ΜΑΝΗ. «Μανιάτες και Μανιάτισσες από το 2012 έως σήμερα διεξάγουμε κοινό αγώνα κατά της εγκατάστασης Αιολικών Σταθμών στην ιδιαίτερη πατρίδα μας. Ανακριβή στοιχεία προς υπηρεσίες και υπουργεία εκ μέρους των εταιρειών, πάσχουσες (τουλάχιστον κοινωνικής) νομιμότητας αποφάσεις των υπουργείων Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, ισχυρότατες πολιτικές παρεμβάσεις, συνέβαλαν στην απόρριψη της προσφυγής μας από το Συμβούλιο Επικρατείας, όπου όμως με απορία και περιέργεια αναμένουμε την επίσημη απόφαση για τη γνωμοδότησή του επί κρισίμων σημείων (αποστάσεις από κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους, μείζονος σημασίας μνημεία και παραδοσιακούς οικισμούς, ορατότητα ανεμογεννητριών κλπ).

Όμως ήλθε η ώρα συμπατριώτες και συμπατριώτισσες να βροντοφωνάξουμε ένα δικό μας μεγάλο ΟΧΙ και να ακυρώσουμε όλα τα παραπάνω στη πράξη δια της φυσικής μας παρουσίας και την προστασία των ιδιοκτησιών μας στην προγονική γη.

ΚΑΤΕΧΟΥΜΕ τα χωράφια μας, τις στέρνες μας, τις καλύβες μας, τα μαντριά μας, τους τοίχους μας και δεν τα παραχωρούμε για κανένα λόγο και ποτέ σε εταιρείες αιολικών πάρκων, δασαρχεία και δήμο.
ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ και δεν έχουν κανένα δικαίωμα ή έρεισμα να αυθαιρετούν με κατασκευή παρανόμων δρόμων ή να τα καταπατούν ως «δασικά» και άρα «δήθεν» ιδιοκτησίας του δημοσίου. Τούτο αποτελεί χαρακτηρισμό εδαφικής έκτασης και δεν αφορά ιδιοκτησιακό καθεστώς και είναι και ιδιωτικά. Όλα απαιτούν νόμιμες διαδικασίες απαλλοτρίωσης, εφόσον συντρέχουν νόμιμοι λόγοι, που είναι χρονοβόρες και αναβλητικές για την εγκατάσταση των Αιολικών Σταθμών.

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΤΕ τους ξηρότοιχους των ιδιοκτησιών σας, όπου οικιοθελώς αφαιρέσατε για δική σας εξυπηρέτηση ή όπου έως σήμερα αυθαίρετα και παράνομα διανοίχθηκαν δρόμοι προς το βουνό, εμποδίστε επέκτασή τους απαγορεύοντας τη διέλευση από τις ιδιοκτησίες σας.

ΑΔΙΑΦΟΡΗΣΤΕ και κλείστε τα αυτιά σας στις κούφιες απειλές περί διεκδίκησης «δήθεν» διαφυγόντων κερδών από τις εταιρείες και τα μεγάλα λόγια περί «δήθεν» εύκολης πρόσβασης και αξιοποίησης των ιδιοκτησιών μας, πληρωμές μικρών ποσών για αβλαβή διέλευση και υψηλών ποσών «δήθεν» αγοράς μετά την εγκατάσταση των Αιολικών Σταθμών, ημερομίσθια προσωρινά για τους νέους μας, μικρές δωρεές προς ιδρύματα και υπηρεσίες, όλα χρήματα που εξοικονομούν από τη μη τήρηση των προδιαγραφών των έργων. Μας δείχνουν το «τυράκι» αλλά μας κρύβουν τη φάκα. Η αλήθεια είναι ότι μετά τον χρόνο κατασκευής και εγκατάστασης οι θέσεις εργασίας είναι μηδέν, σύμφωνα και με έγγραφό τους που κατέθεσαν στην Ελληνική Βουλή.

Οι δρόμοι πρόσβασης αλλά και οι χώροι εγκατάστασης των Αιολικών Σταθμών ανήκουν στις εταιρείες των ανεμογεννητριών και το πλάτος των τελευταίων (χώρων) είναι 500-1000μ. και δεν είναι μόνον οι εσωτερικοί δρόμοι και οι βάσεις των ανεμογεννητριών.

Οι ιδιοκτησίες χάνονται, η κτηνοτροφία, η ορνιθοπανίδα και η φυσική αξία του τόπου μας καταστρέφονται οριστικά. Ήδη η συμπεριφορά τους είναι αυτή των κατακτητών και απαγορεύουν την χρήση των δρόμων πρόσβασης στις ιδιοκτησίες των κατοίκων, διότι είναι «δήθεν» δημόσια δασική έκταση και συνεπώς δεν μας ανήκει. Τέλος του 2022 παύει να ισχύει η αδειοδότησή τους και δεν μπορούν να λάβουν νέα με βάση το σημερινό νομικό καθεστώς. Οι υπογραφές 6000 Μανιατών και Μανιατισσών καθώς και η παρέμβαση 28 συλλόγων και 1160 Μανιατιών/ισσών δεν πρέπει να χαθούν άδικα και η ΝΙΚΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ.

Αυτή τη στιγμή ορισμένοι συμπατριώτες μας, πραγματικά πατριώτες Μανιάτες, έχουν κλείσει τους δρόμους πρόσβασης προς το «Σαγιά» για τις εταιρείες των αιολικών σταθμών, όταν αυτές αποπειράθηκαν παράνομα να ανεβάσουν μηχανήματα από δρόμο της περιοχής του Δρυάλου.

Ήδη τέσσερεις οικογένειες Μανιατών έχουν προβάλλει συγκεκριμένα εμπόδια, τους εκφράζουμε τις άπειρες ευχαριστίες μας, τους τιμούμε και η Μάνη τους ευγνωμονεί.

Μείνετε δυνατοί και σταθεροί ! Θα ακολουθήσουν και άλλοι !
Δεν θα επιτρέψουμε η Μάνη να γίνει μια ακόμα απώλεια στο βωμό της ‘πράσινης ανάπτυξης’!

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΑΝΙΑΤΕΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΑΝΙΑΤΙΣΣΕΣ, που κατέχουν ιδιοκτησία στις επίμαχες περιοχές, ΝΑ ΠΡΑΞΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ και να επικοινωνήσουν μαζί μας για συντονισμό των προσπαθειών μας στο ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ».

Τηλ. Επικοινωνίας: 6979648078