ΣΠΑΡΤΗ. Πριν περάσει κανείς στον εντοπισμό των σφαλμάτων του Δημάρχου Βαλιώτη θα πρέπει να γίνει σαφές ότι στα κοινά και στον Δημόσιο βίο δεν ισχύει το απαλλακτικό «όποιος δεν κάνει τίποτα δεν κάνει λάθη».

Εξελέγη γιατί δεσμεύτηκε σε συγκεκριμένα πράγματα δικής του επιλογής, γιατί συνεργάστηκε με πρόσωπα και δυνάμεις και γιατί επικαλέστηκε την μακρόχρονη εμπειρία του.
Σήμερα δεν μπορεί λοιπόν να μην τηρεί τις δεσμεύσεις για τις οποίες τον ψήφισαν οι πολίτες, να μην συνεργάζεται και να κάνει σφάλματα που δεν επιτρέπει η μεγάλη εμπειρία του.

Ένα από τα βασικά σφάλματα του δήμαρχου της Σπάρτης Βαγγέλη Βαλιώτη ήταν η προχθεσινή συγκέντρωση των εκλεγμένων της Παράταξής του για να αποφασίσουν για το μέλλον της ενόψει των εκλογών του Μαϊου 2019. Που ήταν άραγε οι υποψήφιοι που δεν κατάφεραν να εκλεγούν αλλά «κουβάλησαν» ψήφους και ιδέες στην Παράταξη; Η γνώμη τους δεν μετράει..;

Σε μια κρίσιμη καμπή όπως αυτή που βρίσκεται σήμερα, ο υστερών σε πολλά, Δήμος της Σπάρτης, θα έπρεπε να προηγηθεί ο απολογισμός έργου της Παράταξης Βαλιώτη απ’ όπου θα προέκυπτε και το αν έχει δικαίωμα να προχωρήσει και στις επόμενες εκλογές. Απ’ ότι βλέπουμε προηγείται η νομή εξουσίας και η τακτική διατήρησης σε αυτήν. Άλλα όμως έλεγαν προεκλογικά τα ίδια πρόσωπα. Πρώτα ο δήμος και μετά οι καρέκλες…

Δεν είναι ούτε ένας, ούτε δύο οι συνεργάτες του Βαγγέλη Βαλιώτη που ομολογούν ότι «δεν κάναμε σχεδόν τίποτα, δεν έχουμε να δείξουμε έργο… Ντρεπόμαστε τους δημότες και δεν έχουμε τι να πούμε όταν μας ρωτούν…»

Βασικό σφάλμα στρατηγικής του Βαγγέλη Βαλιώτη ο συγκεντρωτισμός που εκτός από καταστροφικός για τον ίδιο είναι και ύποπτος αφού ενώ δεν τον οδηγεί σε επιτυχίες επιμένει να τον επιβάλει…

Σφάλμα ολκής επίσης η «ακύρωση» στελεχών του που είχαν όρεξη για δουλειά όπως π.χ. οι Τσαγκαρούλης, Βουνάσης, Μεντή, Τσίπουρας κ.α. που τους «αποκεφάλισε» χωρίς να έχουν δώσει αφορμή…

Όλοι θυμούνται την υπερβολή Βαλιώτη σύμφωνα με την οποία ο Μανούσος Μανουσάκης επειδή είχε «όνομα» έπρεπε όλοι να τον ανεχθούν απόντα και τιρβάζοντα. Δεν αποκλείεται, υποθέτουν, να τον παρουσιάσει και πάλι ως υποψήφιο… εξ ουρανού.

Σφάλμα που ήδη του έχει στοιχίσει, γιατί αφορά την αξιοπιστία του, ήταν η μισθοδοσία των προέδρων και των αντιδημάρχων. Προεκλογικά ο Βαγγέλης Βαλιώτης δήλωνε ανά τα ΜΜΕ και ανά τις πλατείες ότι στην δική του Παράταξη δεν θα αμείβονται οι αντιδήμαρχοι και οι Πρόεδροι Νομικών Προσώπων. Αυτό δεν το τήρησε και μάλιστα αδίκησε εκείνους που είχαν πιστέψει στα λόγια του και δεν πήραν μισθό τους πρώτους μήνες έναντι των άλλων που χωρίς κανένα πρόβλημα απολαμβάνουν τους μισθούς χωρίς τύψεις… Δεν είναι κακό να πληρώνεται ο αιρετός που εργάζεται και πασχίζει. Γι’ αυτό άλλωστε προβλέπεται μισθός από τον Νομοθέτη. «Τζάμπα μάγκας» όμως προεκλογικά να υπόσχεσαι με «πιασάρικες» ατάκες δεν είναι έντιμο έναντι των πολιτών…κι έναντι των αντιπάλων του.

Ο Βαγγέλης Βαλιώτης που φρόντισε προεκλογικά να συμφιλιώνει και να συνδυάζει τις αντίθετες απόψεις με το που εξελέγη άφησε την «αριστερά» να κτυπά δημόσια τη «δεξιά» και αντίστροφα, αδιαφορώντας για το κύρος και την αξιοπιστία του Συμβουλίου αλλά και για τις δεσμεύσεις που έτσι και αλλιώς προκύπτουν για έναν επικεφαλής έναντι των συνεργατών του είτε ανήκουν δεξιά, είτε αριστερά.

Απέτυχε στη διαχείριση των απορριμμάτων παρόλο που έφερε μέσα στο Συμβούλιο προτάσεις που αμφισβητήθηκαν από την αντιπολίτευση για την νομιμότητα και την «ηθική» τους.

Διαβάζοντας τα εκλογικά αποτελέσματα ο κάθε ένας και πολύ δεν μάλλον ο σημερινός δήμαρχος, μπορεί να καταλάβει σε ποιόν οφείλεται η μη εκλογή Αργειτάκου από την πρώτη Κυριακή και (έτσι) η εκλογή Βαλιώτη την δεύτερη. Αντί λοιπόν να τιμήσει την πολιτική συμφωνία – σύγκλιση που του χάρισε την Δημαρχία ξεγέλασε με τακτική διολίσθησης τους συνομιλητές του και με χαρακτηριστική πολιτική ασυνέπεια και προσωπική αχαριστία τους υπονόμευσε.

Μέγιστο σφάλμα που ιστορικά καταγράφεται: αποθάρρυνε, απογοήτευσε και εμμέσως (για το αμέσως δεν θα μπορούσαν εκ των πραγμάτων να υπάρχουν στοιχεία) απαγόρευσε στους εκλεγμένους συνεργάτες του να εκφέρουν γνώμη και ιδιαίτερα διάφορη γνώμη στο Συμβούλιο, το οποίο πλέον θα μείνει στην ιστορία ως «το Συμβούλιο των μουγγών», σε ότι αφορά την πλειοψηφία.

Είναι πολλά τα σφάλματα που έχουν να κάνουν με τη Δημαρχία Βαλιώτη. Τα πιο πάνω είναι απλά και μόνο μια γρήγορη σταχυολόγηση.

Είναι πολλά. Άλλα αφορούν το πολιτικό πρόσωπο και άλλα τον θεσμό του Δημάρχου. Άλλα έχουν να κάνουν με τη αδυναμία της Παράταξής του και άλλα με την βούλησή του. Μάλιστα κάποια, παράπονα, άπτονται και της λειτουργίας του γραφείου Δημάρχου. Ωστόσο, όπως δείχνουν τα πράγματα αυτά, αλλά και όλα όσα αφορούν στη λειτουργία του Δήμου αλλά και των Νομικών Προσώπων θα τα μάθουμε με λεπτομέρειες, το επόμενο διάστημα, από τους ίδιους τους συνεργάτες του που είτε παραιτήθηκαν είτε τους απομάκρυνε με τον τρόπο του είτε ανήκουν σε αυτούς που δεν θα συνεχίσουν τη διαδρομή μαζί του.