Με τη συγκοµιδή να βρίσκεται στο απόγειό της στις περισσότερες περιοχές της χώρας, οι ποιότητες δείχνουν σηµάδια βελτίωσης, ενώ ο καιρός των τελευταίων ηµερών φαίνεται πως δρόσισε και αναζωογόνησε τόσο τους ελαιώνες όσο και τους παραγωγούς.

Την ίδια στιγµή, η ευρωπαϊκή αγορά φαίνεται να κάνει υποµονή για την οψιµότερη σε σχέση µε τις προηγούµενες χρονιές ισπανική παραγωγή, µε τα αποθέµατα πάντως της Ιβηρικής να έχουν απογειωθεί στα 3 ευρώ το κιλό το τελευταίο διάστηµα, γεγονός που µαρτυρά την έλλειψη καλού ελαιολάδου.

Οι εγχώριες βιοµηχανίες αναζητούν και αυτές περσινά ποιοτικά ελαιόλαδα, σύµφωνα µε πληροφορίες, είτε για να καλύψουν κάποια συµβόλαια που εκκρεµούν, είτε για να τα αναµείξουν µε φετινά «πιο βαριά» ελαιόλαδα. Σε ό,τι αφορά τις τιµές, αυτές παραµένουν σταθερές τις τελευταίες εβδοµάδες, ενώ διαπιστώνεται πως εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, µε ελαφρώς µεγαλύτερη οξύτητα, για τα οποία δεν εκδηλώθηκε κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια της «φρενίτιδας» των τριών και τεσσάρων γραµµών, όταν έσταξαν τα πρώτα ελαιόλαδα της χρονιάς, εµφανίζουν κάποιο ενδιαφέρον. Στην Ερµιονίδα, λόγου χάρη, τα πιο βαριά έξτρα παρθένα, κινούνται αυτό το διάστηµα µε τιµές ανάµεσα στα 3,20 µε 3,40 ευρώ το κιλό, την ώρα που τα ακόµα πιο ποιοτικά «κλείνονται» στα 3,80 ευρώ.

Στη Λακωνία, η συγκοµιδή βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, όπως ενηµερώνει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας Νίκος Προκοβάκης, αναφέροντας µάλιστα πως «προς το παρόν ακούω τον κόσµο ικανοποιηµένο από τις αποδόσεις, αν και ακόµα δεν έχουµε φτιάξει τις ποιότητες που πρέπει. ∆εν είναι κακές, αλλά δεν είναι και οι περσινές, ακόµα», µε τις πράξεις να κυµαίνονται στην ευρύτερη περιοχή από τα 3,80 µέχρι τα 4,10 ευρώ το κιλό.

Στους Αγίους Αποστόλους, όπου γίνονται και οι πράξεις των 4,10 ευρώ το κιλό, η συγκοµιδή σχεδόν τελείωσε, µε «όλο το ελαιόλαδο πουληµένο», σύµφωνα µε τον πρόεδρο του εκεί αγροτικού συνεταιρισµού Παναγιώτη Μπατσάκη, ο οποίος σηµειώνει πως αν και υπάρχει µια παύση στη ζήτηση στις γειτονικές περιοχές, «αυτό θα είναι προσωρινό». «Οι Ιταλοί είναι κουµπωµένοι, έχουν ανάγκες αλλά κρατάνε ακόµα γιατί περιµένουν την παραγωγή στην Ισπανία. Αν ανεβάσουν οι Ισπανοί τις τιµές, θα ανεβούν και εδώ», αναφέρει σχετικά ο διευθυντής του ΑΣ Μολάων-Πακίων Παναγιώτης Ντανάκας.

Πηγή: agronews.gr