Γράφει η Γιάννα Κατσαγεώργη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την Κυριακή το μεσημέρι της 11ης Νοεμβρίου η ελληνική Ορθόδοξη κοινότητα του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια γιόρτασε τα 91 χρόνια της, από την επίσημη αναγνώρισή της ως κοινότητα στις 7 Νοεμβρίου του 1927, στο «Terrace on the Park», σε μια συγκινητική συνάθροιση των πιστών που τη στηρίζουν και την υπηρετούν από γενιά σε γενιά.

Μπαίνοντας στην τελευταία δεκαετία, στη λήξη της οποίας θα συμπληρώσει 100 χρόνια ανεκτίμητης προσφοράς στους Ελληνες της Αστόριας, η κοινότητα του Αγίου Δημητρίου απέδειξε, ότι με την πίστη και το αίσθημα εθνικής ταυτότητας, που δεν βασίστηκε σε φιλόδοξο σωβινισμό, αλλά σε μια μακριά παράδοση πολιτιστικών αξιών, η Ρωμιοσύνη ούτε συρρικνώθηκε, ούτε εξανδραποδίστηκε.

Οι ιερείς, οι δάσκαλοι, τα στελέχη της εκκλησίας, οι κυρίες της Φιλοπτώχου, οι κατηχητές, τα στελέχη νεότητας και όσοι εργάζονται εθελοντικά όλα αυτά τα χρόνια, ενίσχυσαν την πίστη, διαφύλαξαν τον πολιτισμό και τη γλώσσα μας και κοινωνικοποίησαν αυθεντικά αυτή την ισχυρότατη κοινότητα του «Εμείς», όπου κάθε «Εγώ» απολαμβάνει όχι την προσωπική του δόξα, αλλά τη στήριξη του πλησίον.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο της αγάπης και της αναγνώρισης βραβεύτηκε ο κ. Ιορδάνης Κόκκορης, του οποίου η ζωή είναι άρρηκτα δεμένη από παιδί με την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου και των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου.

Μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» είπε, πως είναι μεγάλη του τιμή η διάκριση αυτή από ανθρώπους που εκτιμά βαθύτατα. «Είμαι μέλος στον Αγιο Δημήτριο και στην Αγία Αικατερίνη 50 χρόνια και μεγάλωσα στην εκκλησία, μεγάλωσα στην Αστόρια. Αγαπάω την Εκκλησία και την Κοινότητα. Οι άνθρωποι της Αστόριας είναι οι καλύτεροι του Κόσμου. Δεν έχω λόγια να εκφράσω τη χαρά μου. Πιστεύω, πως τα επόμενα δέκα χρόνια θα ανοίξει μια καινούργια σελίδα για την Κοινότητά μας».

Στην ομιλία του προς όλους στη συγκέντρωση αναφέρθηκε στη ζωή του, στην αγαπημένη του οικογένεια, αλλά και στη σχέση του με αγαπημένους ανθρώπους. Εκανε ιδιαίτερη μνεία στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και τη σημαντικότητα της και ο ίδιος προσέφερε μια υποτροφία 10.000 δολαρίων για σπουδές σε ικανό μαθητή στη μνήμη του πατέρα και της μητέρας του. Εκλεισε τον λόγο του ενθουσιασμένος με τη φράση «Ζήτω σε όλους σας».

Ο ιερατικός προιστάμενος κ. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, ο οποίος μίλησε με εξαιρετικά λόγια για την προσφορά του κ. Κόκκορη, τόνισε πως είναι υποχρεωμένοι για την ανάπτυξη της κοινότητας να καλλιεργούν το πνευματικότητα και την κουλτούρα παράλληλα, για να μπορέσουν να προωθήσουν την Παιδεία.

«Εχουμε ένα σχολείο πάνω από 60 χρόνια στην περιοχή μας, που προωθεί τα παιδιά μας, να μάθουν την παράδοσή μας, τη γλώσσα μας, τη πίστη μας και γι’ αυτό η Κοινότητα συνεχίζει να δρα δυναμικά. Μπορεί να έχουν φύγει πολλοί Ελληνες από την Αστόρια, όμως δεν παύει να υπάρχει αρκετός κόσμος. Ο Αγιος Δημήτριος είναι εδώ, για να στηρίζει τους πάντες. Η πόρτα μας είναι ανοιχτή για όλους, μικρούς και μεγάλους. Η παρουσία μας στην Αστόρια είναι ένας πνευματικός φάρος, για να προσφέρουμε στους ομογενείς αυτή την αγάπη».

Ρωτήσαμε τον γενικό πρόξενο της Δημοκρατίας της Κύπρου κ. Αλέξη Φαίδωνος να μας πει λίγα λόγια για τα γενέθλια της κοινότητας. Ο κ. Φαίδωνος, ο οποίος συνεχάρη όλους για την προσπάθεια διάσωσης της γλώσσας και της θρησκείας μας, συμπλήρωσε πως «είμαι και εγώ μέλος της κοινότητας τώρα, αφού μένω στην Αστόρια και σας εύχομαι κάθε επιτυχία, ώστε να διατηρηθεί η ελληνική ταυτότητα, η Ορθόδοξη θρησκεία και η ελληνική γλώσσα στις νέες γενιές. Η κυβέρνηση της Κύπρου είναι στο πλευρό σας και σας στηρίζει».

Ο ευεργέτης της Κοινότητας και αγαπητός σε όλους για την αμεσότητά του και τον στοχευμένο λόγο του κ. Νίκος Ανδριώτης στην ερώτηση του «Εθνικού Κήρυκα», τι έχει να πει για την δεκαετία που έρχεται με «απλά και σταράτα λόγια» -όπως χαρακτήρισε τη φράση του-, μας είπε: «Να υπάρξουν άνθρωποι που να μας αντικαταστήσουν ευπρεπώς με όρεξη για δουλειά και προσφορά στην Ομογένεια, στον Ελληνισμό και στην Ορθοδοξία».

Ολοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν με ευγνωμοσύνη στην προσφορά του Ιδρύματος Νιάρχος, η οποία θα αναπτύξει το σχολείο και κατ’ επέκταση θα μεγαλώσει και την Κοινότητα. Οπως είπε ο κ. Β. Χρηστάκος, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινότητας, «το σχολείο μας χάρη στο Ιδρυμα Νιάρχος, θα έχει 25 εκατομμύρια. Οσο πιο δυνατό είναι το σχολείο, περισσότεροι ομογενείς θα αναγνωρίζουν τι προσφέρουμε και θα έχουμε μεγαλύτερη προσέλευση και υποστήριξη».

Στην ερώτησή μας, πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τη γλώσσα μας, έδωσε μία πολύ ενδιαφέρουσα απάντηση: «Είναι αναγκαίο να προστατέψουμε την γλώσσα μας, αλλά υπάρχει κάτι το οποίο είναι αναπόφευκτο. Τα παιδιά μας παντρεύονται όλο και λιγότερο Ελληνες. Σταδιακά συγχωνευόμαστε με άλλες κουλτούρες. Είμαστε 3η γενιά και οι γάμοι μεταξύ Ελλήνων μειώνονται. Χρέος μας είναι να φέρουμε αυτούς τους ανθρώπους, που είναι σύζυγοι των παιδιών μας, κοντά στην παράδοσή μας. Μπορεί να μη μάθουν την γλώσσα μας, αλλά μπορούν να μάθουν την ιστορία μας και την κουλτούρα μας».

Η γιορτή είχε μεγάλη επιτυχία χάρη στις ακατάβλητες προσπάθειες της κ. Ευαγγελίας Ζήνωνος, υπεύθυνης Τύπου, της κ. Αγγελικής Αγκά, της κ. Μαρούλας Σάκη, της κ. Πολυτίμης Τενεσίδου και της κ. Μαρίας Πεφάνη. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο γενικός διευθυντής του Σχολείου Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης, η πρόεδρος Θάλεια Χριστοφόρου και οι υποδιευθύντριες του Σχολείου κ. Ελένη Καραγιώργου, η κ. Μπέτσι Σιδέρη, η κ. Αλεξάνδρα Τσόνγκα.

Επίσης, παρευρέθησαν ο ευεργέτης της κοινότητας κ. Γαβαλάς, ο Δρ. Ευάγγελος Γιακουμάκης, ο κ. Γεώργιος Κίτσιος, τα μέλη της Φιλοπτώχου Αδελφότητας της κοινότητας και πολλοί άλλοι, οι οποίοι έχουν συνεισφέρει, ώστε να υπάρχουμε σαν Ελληνες Ορθόδοξοι χωρίς να έχουμε ισοπεδωθεί, στη δύσκολη και απαιτητική γη της Αμερικής.

Πηγή / Φωτογραφίες: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη.