ΣΠΑΡΤΗ. Αίσθηση έκανε δημοσίευμα της εφημερίδας Λακωνικός Τύπος υπό τον τίτλο «Η εικόνα που δεν αρμόζει στη Σπάρτη…» και αφορά στην εικόνα που καταγράφεται συχνά στην πόλη κι έχει να κάνει με τη διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων. Το δημοσίευμα με εύσχημο τρόπο υποδεικνύει στην Δημοτική Αρχή Σπάρτης το πρόβλημα αλλά και το καθήκον της.

«Πρωί Δευτέρας 12/11 στο πάρκο μεταξύ ΟΤΕ-Ιερού Ναού Οσίου Νίκωνος στη Σπάρτη. Στον πεζόδρομο που βρίσκεται στο πλάι του πάρκου, καφέ κάδοι οργανικών απορριμμάτων έχουν ανατραπεί στο έδαφος και δίπλα τους συσκευασίες σκουπιδιών που έχουν σκορπίσει στο πεζοδρόμιο σε ένα κεντρικότατο σημείο της λακωνικής πρωτεύουσας.
Η φωτογραφία, που απέστειλε αναγνώστης του «Λακωνικού Τύπου», αποτυπώνει το αντιαισθητικό αποτέλεσμα, προκαλώντας απογοήτευση, δυσαρέσκεια και αγανάκτηση στον παρατηρητή. Ανάλογες εικόνες παρατηρούνται συχνά και σε άλλα σημεία της πόλης, όπου κάδοι μετά την αποκομιδή, αφήνονται εκτός της προβλεπόμενης θέσης, εμποδίζοντας -πολλές φορές- τη διέλευση πεζών. Όμως, πέρα από τους πολίτες, οι κάδοι είναι εύκολη "λεία" και για τα τετράποδα που κυκλοφορούν στην πόλη.

Για τη εύρυθμη λειτουργία του τοπικού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η τήρηση του σχετικού κανονισμού από εργαζόμενους και δημότες. Βέβαια, η εφαρμογή πρέπει να ελέγχεται και ενδεχομένως να προσαρμόζεται (σε πιο αυστηρά πλαίσια) από τη δημοτική αρχή. Διαφορετικά, θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται φαινόμενα όπως το παραπάνω που - κατά γενική ομολογία - «πληγώνει» την εικόνα της Σπάρτης του «Σπάρταθλον», του «Spartan Race», των διεθνών συμφώνων συνεργασίας κ.α. που υπόσχονται «άνεμο» ανάπτυξης και αναβάθμισης της περιοχής…»

Πηγή και Φωτογραφία: Λακωνικός Τύπος