Γράφει ο Θέμης Πατσιλίβας*

Προς τον Λάκωνα υπουργό Σταύρο Αραχωβίτη

Πατριώτη, φίλε και συναγωνιστή χαίρε. Η συνεχιζόμενη διαρροή πληροφοριών, περί μετακίνησης της Πανεπιστημιακής σχολής της Νοσηλευτικής, από την πόλη μας Σπάρτη, στην Τρίπολη, με το αιτιολογικό της πλημμελούς οργάνωσης των κλινικών του Νοσοκομείου Σπάρτης που οδηγεί τους προσερχόμενους σ’ αυτό φοιτητές σε ελλιπή κλινική εκπαίδευση με βρίσκει σοβαρά ενοχλημένο για τους εξής λόγους.

• Η ανεπάρκεια της κλινικής εκπαίδευσης διεγνώσθη το 2018;
• Η απόφαση της από 10/ετίας κεντρικής εξουσίας για εξακτίνωση των σχολών της 3/βάθμιας εκπαίδευσης πάρθηκε άκριτα και χωρίς μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας;
• Η λειτουργία των σχολών αυτών, εκτός απ’ τον καθαρώς εκπαιδευτικό και μαθησιακό στόχο, δεν στοχεύει στον τοπικό κοινωνικό μετασχηματισμό, στη μετάγγιση πολύ - πολιτισμικών ιδεών και δράσεων, στον εμπλουτισμό της κοινωνικής διαστρωμάτωσης, στην ισορροπία της κοινωνικής συνοχής, στη στήριξη της τοπικής οικονομίας και στην εν γένει προαγωγή της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της ακριτικής μας περιοχής;

Επειδή διαθέτω την προσωπική πείρα, βεβαιώνω πως η γνώση, η δεξιότητα, η αξιοσύνη, η επάρκεια, αποκτώνται από την απεριόριστη αγάπη της θεωρητικής μελέτης πάνω στον έντυπο, ηλεκτρονικό και προφορικό από έδρας λόγο των δασκάλων και πάνω στη διαχείριση των ασθενών με φιλότιμους κλινικούς δασκάλους.

Η επαρκής κλινική εμπειρία δεν επαίρνετο, ούτε θα παρθεί (είτε στο νοσοκομείο Σπάρτης, είτε σε νοσοκομείο Αθηνών), από ολιγόχρονη και «ανεύθυνη» παρουσία των φοιτητών στην κλινική πράξη.

Όποιος θέλει ν’ αποκτήσει ικανή εμπειρία στην κλινική πράξη, πρέπει να θητεύσει επί πολλά συνεχόμενα εικοσιτετράωρα κοντά σε μαχόμενους κλινικούς δασκάλους, μετά την απόκτηση του πτυχίου.

Η «Τουριστική» βόλτα των ολιγόχρονων φοιτητικών υποχρεώσεων, δεν προσέδωσε ούτε πρόκειται να προσδώσει τιμές επιστημονικής ολοκλήρωσης. Άλλωστε, οι κλινικές του Νοσοκομείου Σπάρτης, δίνουν επί πολλά έτη εκπαίδευση ιατρικών ειδικοτήτων, με άριστα αποτελέσματα και δείχνουν αδυναμία εκπαίδευσης των φοιτητών της Νοσηλευτικής;

Που οφείλεται το όψιμο ενδιαφέρον των ολίγων πρωταγωνιστών αυτού του εν δυνάμει εγκλήματος για την πόλη της Σπάρτης;

Υπουργέ και πατριώτη Αραχωβίτη Σταύρο, επειδή το τρένο δεν έφτασε ποτέ στην Σπάρτη, το αεροπλάνο το ίδιο και μας έμεινε το «πλην Λακεδαιμονίων», επειδή πάνω από κάθε επιτροπή μελέτης, υπάρχει η πολιτιστική, νομοθετική και εκτελεστική εξουσία, επειδή η απόφαση της Λάκαινας υπουργού Παιδείας ήταν δίκαιη και ωφέλιμη για την Σπάρτη για τους λόγους που εξετέθησαν πιο πάνω.

Ζητώ την άμεση και αποτελεσματική παρέμβασή σου στον υπουργό και πρωθυπουργό, για να ματαιώσουν την εγκληματική αυτή ενέργεια που κυοφορείται.
Σε αντίθετη περίπτωση, εάν δεν διαψευσθεί η έρπουσα ύπουλη πληροφορία, με αναμφισβήτητη δήλωση του υπουργού παιδείας ή του πρωθυπουργού, εμείς που εστηρίξαμε και συνεχίζουμε να στηρίζουμε την παρουσία σας στην κυβέρνηση, θα σας καταγγείλουμε απερίφραστα, πως προδώσατε τις τελευταίες μας προσδοκίες. Η βελτίωση της λειτουργίας του Νοσοκομείου πρέπει να είναι το ζητούμενο για νοσηλευτικούς και εκπαιδευτικούς λόγους.
Οι Σπαρτιάτες, δεν θα σταυρώσουμε τα χέρια. Οι συλλογικοί φορείς το ίδιο.

Από τη θέση του δημοτικού συμβούλου με τους συναδέλφους μου, θα σας επιφυλάξουμε δυσάρεστες εκπλήξεις.

Με πολύ οργή και πόνο

*Δημοτικός Σύμβουλος Σπάρτης