ΛΑΚΩΝΙΑ. H Νέα Δημοκρατία στη Λακωνία ταλανίζεται από εμφύλιο, αφού οι εκλογές για την ΝΟΔΕ και τις Τοπικές Οργανώσεις ήταν μια αποκαλυπτική διαδικασία του προβλήματος συνοχής που υπάρχει στο κόμμα.
Ακόμα και η κάθοδος του Παναγιώτη Νίκα στην Περιφέρεια δεν φαίνεται ικανή να συσπειρώσει τις δυνάμεις του κόμματος.
Όλα αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα γνωρίζει και τα παρακολουθεί, κατατάσσοντας την Λακωνία σε ένα χώρο ιδιάζοντα αφού μπορεί να δίνει υψηλό ποσοστό στο κόμμα αλλά όχι πλέον δύο έδρες και δυστυχώς πολλά προβλήματα.
Απ’ ότι φαίνεται έχει βρει τον τρόπο έτσι ώστε στις Εθνικές εκλογές όχι μόνον να συσπειρώσει τις δυνάμεις αλλά και να φέρει στο ψηφοδέλτιο του κόμματος και νέους ψηφοφόρους.
Δύο υποψηφιότητες, που σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, φέρουν την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι αυτή του ιατρού Νεοκλή Κρητικού και αυτή της αντιδημάρχου Αθηναίων Εύας Κοντοσταθάκου.

Με ποια κριτήρια αναρωτιούνται, κάποιοι Νεοδημοκράτες, κατέληξε στα δύο αυτά πρόσωπα;

Είναι γνωστό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί συνειδητά και όχι συγκυριακά άνοιγμα στον χώρο του Κέντρου. Επιδιώκει να δημιουργήσει μια μάχιμη ομάδα στελεχών νέων που να προσιδιάζουν στο προφίλ του ιδίου και να αποτελούν ένα ασφαλές δυναμικό για να προχωρήσει και στις αλλαγές που σχεδιάζει στο κόμμα αλλά και στην χώρα.

Από την άλλη έχοντας μπροστά του τον χάρτη της Λακωνίας διαπιστώνει ποια είναι τα αδύναμα σημεία, όπου τα στελέχη του κόμματος διαχρονικά δεν μπορούν να διεισδύσουν αφήνοντας μάλιστα χώρο στο Κιν.Αλ. ακόμα και στον Σύριζα.

Αν τελικά στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας δούμε τα ονόματα «Νεοκλής Κρητικός» και «Εύα Κοντοσταθάκου» τότε θα έχουμε περάσει στη νέα εποχή της Νέας Δημοκρατίας στη Λακωνία.
Οι συγκεκριμένες επιλογές δεν είναι διόλου ριψοκίνδυνες, όπως εικάζουν κάποια παροπλισμένα στελέχη, για τους εξής απλούς λόγους:
Το «κλασικό» κοινό της Νέας Δημοκρατίας βρίσκει έκφραση κυρίως στον Θανάση Δαβάκη. Δεν προβληματίζεται από τους προοδευτικούς Κρητικό και Κοντοσταθάκου. Το αντίθετο μάλιστα.
Η πρώην βουλευτής Φεβρωνία Πατριανάκου υποχρεούται να κάνει ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια για να επικρατήσει ανάμεσα σε αξιόμαχους συνυποψήφιους και απ’ ότι φαίνεται έχει επιλέξει και το στρατηγικό πεδίο που θα δώσει την δική της μάχη.
Ο Νεοκλής Κρητικός αντλεί δύναμη από άδηλους κομματικά χώρους και ψηφοφόρους που εν τω μεταξύ αναφέρονται σε όλο το ιδεολογικοπολιτικό φάσμα. Νέος, επιστήμονας, αγαπητός, ενεργός.
Η Εύα Κοντοσταθάκου έρχεται να επιβεβαιώσει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στήνει κατά το δοκούν το ψηφοδέλτιο σε κάθε Περιφέρεια έχοντας συνδυάσει πολλά δεδομένα και όχι μόνον αυτά που αφήνουν να φανούν οι κομματικές παρωπίδες στη Λακωνία. Με ψυχραιμία και φρεσκάδα θα αξιοποιήσει την διείσδυσή της τόσο στην περιοχή της Επιδαύρου Λιμηράς όσο και στον ευρύτερο χώρο του ΠαΣοΚ / Κιν. Αλ.

Στην ουσία η Νέα Δημοκρατία κάνει μια στροφή προς το κέντρο, ακόμα και πέρα από αυτό, με σκοπό να αφήσει απ’ έξω σημερινούς βουλευτές άλλων κομμάτων και κρατώντας ένα πολύ υψηλό ποσοστό στη Λακωνία.
Αν μάλιστα, σε αντίστιξη, ο 5ος υποψήφιος είναι πρόσωπο που μπορεί να εκφράσει την δεξιά και συντηρητική μερίδα ψηφοφόρων και μάλιστα σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, τότε ο Μητσοτάκης θα πετύχει έναν μικρό θρίαμβο στη Λακωνία. Eίναι λοιπόν φυσικό να ανεβαίνει ο πυρετός τόσο στη ΝΔ όσο και στους όμορους χώρους της.
Σε ότι αφορά τα δύο πρόσωπα, Κοντοσταθάκου και Κρητικό, που φέρονται ότι είναι προσωπικές επιλογές του, φαίνονται στοιχημένα στις γραμμές του κόμματος και κυρίως του προέδρου και έτοιμα για έναν αγώνα αισθητά διαφορετικό από αυτόν που έχουμε δει μέχρι σήμερα στη Νέα Δημοκρατία της Λακωνίας.