ΜΑΝΗ. Αθωώθηκε σε δεύτερο βαθμό κατηγορούμενος για ληστεία σε βάρος ηλικιωμένης, η οποία υπό το φόβο κλοπής κυκλοφορούσε στη Λακωνία έχοντας στην τσάντα της κοσμήματα επώνυμου οίκου μεγάλης αξίας.

Το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας τον είχε κρίνει ένοχο και του είχε επιβάλει κάθειρξη 7 ετών. Χθες, όμως, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας διατήρησε αμφιβολίες για την ενοχή του και τον αθώωσε.

Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο δικαστήριο κατηγορούμενοι ήταν, επίσης, έξι κάτοικοι της περιοχής για άμεση συνέργεια στη ληστεία και ηθική αυτουργία, όμως το δικαστήριο τους είχε κρίνει αθώους.

Τσάντα θησαυροφυλάκιο
Το περιστατικό συνέβη στις 18 Μαρτίου 2013 λίγο πριν από τις 2.00 τα ξημερώματα στην Κοίτα της Ανατολικής Μάνης, όταν η ηλικιωμένη επέστρεφε πεζή με το σύζυγό της από κοινωνική εκδήλωση.

Σύμφωνα με την κατηγορία, ο δράστης τής άρπαξε την τσάντα βίαια από το δεξί χέρι, χωρίς να προλάβει να δει το πρόσωπό του, την πέταξε στο έδαφος και τράπηκε σε φυγή. Ούτε ο σύζυγος πρόλαβε να δει τα χαρακτηριστικά του δράστη, καθώς προπορευόταν όταν συνέβη το περιστατικό.

Μέσα στην τσάντα η γυναίκα δήλωσε πως είχε:
-Ένα κολιέ από ατόφιο χρυσό 22 καρατίων, αξίας 40.000 ευρώ
-Ένα χρυσό βραχιόλι, 22 καρατίων, αξίας 20.000 ευρώ
-Ένα γυναικείο χρυσό δαχτυλίδι, 22 καρατίων, αξίας 5.000 ευρώ
-Χρυσά μανικετόκουμπα, αξίας 7.000 ευρώ
-Χρυσό ανδρικό δαχτυλίδι, αξίας 5.000 ευρώ
-Ανδρική βέρα 22 καρατίων, αξίας 2.000 ευρώ.

Αμφιβολίες
Όλα ήταν από γνωστό οίκο κοσμημάτων, ενώ δήλωσε επίσης πως η δερμάτινη τσάντα που της άρπαξε ήταν αξίας 900 ευρώ και είχε ακόμα μέσα ένα δερμάτινο πορτοφόλι με 500 ευρώ, μια χρυσή λίρα Αγγλίας παλιάς κοπής, αξίας 500 ευρώ, διάφορα αντικείμενα αξίας 500 ευρώ, τρία βιβλιάρια καταθέσεων με περίπου 43.000 ευρώ και ένα φάκελο με 3.000 ευρώ. Τα κλοπιμαία ποτέ δε βρέθηκαν, ενώ σύμφωνα και με την κατάθεση του συζύγου της, ο κατηγορούμενος ήταν ο φυσικός αυτουργός, ενώ ακόμα και χθες στην κατάθεσή του ονόμαζε ως ηθικούς αυτουργούς κάποιους από τους κατοίκους που αθωώθηκαν στο πρώτο δικαστήριο.
Επίσης, χθες ο σύζυγος του θύματος κατέθεσε πως εκείνο το βράδυ την ώρα που απομακρυνόταν ο δράστης με την τσάντα της γυναίκας τού αναγνώρισε τον κατηγορούμενο.
Στην απολογία του ο κατηγορούμενος, όπως και πρωτόδικα, αρνήθηκε κάθε ανάμειξη με τη ληστεία.
Η εισαγγελέας στην αγόρευσή της πρότεινε την αθώωση του κατηγορουμένου. Παρατήρησε δε ότι το θύμα και ο σύζυγός της αρχικά είχαν δώσει περιγραφή δράστη που δεν ταιριάζει με του κατηγορουμένου, ενώ είχαν καταθέσει μήνυση κατ’ αγνώστου. Εν συνεχεία, δήλωσαν ότι αναγνωρίζουν το συγκεκριμένο κατηγορούμενο.

Πηγή tharrosnews.gr