ΜΟΛΑΟΙ. Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα Erasmus KA1 του Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μολάων με θέμα «Κάστρο: Ο τόπος το ορίζει και ο άνθρωπος το χτίζει», το οποίο πραγματοποιήθηκε από την Κυριακή 4 έως τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018 στην Μπολόνια της Ιταλίας.

Το ΚΠΕ Μολάων εδώ και 10 χρόνια συντονίζει το Εθνικό Θεματικό Δίκτυο με θέμα τα Κάστρα. Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος από τη σχολική κοινότητα το Δίκτυο αυτό έγινε Ευρωπαϊκό με έγκριση του Υπουργείου Παιδείας ώστε οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί να έχουν συνεργασία και με άλλα σχολεία της Ευρώπης που υλοποιούν αντίστοιχα προγράμματα.

Στην ομάδα που επιμορφώθηκε συμμετείχαν μέλη της συντονιστικής και παιδαγωγικής επιτροπής του ευρωπαϊκού θεαματικού δικτύου: τα Κάστρα. Τον σχεδιασμό του σεμιναρίου είχε αναλάβει η εταιρεία euromobilita, στη βάση των αξόνων και των προτεραιοτήτων που είχαν τεθεί από τους διοργανωτές.

Κύριος σκοπός της επιμόρφωσης ήταν η εμβάθυνση στο πεδίο της αειφόρου διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς και δη των Κάστρων και των Καστροπολιτειών, μέσα από τη γνωριμία με καλές πρακτικές. Εξίσου, περαιτέρω επιδίωξη της επιμόρφωσης ήταν, η μέσα από την επαφή με ποικίλους φορείς, δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, δημιουργία ενός δικτύου σχέσεων και εν δυνάμει συνεργασιών για μελλοντικές δράσεις. Σκοπός ενός τέτοιου δικτύου θα είναι η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών αλλά και ο αμοιβαίος εμπλουτισμός των γνώσεων των εμπλεκομένων σχετικά με την ανάδειξη, αειφόρο διαχείριση, βιώσιμη ανάπτυξη και παιδαγωγική αξιοποίηση του πολιτιστικού κεφαλαίου των Κάστρων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις συναντήσεις με τους υπεύθυνους του Ιnstituto italiano dei castelli, με το δήμαρχο της Brisighella μέλος του δικτύου Borghi piu belli d’ Italia, με τη Δήμαρχο της Grizzana Morandi η οποία με τους φορείς της πόλης της διαχειρίζονται βιώσιμα τη Roccetta Mattei, με τον υπεύθυνο του δικτύου Castelli del Ducato Di Parma Κόμη Orazio Zanardi Landi οι οποίοι μας παρουσίασαν καλές πρακτικές διαχείρισης Κάστρων και Καστροπολιτειών στην περιοχή τους και πως αυτά τα μνημεία εντάσσονται στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Με το πέρας του προγράμματος ακολούθησε από τους συμμετέχοντες απολογισμός και αξιολόγησή του, των οποίων το πρόσημο υπήρξε καθολικά θετικό.

Το ΚΠΕ Μολάων και ο υπεύθυνος του ΚΠΕ Νικόλαος Παπαδάκης ευχαριστούν την Περιφερειακή Εκπαίδευση Πελ/νήσου για την αρωγή της σε όλη τη δράση της κινητικότητας καθώς και τους συναδέλφους της Παιδαγωγικής Ομάδας και της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου που συμμετείχαν και βοήθησαν για την επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της δράσης.