ΣΠΑΡΤΗ. Το Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018, στις 11:00 π.μ., οι μαθητές και οι μαθήτριες του Στ1 τμήματος του 5ου 12/θ Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης, απόφοιτοι του 2017-2018, βραβεύτηκαν στην κατάμεστη αίθουσα του Αμφιθεάτρου του Μουσείου της Ακροπόλεως για τη συμμετοχή τους στον 5ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό που διοργάνωσε το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού (Ε.ΚΕ.ΔΙ.Σ.Υ.) και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με θέμα: «Οι εικόνες των σχολικών βιβλίων πηγή έμπνευσης και καλλιτεχνικής δημιουργίας».

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου δημιούργησαν εικαστικά σχέδια εμπνευσμένα από τον μαγευτικό κόσμο των εικόνων των σχολικών εγχειριδίων τα οποία και συνέθεσαν σε μια αφηγηματική φωτο-ιστορία για τη διαφορετικότητα, με τη βοήθεια της εκπαιδευτικού εικαστικών του σχολείου, κ. Αθηνάς Αγοργιανίτη.
Τα έργα κρίθηκαν και αξιολογήθηκαν από ειδική επιτροπή εκπαιδευτικών, ειδικών επιστημόνων και καλλιτεχνών, στην οποία τιμητικά συμμετείχαν και ο μουσικοσυνθέτης Σταμάτης Κραουνάκης, καθώς και οι συγγραφείς παιδικών βιβλίων Αγγελική Βαρελά και Μάνος Κοντολέων.

Τα βραβεία απένειμαν – μεταξύ άλλων - η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ολυμπία Τελιγιορίδου, η εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Έφη Γεωργοπούλου, ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Βουλευτής Επικρατείας, Θεόδωρος Φορτσάκης, η εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του Κ.Κ.Ε., Κυριακή Καμαρινού, ο Βουλευτής Αττικής του Ποταμιού, Τάκης Μαυρωτάς, η Ολυμπιονίκης, Δήμητρα Κοροκίδα και ο Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου.

Από τη σχολική κοινότητα του 5ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης παρευρέθηκαν στην εκδήλωση οι βραβευθέντες μαθητές και μαθήτριες, οι γονείς τους, η εκπαιδευτικός εικαστικών, κ. Αθηνά Αγοργιανίτη, καθώς και ο Διευθυντής του Σχολείου, κ. Φώτης Πολίτης, ο οποίος στον χαιρετισμό του, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές γι’ αυτή τη βράβευση Αριστείας υπό το φως της Ακροπόλεως, όπως χαρακτηριστικά είπε, συνεχάρη τους μαθητές και την εκπαιδευτικό και ευχήθηκε στα παιδιά να τους ακολουθεί δια βίου η ομηρική αρχή και αξία: «Αιέν Αριστεύειν», μια αθάνατη ομηρική κληρονομιά που καθοδήγησε γενεές Ελλήνων που δεν αρκέστηκαν στο εύκολο, αλλά αναζήτησαν το αξιότερο, γι’ αυτό και ξεχώρισαν με έργα θαυμαστά και πολύτιμα στις κορυφές του πνεύματος και του ήθους.

Τέλος, συνέντευξη προς την παρουσιάστρια της τηλεόρασης της ΕΡΤ, κ. Σόνια Φίλη, σχετικά με το περιεχόμενο του έργου των μαθητών, παραχώρησε η μαθήτρια Κλεοπάτρα Παναγοπούλου.