Σχολών.
Ο δωρητής του ΤΕΙ Σπάρτη κ. Ευστάθιος Βαλιώτης εκφράζει την αγωνία και την δυσαρέσκειά του.
Η κ. Τζανετέα τόνισε ότι πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα αναβάθμισης του Νοσοκομείου Σπάρτης ενώ σημείωσε ότι η πλειοψηφία των φοιτητών δεν θέλουν την μεταφορά των σχολών τους στην Τρίπολη.

Ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, λαβών το λόγο, τόνισε λακωνικά ότι «αν δεν προσέξουμε κανείς δεν θα μας δικαιολογήσει» . Συνέστησε να μην αναλωθούμε στην αναζήτηση των υπευθύνων για την αλλαγή πορείας των ΑΕΙ ΤΕΙ στην Πελοπόννησο. «Ο υπουργός σχηματίζει γνώμη ανάλογα με τις εισηγήσεις που του κάνουν» ανέφερε με νόημα και πρότεινε να αναζητηθούν αυτοί που κάνουν τις εισηγήσεις για μεταφορά των Σχολών από την Σπάρτη στην Τρίπολη. «Αν κάποιοι για να εξυπηρετήσουν τον εαυτό τους θυσιάζουν τον τόπο μας θα τους εντοπίσουμε αλλά δεν σταθούμε αντίπαλοί τους αλλά σύμβουλοί τους για να ανατραπεί η κατάταση» υπογράμμισε και θύμισε ότι δεν πρέπει να απαξιωθεί η συμβολή των ευεργετών Λακώνων στα ΑΕΙ – ΤΕΙ, όπως είναι ο Ευστάθιος Βαλιώτης.

Η σύσκεψη είναι σε εξέλιξη. Τα συμπεράσματά της σε νεώτερο δημοσίευμα.