Γράφει ο Γεώργιος Αλατσάς*

Επέλεξα αυτή τη χρονική στιγμή που είναι μετά τη σύγκληση της ιεραρχίας για να πω την άποψή μου σχετικά με το θέμα που αναφέρω στον τίτλο του άρθρου μου.

Αιφνιδιαστικά έγινε μία συνάντηση και ένα ανακοινωθέν του αρχιεπισκόπου της Ελλάδος με τον πρωθυπουργό, όπου ομολόγησαν ότι για το θέμα που συζήτησαν μιλάνε επί χρόνια.
Κομβικό σημείο η μισθοδοσία των ιερέων. Στα τα 15 σημεία της συμφωνίας αναφέρεται πως θα φύγουν από τον άμεσο κρατικό προϋπολογισμό ως κρατική μισθοδοσία και θα δίνεται το ποσό ως επιχορήγηση. Καταρχήν να πούμε ότι η ιεραρχία που συγκλήθηκε 16 Νοεμβρίου αποφάσισε να εμμείνουν στο υπάρχον καθεστώς μισθοδοσίας οι ιερείς. Στον επίλογο του σχεδίου συμφωνίας και συγκεκριμένα στο 15ο σημείο συμφωνούν Ιερώνυμος και Τσίπρας ότι αυτά ισχύουν οταν ικανοποιούνται και οι 15 όροι συνολικά ,δηλαδή ταυτόχρονα. Με λίγα λόγια,το σχέδιο συμφωνίας πάει στα σκουπίδια εφόσον η ιεραρχία αποφάσισε να μην αλλάξει ο τρόπος μισθοδοσίας των κληρικών. Άρα αφού δεν ισχύει ένα από τα 15 σημεία δεν ισχύει όλη συμφωνία.

Θα αναφερθώ σε μερικά σημεία στο σχέδιο συμφωνίας και όχι σε όλα αναλυτικά για να μη γίνει το άρθρο βαρετό για να σας αποδείξω ότι είναι και άδικο.
Στο τέταρτο σημείο της συμφωνίας μιλάει πως θα καταβάλλεται με μορφή επιχορήγησης το ποσό μισθοδοσίας των εν ενεργεία κληρικών. Δηλαδή οι συνταξιούχοι θα ζουν με αέρα κοπανιστό; Δεν είναι αδικία;
Εκτός όμως από άδικο είναι και αόριστο. Στο έβδομο σημείο της συμφωνίας λέει πώς διασφαλίζεται ο σημερινός αριθμός των οργανικών θέσεων όσων υπηρετούν στην εκκλησία δηλαδή, κληρικοί και λαϊκοί. Εγώ καταλαβαίνω ότι διασφαλίζεται μια για πάντα ο σημερινός αριθμός αυτών των θέσεων,δηλαδή ότι το κράτος μια για πάντα είτε οι ιερείς είναι πολύ περισσότεροι από τους 10.000 που είναι σήμερα είτε πολύ λιγότεροι θα πληρώνει για 10.000. Ένας φίλος μου που το κουβεντιάσαμε καταλάβαινε ότι αυτό είναι ο μέγιστος αριθμός ατόμων που θα πληρώνει το κράτος. Δηλαδή αν μειωθούν για παράδειγμα σε 8.000 θα πληρώνει για 8.000 και όχι για 10.000 όπως καταλαβαίνω εγώ.Ποιος έχει δίκιο και ποιος έχει άδικο;Όσο και να διαβάσουμε το κείμενο του σχεδίου συμφωνίας άκρη δεν θα βγάλουμε γιατί υπάρχει η δημιουργική ασάφεια όπως έλεγε και ο κύριος Βαρουφάκης.

Εγώ δεν θα μιλήσω μόνο σαν χριστιανός ορθόδοξος αλλά και σαν Έλληνας Πολίτης καθώς έχω αυτές τις δύο ιδιότητες ταυτοχρόνως από βρέφος. Δεν θέλω ούτε η εκκλησία δυνητικά να εκμεταλλεύεται το κράτος αλλά ούτε και το αντίστροφο. Οπότε στο συγκεκριμένο θέμα της μισθοδοσίας όπως παραδέχεται και ο πρωθυπουργός στο κοινό ανακοινωθέν η πολιτεία έχει πάρει περιουσία από την εκκλησία με αντάλλαγμα τη μισθοδοσία των κληρικών και άρα πρέπει να μισθοδοτούνται οι κληρικοί από το κράτος εκτός αν επιστραφεί περιουσία πίσω.Πόσοι; Όσους έχει ανάγκη ο Έλληνας Πολίτης,όπως πρέπει να συμβαίνει και με τους εκπαιδευτικούς και με τους αστυνομικούς και με τους γιατρούς και τους νοσοκόμους.

Ας πούμε κάποιες αλήθειες.
Κυριαρχούσα θρησκεία στην χώρα μας είναι η Ανατολική ορθόδοξη εκκλησία του Χριστού.Πριν λίγα χρόνια που ορκίστηκα στο στρατό από τα 600 άτομα που ορκίστηκαμε μόνο 6 βρεθήκανε αλλόθρησκοι ή άθρησκοι,ποσοστό 1% και έδωσαν πολιτικό όρκο. Καταλαβαίνουμε δηλαδή πόσο συντριπτικό είναι το ποσοστό των χριστιανών ορθοδόξων στη χώρα μας. Για αυτούς δεν πρέπει να προνοεί το κράτος έτσι ώστε να εκπληρώνουν ανεμπόδιστα τα χριστιανικά τους καθήκοντα;Δηλαδή όπως πρέπει ο ασθενής να έχει νοσοκομείο να πάει και ο χριστιανός ορθόδοξος πρέπει να έχει και εκκλησία να λειτουργηθεί. Άρα για το ότι πληρώνουν μόνο τους μισθούς των ιερέων και όχι και όλα τα λειτουργικά των εκκλησιών ,το κράτος θα έπρεπε να είναι ικανοποιημένο.
Στην ερώτηση Γιατί να ξοδεύει χρήματα μόνο για τους χριστιανούς ορθόδοξους η απάντηση είναι απλή. Οι παπάδες σηκώσανε τα καριοφίλια το 21 ,ο ελληνικός πολιτισμός έχει συν δημιουργηθεί με το χριστιανικό πολιτισμό.Επιπλέον αυτή είναι η κυριαρχούσα θρησκεία των Ελλήνων, οπότε για αυτήν πρέπει να μεριμνά το κράτος, χωρίς βέβαια να εμποδίζεται η λατρεία άλλων θρησκειών, το οποίο δεν συμβαίνει άλλωστε. Και εδώ θα αναφερθώ στη θρησκευτική ουδετερότητα η οποία δεν χρειάζεται να θεσμοθετηθεί όπως επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ,καθώς το σύνταγμα πρέπει να εκφράζει τους πολίτες του, που δεν είναι θρησκευτικά ουδέτεροι.

Επειδή όμως το κείμενο έχει γίνει ήδη αρκετά μακρύ δεν αναλύω περισσότερα άλλωστε το πνεύμα που ήθελα να περάσω νομίζω ότι το πέρασα.
Όσοι λέγαμε ότι μετά τις ταυτότητες θα έρθουν οι εικόνες στους δημόσιους χώρους ,η προσευχή στα σχολεία όπου βουλευτές κυβέρνησης έχουν αναφερθεί σε αυτήν για να αφαιρεθεί, η συνταγματική αναθεώρηση για τις σχέσεις εκκλησίας κράτους, μέχρι ακόμα σε πολλά χρόνια αργότερα και η αφαίρεση του Σταυρού από τη σημαία έχουμε πέσει μέσα στις προβλέψεις μας.
Τώρα που βρήκε παπά ο Τσίπρας (δηλαδή τον Ιερώνυμο) θέλει να τα θάψει όλα.
Το ίδιο κάνουν και οι ξένοι στα εθνικά μας θέματα. Τώρα που βρήκανε παπά (τον Τσίπρα δηλαδή) θέλουν να τα θάψουν όλα, όπως λέει και η παροιμία.

*Μαθηματικός

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr