ΣΠΑΡΤΗ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει δημοσίευμα της ενημερωτικής ιστοσελίδας enimerosi.com το οποίο καταδεικνύει πως αντιλαμβάνονται κάποιοι την μέθοδο διαχείρισης στερεών αποβλήτων που εφαρμόζεται στον Δήμο Σπάρτης.

Το δημοσίευμα έχει ως εξής:

«Η ιδιωτική εκμετάλλευση είναι ευέλικτη αλλά δεν πρόκειται για κοινωνική αυτοδιαχείριση»

Γράφει ο Γιώργος Κατσαϊτης

Η κατάσταση με τα σκουπίδια σήμερα στην Σπάρτη και όλη την Πελοπόννησο δεν είναι και πολύ διαφορετική από άλλες προβληματικές γωνιές της Χώρας, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι κάτι δεν πάει καλά με τον Εθνικό Σχεδιασμό και τις κατά τόπους εφαρμογές του. Η διαφορετική ένταση των καταστάσεων αποδίδεται στο μέγεθος των προς αποκομιδή και διαχείριση σκουπιδιών και στην κατά τόπους και περίπτωση αβελτηρία όσων διαχρονικά όφειλαν να φυλάττουν Θερμοπύλας και δεν το έκαναν.


ΚΕΡΚΥΡΑ. Το προσδοκώμενο σήμερα (και) στην Πελοπόννησο αναφέρεται σε σχέδιο τύπου ΣΔΙΤ της περιφερειακής Αρχής με την ίδια κατασκευαστική/διαχειριστική, που έκανε το εργοστάσιο στα Γιάννενα και επικαιροποίησε την κερκυραϊκή μελέτη ώστε να υπάρξει διαχείριση/επεξεργασία με τρεις δομές, δυο στην Αρκαδία και μια στη Λακωνία. Σήμερα ο δήμος Σπάρτης χρησιμοποιεί μια κορεσμένη χωματερή, κι αυτός είναι ο λόγος που η λύση επείγει να δοθεί και εκεί. Εν ολίγοις, τόσο στην Σπάρτη όσο και στην Κέρκυρα, τη Λευκάδα, τη Ζάκυνθο κ.α. το πρόβλημα είναι το ίδιο. Αδυναμία πρόβλεψης, κακή οργάνωση και διαχείριση εκτός προδιαγραφών, εντέλει υψηλό κόστος με μικρό αποτέλεσμα. Σ' αυτήν την αλγεινή κατάσταση προκαλείται η αντίδραση των δημοτών και το ενδιαφέρον ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων. Ο άλλοτε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Λακωνικής Βιοενεργειακής Α.Ε., που κλήθηκε να παρουσιάσει την δραστηριότητα της εταιρείας του ως υπόδειγμα και για την Κέρκυρα, είναι δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας. Προκαλείται γι' αυτό τουλάχιστον έκπληξη από την επιλογή του να χαρακτηρίσει την Αυτοδιοίκηση, αλητεία, ερμηνεύοντας έτσι την κακοδαιμονία του ελληνικού, αποτυχημένου μοντέλου διαχείρισης των σκουπιδιών. Χαρακτηρισμό που υποχρεώθηκε στην συνέχεια μερικώς να ανακαλέσει ύστερα από παρατήρηση του Σπ. Νεράντζη.
Εξετάζοντας καλύτερα το παράδειγμα της Σπάρτης, είναι αλήθεια πως είναι δυσανάγνωστο το που τελειώνει η δραστηριότητα της δημοτικής Υπηρεσίας Καθαριότητας και που αρχίζει εκείνη της ιδιωτικής εταιρείας; Άλλωστε το σχετικό link στην ιστοσελίδα του Δήμου είναι το μοναδικό που δεν ανοίγει. Στην εκδήλωση του Εναλλακτικού Εργαστηρίου το Σάββατο, όπου ο Στ. Αργυρόπουλος παρουσιάστηκε ως πρόεδρος της επιχείρησης, καθεστώς ασυμβίβαστο με την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου Σπάρτης, η εταιρεία περιγράφτηκε ως πολυμετοχική, λαϊκής βάσης ενώ πρόκειται για ΑΕ με μετόχους αρχικώς περί τους τριάντα επιχειρηματίες της Σπάρτης, σήμερα ενεργούς, πολύ λιγότερους. Οι εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν έτσι, θολώνουν την εικόνα.
Παρά ταύτα, ο διαχωρισμός και η εμπορία των ανακυκλώσιμων στην πατρίδα του Λεωνίδα και των Παλαιολόγων, τουλάχιστον σύμφωνα με τον εισηγητή, φαίνεται ότι προκάλεσε τη θετική αντίδραση των Σπαρτιατών, που ανταποκρίθηκαν, απαλλάσσοντας τον προβληματικό, τελικό αποδέκτη (ΧΑΔΑ) από πλεονάζον φορτίο. Κι αυτή η διαπίστωση επιτρέπει στον άλλοτε διευθύνοντα σύμβουλό της να μιλάει για «λακωνική μέθοδο».

Στην Κεφαλονιά
Ανάλογο παράδειγμα ιδιωτικής διαχείρισης των σκουπιδιών αναφέρεται και στην Κεφαλονιά, όπου σύμφωνα με την καθημερινή εφημερίδα του νησιού, Ημερήσιος, «η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε. από το 2012, που συστάθηκε αναλαμβάνει είτε με διαγωνισμούς (που μόνο αυτή συμμετέχει) είτε με απευθείας αναθέσεις τη λειτουργία και τη συντήρηση του ΧΥΤΥ στην Παλοστή, τη συλλογή των απορριμμάτων και των ανακυκλώσιμων υλικών σε κάθε Δημοτική Ενότητα, τη συντήρηση των κάδων και παλαιότερα είχε την ευθύνη της λειτουργίας των Σπηλαίων (Δρογκαράτης, Μελισσάνης), του Αγκυροβολίου της Αγίας Ευφημίας, των Δημοτικών Παραλιών (Πλατύ Γιαλού, Μύρτου), ενώ αναλαμβάνει και άλλες δραστηριότητες στο Λιμενικό Ταμείο, τη ΔΕΥΑ ακόμη και την καθαριότητα έχει αναλάβει …σε σχολεία και στη Γέφυρα Δεβοσέτου (την οποία μετά από δημοσιεύματα ότι …δεν καθαρίζεται την παράτησε!!!) και με αποκορύφωνα της πολυπραγμοσύνης τις αναθέσεις από την ΚΕΔΗΚΕ για …τη συντήρηση των γηπέδων μέχρι και την κατασκευή …καρναβαλικών κατασκευών!» (Ημερήσιος 25.10.2018).
Σ' αυτό το μήκος κύμματος συντονίζεται και η επιδίωξη του Σπ. Νεράντζη (Όλοι μαζί για την Κέρκυρα). Απαντώντας ο ίδιος ο εμπνευστής της από το βήμα της προηγούμενης εκδήλωσης στα Εργατικό Κέντρο για τα σκουπίδια, ανακοίνωσε στους στόχους του νεοφυούς Κοι.ΣΠΕ, την πρόσληψη προσωπικού σε πρώτη φάση και την αγορά μηχανημάτων και απορριμματοφόρων, στη δεύτερη. Πρόκειται για την πρόθεση σύστασης μιας ακόμα Υπηρεσίας Καθαριότητας στο νησί, που δεν θα υπόκειται στις δεσμεύσεις του δημόσιου λογιστικού.
Κατά τα λοιπά, όπως αποκάλυψε ο ειδικός επιστήμονας Δ. Δαμάσκος στην εκδήλωση του Σαββάτου, η Ελλάδα πληρώνει ανά τόνο απορριμμάτων, πιο ακριβά από κάθε άλλον μια απελπιστικά αποτυχημένη διαχείριση. Το γεγονός έχει ως συνέπεια και την διακοπή χρηματοδότησης από ευρωπαϊκούς πόρους των ελληνικών υποδομών, που σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς, θα επιβαρύνουν εντέλει τους ετήσιους κρατικούς προϋπολογισμούς».


Πηγή: enimerosi.com